Başçı: Merkez Bankası bağımsız, eleştiriler çok normal

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası’na yönelik yapılan eleştirilen çok normal olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Merkez Bankası bağımsız, eleştiriler çok normal

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası’na yönelik yapılan eleştirilen çok normal olduğunu söyledi. Ancak bu eleştirilerin Merkez Bankası’nın bağımsız olduğu gerçeğini değiştirmediğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ‘Enflasyon Raporu 2014-I’ raporunun tanıtım toplantısında basının sorularını cevapladı. Piyasalardan gelen eleştirileri normal gören Başçı, "Bağımsızlık konusunda bir kuruma yetki veriyorsanız, ona sorumluluk da vermeniz gerekir. Bağımsız kurumlar özellikle sorumluluk sahibi olmalı. Kamuoyunun sürekli göz önündeyiz bizi eleştirmeleri çok normal." dedi. Bağımsız oldukları kadar, 'hesap verme" yükümlülükleri de bulunduğuna işaret eden Başçı, şöyle devam etti:

"Bir de kanunda bir madde var. Enflasyon hedeflemesinden 2 puan saparsa, hükümete açık mektup yazıyoruz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu da hesap vermemiz anlamına geliyor. Bugün 2'de hükümete yazdığımız mektubu kamuoyuyla paylaşacağız. Neden enflasyonu yüzde 5 hedeflerken yüzde 7,4 oranında gerçekleşti, bunu açıklayacağız. Bu da yasal bir hesap verme yükümlülüğüdür. Hesap verme konusunda sıkıntı yok. Ben bunun faydalı olduğunu düşünüyorum. Bakanlar da konuşuyorsa merkez bankasıyla ilgili bizim için sıkıntı yok diyoruz. Biz işimizi yapıyoruz. Türk kültürü içinde bu eleştirinin bir sorun olmadığını düşünüyoruz ama uluslararası camiada sorun olarak algılanıyor. Bizde de bu kültürün zamanla değişeceğine inanıyorum."

"ARTIK KENDİME DERS ÇIKARDIM ERKEN KONUŞMAK YOK"

2013 yıl sonunda döviz kuru 1,92’lere iner tahmininin çok erken bir tahmin olduğunu vurgulayan Başçı, “2013 yılı çok kuvvetli başlamıştı, her türlü yatırım ortamı çok olumluydu. Fakat Mayıs ayından sonra bir etkilenme oldu. Erken konuşmamak lazım demiştim. Bu yıl da yine aynı şeyi söylüyorum. Bu yıl tam tersi gibi görünüyor sanki olumsuz gibi görünüyor ama erken konuşmamak lazım. Belki hiç beklenmediği bir yerde olumlu gelişmeler olur. Kendime çıkardığım ders, yılbaşında görüp, yılın sonunda öngörüde bulunmamak. Şartlar çok hızlı değişiyor. Finansal istikrar açısından riskleri en aza indirmeye çalışacağız. Enflasyonu yüzde 5’e indirmek belki çok zordur ama hiç belli olmaz. Ama şu an çok zor görülüyor. Beklentiler yukarı yönlü ilerliyor." şeklinde konuştu.

2013 yılında döviz kurunun 2 liranın altına inme yönünde bir gelişme olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı, “Temmuz ayı enflasyon raporundaki varsayım olduğunu ama onun yıl sonunda bu seviyelere gerilebileceğini söylemiştik. Aslında gelişmeler de bu yönde gidiyordu. 2 liranın altında yaklaşıyordu ta ki bu 17 Aralık belirsizliği ortaya çıkıncaya kadar." ifadelerini kullandı.

"FAİZ, BİR POLİTİKA ARACIDIR"

Başçı, “Faiz lobisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Faiz lobisiyle mücadele ediyor musunuz?” sorusuna da şöyle karşılık verdi: "Burada kalıcı bir faiz var, faizin tabanı. Bir de geçici artırılabilecek bir faiz var. Bundan ibarettir. Onların hepsi bugünkü toplantıda gözden geçirilecektir. Faiz oranları Merkez Bankasının en temel politika aracıdır. Bu bir politika aracıdır ve vazgeçilmezdir."

'DÖVİZ KURU OYNAKLIĞI YÜKSELDİ MÜDAHALE ETMEMİZ GEREKTİ"

Bir hafta arayla ikinci kez Merkez Bankası’nın toplanmasının nedeni sorulması üzerine konuşan Başçı, “Kurul toplantısıyla igili biz daha önce yaşadık. Para toplantısı yaptığımız üç durum var. 2006 yılında 2 tane para toplantısı yaptık. Bir tane Euro bölgesi borç krizi başlarken Ağustos 2011 tarihinde yaptık. Bunlar erken harekete geçmenin faydalı olduğu durumlarda yapılıyor. Neden böyle durumlar da ihtiyaç duyuluyor. Dikkat ederseniz bir haftalık dönemde döviz kurlarında en çok oynaklık yaşayan ülkelerden biri Türkiye. Önemli ölçüde döviz kurlarında bir oynaklık gözlendi. Perşembe günü başladı TL çok böyük kayıp yaşadı. Pazartesi de devam etti. Artık mutlaka Merkez Bankası’nın tedbir alması gerektiği göründü." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar