Batı Akdeniz'de ihracat artışı

- BAİB Başkanı Satıcı: - "Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde bölge ihracatı yüzde 40,3 arttı. Geçen yılın aynı döneminde 33 milyon dolar olan Batı Akdeniz ihracatı, bu yıl 11 Ağustos itibarıyla 47 milyon 412 bin 462 dolar oldu"

Google Haberlere Abone ol
Batı Akdeniz'de ihracat artışı

ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz ihracatının, ağustos ayının 11 günlük döneminde büyük bir ivme yakalayarak, yüzde 40,3 artışla 47 milyon 412 bin 462 dolara yükseldiğini bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya krizi ve komşu ülkelerdeki siyasal istikrarsızlıklardan etkilenen Batı Akdeniz ihracatının ağustos ayında adeta "şaha kalktığını" belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'da el sıkışmasının, hain darbe girişimi sonrası toplumun her kesiminde olduğu gibi iş dünyasında da olumlu bir hava oluşturduğunu ifade eden Satıcı, açıklamasında, "Yaşanan kenetlenme sonrası ihracatçıların etkinliğini artırması bölge ihracatına katkı sağladı. Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde bölge ihracatı yüzde 40,3 arttı. Geçen yılın aynı döneminde 33 milyon dolar olan Batı Akdeniz ihracatı bu yıl 11 Ağustos itibarıyla 47 milyon 412 bin 462 dolar oldu. 8 aylık toplam ihracatımızda ise makas biraz daha daraldı ve düşüş yüzde 5,2'ye geriledi." bilgisini verdi.

Satıcı, Rusya krizi sonrası başta Avrupa ülkeleri olmak üzere alternatif pazarlara yönelen ve var olduğu pazarlarda etkinliğini artıran Batı Akdenizli ihracatçıların, darbe girişimi sonrasında da faaliyetlerini sürdürdüğünü ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine yaşananları anlattığını aktardı.

- Fransa pazarında büyük artış

Karşılıklı ticaretlerini etkileyecek hiçbir durumun olmadığını izah eden ve Türkiye'nin hain girişiminin hemen ardından normale döndüğünü kaydeden bölge ihracatçılarının, kent ekonomisi çarklarının en önemli ayaklarından olan ihracatın sekteye uğramasını engellediğine dikkati çeken Satıcı, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde özellikle Rusya krizinin sona ermesiyle kış aylarında sebze meyve ihracatının da ivme kazanmasıyla bölgemizin ihracat rakamlarının daha da artmasını öngörüyoruz. Ağustos ayının 11 günlük dönemindeki ihracat verilerine bakıldığında en önemli artış kimya sektöründe yaşandı. Kimya sektörü 11 günlük dönemde yüzde 159 artışla 10 milyon 591 bin 951 dolar ihracat gerçekleştirdi. Önemli bir artışın gerçekleştiği bir diğer sektör de madencilik oldu. Sektör yüzde 50,9 artışla 11 günde 16 milyon 980 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatımızın ülkelere göre dağılımına bakıldığında Fransa pazarında ciddi bir ivme yakalandığı görüldü. Fransa’ya ihracat yüzde 909,8 oranında artarak, 617 bin dolardan 6 milyon 234 bin 656 dolara yükseldi. Cezayir'e ihracat yüzde 2201 oranında artarak, 36 bin dolardan 843 bin dolara çıktı. İhracat gerçekleştirilen pazarların tamamına yakınında ağustos ayında artış sağlandı. İhracatçı ailesi bölge ihracatını daha da artırabilmek için Rusya kapılarının açılmasını bekliyor."

Yorumlar