Başçı: Yıl sonuna kadar 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılsonuna kadar 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacaklarını belirterek, 2014 yılında da döviz satım ihalelerinin devam edeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Yıl sonuna kadar 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılsonuna kadar 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacaklarını belirterek, 2014 yılında da döviz satım ihalelerinin devam edeceğini açıkladı. Başçı, “Yılın sonuna kadar günde en az 450 milyon dolar satıyoruz minimum. Pazartesi gününden sonra artabilir. Bu sayede yılsonuna kadar 3 milyar dolar döviz likitidesi sağlayacağız. Karşılığında Türk Lirası sisteme fonlayacağız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2014 yılında para ve kur politikası hakkında basın toplantısı düzenledi. Şubat ayından sonra ek parasal sıkılaştırmaya gerek kalmayacağını vurgulayan Erdem Başçı, sistemin 35 milyar fonlamaya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Basın toplantısına 2013 yılı için çok erken konuştuğuna dair öz eleştiriyle başlayan Erdem Başçı, “2013 yılında sakin bir yıl olacak demiştim ama hiç de öyle olmadı erken konuşmamak gerekiyormuş. Yılsonunda enflasyon yüzde 7’nin biraz üstünde seyredebilir. Öyle olursa hükümete açık mektup yollamamız gerekir.” dedi.

Türk Lirası likidite politikasıyla ilgili son derece net olacaklarının altını çizen Erdem Başçı, “Bundan sonra herkes Merkez'in ne yapacağını çok net görecek, para oynaklığını sıfıra yakın indirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.

TCMB Başkanı Başçı, bankacılık sektörü otoritesi BDDK’nın aldığı ve alacağı tedbirlerle birlikte kendilerinin uyguladığı likidite programı ile tüketicilerin aşırı hızda borçlanmasının tedbirini aldıklarını kaydetti.
CİHAN

Yorumlar