Başçı: Faizde ölçülü ve kademeli indirim olabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, faizde ölçülü ve kademeli indirim yapılabileceğini bildirdi. İndirimde kurda stabil halin ve kredide büyümenin rol oynayacağını dile getirdi.Başçı, sene sonu enflasyon tahminini...

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Faizde ölçülü ve kademeli indirim olabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, faizde ölçülü ve kademeli indirim yapılabileceğini bildirdi. İndirimde kurda stabil halin ve kredide büyümenin rol oynayacağını dile getirdi.

Başçı, sene sonu enflasyon tahminini de yüzde 7,6 olarak açıkladı.

TCMB Başkanı Başçı, Enflasyon Raporu 2014-II’yi basın toplantısı ile tanıttı. Polat Reneissance Hotel’de yapılan toplantıda Başçı, enflasyonda belirgin bir iyileşme olana kadar para politikalarında sıkılaştırmanın devam edeceğini belirtti.

Başçı, senelik kredi büyüme oranının yüzde 15’e yakınsanacağını aktardı.

İç ve dış şoklara bağlı olarak kurun arttığına temas eden Başçı, “Burada eğer tedbir alınmasa enflasyon tahminleri bozulacaktı, para birimimiz daha çok değer yitirecekti. Uzun vadede faizler artacaktı. Erken tedbir almak önemliydi. Eğer Ocak ayında değil de Şubat ayında karar alınsa o zaman daha fazla faiz artışı yapmak gerekecekti.” dedi.

28 Ocak’ta kısa vadeli faizleri önemli oranda artırdıklarını anlatan Başçı, bu tedbire bağlı olarak enflasyon tahminlerinde bozulmanın ve kur oynamalarının bir miktar önlendiğini; kredide büyümenin normale döndüğünü, uzun vadeli faizlerin gerilediğini ifade etti.

Erdem Başçı, 10 sene vadeli faiz oranlarının yüzde 9,9’a indiğine işaret etti.

İlave sıkılaştırmaya gerek görmeyeceklerini vurgulayan TCMB Başkanı, “Bundan sonra faizde ölçülü kademeli indirim olabilir. Kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlere göre yüksek olmasını sağlayarak, kredibiliteyi koruyarak bu adımı atabiliriz. Burada belirleyici olan enflasyon bekleyişlerinin davranışı, kurun stabil olup olmadığı ve kredide gelişmelerin arzu ettiğimiz şekilde devam edip etmediğidir. Tabii enflasyon da önemli değişkendir.” ifadelerini kullandı.

Başçı, enflasyon tahminleri ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Enflasyonun 2014 sonunda yüzde 70 ihtimalle yüzde 6,4 ila yüzde 8,8 olup orta nokta noktasının yüzde 7,6’ya denk geleceğini; 2015 sonunda ise yüzde 3,2 ila yüzde 6,8 olup orta noktasının yüzde 5’e tekabül edeceği tahminimiz. Orta vadede hedefimiz yüzde 5 enflasyondur. Bu ay ve gelecek ayda enflasyon tepe noktasını görecek, Haziran ayında gerileyecek. Sene sonunda yüzde 7,6 olacak. Piyasa tahminleri ve uluslar arası kurumların tahminleri de buna yakın.

Enflasyon tahminlerini güncellemenin arka planında petrol ve ithalat fiyatlarında tahminlerimizin hafif aşan artışın yani yüzde 0,1 artışın olması var. Yine gıda fiyatları enflasyonu yüzde 8 idi. hava şartları ve dünya gıda fiyatlarının baskısı nedeni ile bu tahmini yüzde 9’a çıkarttık. Gıda fiyatlarının enflasyona yüzde 0,3 puan etkisi var. Kurun da 0,3 puan etkisi var. Fiyat davranışında bozulmalar görülüyor, bunun da yüzde 0,3 etkisi var. Fiyatlama davranışının etkisi önemli ama sıkılaştırma politikaları burada da olumlu sonuç verecek. Tabii bu zaman alacaktır.”

Sözü enflasyon ile ilgili risklere getiren Başçı, şöyle devam etti:

“Risk senaryolarından biri sermaye akımlarının portföy tarafında süratlenmesidir. Bu durumda döviz rezervlerini güçlendirici adımlar atacağız. Mayıs ayında 2 milyar dolar ihracat kredilerinden giriş olacak. 800 milyon dolar satacağız, nette de 1,2 milyar dolar. Haziran ayında da 1,7 milyar dolar ilave olacaktır, rezervlerimize.

Döviz satım ihalelerini günlük 50 milyon dolardan günlük 40 milyon dolara çektik. Mayıs 800 milyon dolar satacağız. Buna bağlı olarak nette 1,2 milyar dolar rezervde artış olacaktır. Sermaye akımları olursa döviz satımlarını geri çekebiliriz.

Bankalar, banka dışı finansal sıkılaşma halinde ilave para sıkılaştırılmasına gerek duyulursa faiz indirimleri ötesinde bankacılık sektörünü destekleyeceğimiz araçlar var. Makro ihtiyati boyutta son derece sıkıyız, destekleyici adımlar atabiliriz.“

Erdem Başçı, Enflasyon Raporu 2014-II’nin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını da cevapladı.

“Enflasyon tahmininiz 1 puan artmış görünüyor, ama bu ortamda faiz indiriminden söz ettiniz. Bu doğru bir yaklaşım mı?” sorusuna Başçı, şu karşılığı verdi:

“28 Ocak’ta dayanıklı politika tedbiri almalıydık. Sıkılaşma tedbirinin dayanıklı olması gerekiyordu. Çünkü belirsizlik vardı. Karar yeterince sıkı mıydı? Evet, sıkıydı. Dış şoklar vardı. Bunlardan biri derecelendirme kurumunun görünümümüzü aşağı çekmesi, yine başka bir kredi derecelendirme kurumunun görünümümüzü aşağı çekmesi ve Ukrayna olaylarıydı. Yine seçi tartışmaları vardı. Bu belirsizliklere karşı TL dayanıklıydı. Yani aldığımız tedbir dayanıklıydı. Şu an kredi büyüme durumu arzu edilen seviyeye yaklaştı. Bu tedbir faydalı. Seçimden sonra belirsizlikler ve ülkenin risk primi geriledi. Burada bile faiz indirimi için yer var, orada dikkatli ölçülü adımlarla gitmek gerek. Bu adıma enflasyon nasıl cevap verecek görmeliyiz. “

Siyasi müdahaleler ile ilgili soruya ise TCMB Başkanı Başçı, şöyle cevapladı:

“Siyasiler yer yer Merkez Bankası ile ilgili açıklamalarda bulunuyor. Bu ülke dışında yadırganıyor. Siyasiler Merkez Bankası ile ilgili konularda az konuşmayı tercih eder. Ama Türkiye’de kültür o noktada değil. Siyasilerin bu yönde beyanları uluslar arası basın Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale olarak algılayabiliyor. Türkiye’de hükümet, Merkez Bankası’nın para politikası, Merkez Bankası hükümetin maliye politikası ile ilgili konuşuyor ama bu durum yadırganmıyor.”

CİHAN

Yorumlar