Batuhan Başavcı: Piyasalar siyasi istikrardan endişeli

İntegral Menkul Değerler Yurtiçi Analisti Batuhan Başavcı, siyasi istikrar konusunda piyasaların ciddi endişe taşıdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Batuhan Başavcı: Piyasalar siyasi istikrardan endişeli

İntegral Menkul Değerler Yurtiçi Analisti Batuhan Başavcı, siyasi istikrar konusunda piyasaların ciddi endişe taşıdığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Batuhan Başavcı, “Piyasalar genellikle yüzde 60 FED’den yüzde 40 iç piyasadan etkilenir ama bu sefer hiç beklemediğimiz bir şey oldu. Düne kadar yapılan araştırmalarda piyasaların emin olduğu tek nokta ülkedeki siyasi istikrar ve güçlü bütçeydi. Bu sebeple iç belirsizlikler öyle çok etkilemiyordu piyasaları. Ancak şimdi durum farklı ve piyasalar uzun zaman sonra ilk kez siyasi istikrardan ciddi endişe duyuyor.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın dünkü açıklamalarına değinen Başavcı, Merkez’in önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu kur tahmini olmadığını vurguladı. Başavcı, “TCMB’nin önceliği fiyat istikrarını sağlamak. Döviz kuru tahmini yapmak değil. Bakan Erdem Başçı da böyle bir tahminde bulunduğu için pişman oldu. TCMB bundan böyle Türk Lirası’nı (TL) değerlendirmeye çalışacaktır.” ifadelerini kullandı.

Başsavcı, piyasalarda yolsuzluk operasoynunun ardından panik havası oluştuğuna ve TL’nin kan kaybına uğradığına işaret etti.

"DÖVİZ ARTIK KOLAY KOLAY 1,92’LERE DÜŞMEZ"

TCMB, dün yaptığı açıklamayla yıl onuna kadar 3 milyar dolar döviz ihale edeceğini söylemişti. Kurumun bu adımını değerlendiren analist Batuhan Başavcı, “Merkez bu şekilde doların ateşini almak istiyor. Doların ateşini alır ama dolar bu saatten sonra 1,92’lere düşmez. 3-4 ay içinde biri bana dolar 1,92’lere düşecek dese inanmam. Çok uzun vadede olabilir ama o bile çok zor. Para politikalarıyla oynayarak dövizi düşürebilir ama kısa sürede bu da yetersiz kalır kalıcı çözüm olmaz.” dedi.

’’DOLAR YATIRIM ARACI OLDU’’

Yerli ve yabancı sermaye gruplarının artık döviz mevduatı tuttuğuna dikkat çeken Başavcı, yatırımcıların altından vazgeçmeye başladığını kaydetti. Millet olarak eski alışkanlıklara geri dönüldüğünü dile getiren analist Başavcı, “ Bizim millet olarak klasik bir alışkanlığımız var. Piyasalarda panik havası oluşunca dolara döneriz. Şimdi de aynı alışkanlığımız devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye’deki belirsizliğin 6 ay sonra sona ereceğine işaret eden Batuhan Başavcı, “Türkiye böyle krizleri çok atlattı. Önümüzdeki 6 ay belirsizlik yaşanır ama 6 ay sonra seçimler biter, aşağı yukarı Cumhurbaşkanının kim olacağı belli olur ve piyasalardaki belirsizlik kısmen son bulur. Hal böyle olunca biz de daha net görmeye başlarız ve her şey normale döner.” dedi.

Yaşanan belirsizliklerde en çok vatandaşın kaybedeceğine dikkat çeken analist Batuhan Başavcı, “Filler çekişir ama çimenler çiğnenir. Yaşanan bu olaylar vatandaşın alım gücünü zorlayacaktır.” diye ekledi.
CİHAN

Yorumlar