Bayramda korsan taşımacılığa dikkat

- Yetkililer, bayram tatillerinde yolcu talebinin artmasıyla gündeme gelen korsan taşımacılık konusunda vatandaşları uyarıyor - TÜSODER Onursal Başkanı Ağaoğlu: - "Bayram arifelerinde seyahat etmek isteyen yolcu sayısındaki artışı gören pek firma fahiş zam yapıyor" - "Her bayram sonrası karşılaştığımız trafik kazalarından uzak kalmak için korsan sürücü, sefer ve otobüslerden uzak duralım" - TOFED Başkanı Özcan: - "İstanbul'da günde 400-500 otobüs korsan taşımacılık yapıyor. Bayram döneminde bu rakam yüzde 30 artıyor. Bunların yaptığı zam, bize mal oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Bayramda korsan taşımacılığa dikkat

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU/MELDA GİRİT - Ramazan Bayramına sayılı günler kala, tatile çıkmayı planlayanlar zamlı bilet fiyatlarından şikayet ederken, yetkililer de yolcu talebinin artmasıyla gündeme gelen korsan taşımacılığa karşı vatandaşları uyarıyor.

Bayramın yaklaşmasıyla yolcu taşımacılığı sektöründeki hareketlilik hız kazandı. 9 günlük tatil dolayısıyla artan talebi karşılamakta zorluk çeken ulaşım firmaları, başta Ege ve Akdeniz olmak üzere belli bölgeler için ek seferler düzenleyecek.

Tüketicilerin, bazı firmaların bilet fiyatlarını olması gereken bedelin üzerinde sattığı yönündeki şikayetleri artarken, yetkililer, bu durumun korsan taşımacılıktan kaynaklandığını öne sürüyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bayram arifelerinde seyahat etmek isteyen yolcu sayısındaki artışı gören pek çok firmanın, hava, kara ve deniz yolu ulaşımına fahiş zam yaptığını belirtti.

Hava yoluyla seyahat edecek tüketicilerin haklarına dair yönetmeliği okumasını öneren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Hava yoluyla yolcu taşıyan şirketlerin birçoğu, kapasitelerinin üzerinde koltuk sayısına bilet düzenliyor. Hava yolu şirketleri, bazı yolcuların uçuşunu iptal edeceğine güveniyor. Yeterince iptal olmadığında da bazı yolcuların havaalanında mahsur kaldığına yönelik çok sayıda şikayet alıyoruz. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne şikayette bulunsun. Ayrıca, uğradıkları maddi kayıpların tazmini için de ikametlerinin bulunduğu il veya ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurabilir. Aynı durum, kara yolu taşımacılığında da yaşanıyor. Otobüs firmaları da, ek sefer düzenleyerek yüksek fiyatlarla bilet satıyor."

Ağaoğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yolcu taşıyan otobüs firmalarının, bilet fiyatlarını en az bir ay önceden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bildirmesi, tüketicilerin de, ödedikleri bilet bedelinin firmaya ait otobüs terminalindeki yazıhanede duvarda asılı olmasına dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.

Ağaoğlu, "Otobüs firmalarının internet sitelerinde de cari fiyatlarını açıklaması yasal zorunluluktur. Ödedikleri bedelle fiyat listesi arasında fark gören tüketiciler, bu durumu ilgili mercilere derhal şikayet etmeli, aradaki farkı da firmadan talep etmelidir. Firmanın söz konusu farkı ödememesi halinde de vatandaş, Tüketici Hakem Heyetine bu bedelin iadesi olarak talepte bulunabilir." ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin bu konularda bilgili, bilinçli ve belgeli olmalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Ağaoğlu, "Tüketiciler, karşılaştıkları her durumu bir tutanağa, belgeye bağlamalılar." dedi.


- "Merdiven altı otobüs işletmeleri ve korsan seferler bayramı felakete çeviriyor"


Aydın Ağaoğlu, kara yolu taşımacılığında firmaların diledikleri gibi ek sefer düzenleyemeyeceklerini belirtirken, korsan seferlere dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Korsan seferlerde yolculara sigorta yapılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, "Merdiven altı otobüs işletmeleri ve korsan seferler, bayramı felakete çeviriyor. Her bayram sonrası karşılaştığımız trafik kazaları, can kayıpları ve yaralanmalı olaylardan uzak kalmak için korsan sürücü, sefer ve otobüslerden uzak duralım." uyarısında bulundu.

Yolcuların, biletlerini almadıkları seferlere binmemesi gerektiğine dikkati çeken Ağaoğlu, terminal dışında yolcu indirme ve bindirmenin de yasak olduğunu söyledi. Ağaoğlu, yolcuların, vadedilen internet veya yemek hizmetini almaması durumunda da indirim talep edebileceğini kaydetti.


-"Bayramda çalışan otobüs sayısı ek seferlerle yüzde 15-20 arttı"


Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan da, bayram döneminde artan yoğunluk nedeniyle tüm otobüslerin dolduğunu ve firmaların ek seferler düzenlediğini söyledi. Şehirler arası taşımacılıkta 8 bin 500 otobüsün hizmet verdiğini ifade eden Özcan, bu rakamın ek seferlerle yüzde 15-20 arttığını bildirdi.

Korsan taşımacılığın talebin arttığı dönemlerde ortaya çıktığını kaydeden Özcan, "Türkiye'nin her yerinde korsan taşımacılık var. İstanbul'da şu anda günde 400-500 otobüs korsan taşımacılık yapıyor. Bayram döneminde bu rakam yüzde 20-30 artıyor. Bunların yaptığı zam, bize mal oluyor. Otobüs firmaları, yaklaşık 5 yıldır zam yapmadı. Yolcular, korsan taşımacılıktan bilet almasın, otogarlardan alsın." diye konuştu.

Özcan, korsan taşımacılığın tehlikeli olduğuna ve engellenmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Yorumlar