Başçı: Döviz rezervleri ayda en az 2 milyar dolar artacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı döviz rezervlerinin ayda en az 2 milyar dolar artacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Döviz rezervleri ayda en az 2 milyar dolar artacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı döviz rezervlerinin ayda en az 2 milyar dolar artacağını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılında para ve kur politikası konusunda sunum yaptı. Erdem Başçı sunum ardından basının sorularını cevapladı. Döviz rezervleriyle ilgili Mayıs ayında kuvvetli bir şekilde ihracatçılara sağlanan reeskont kredilerinden çok yoğun bir dönüş olduğunu vurgulayan Merkez Bankası Başkanı, bu sayede döviz rezervlerinde her ay 2 milyar dolar dönüş olacağını aktardı. Başçı, “Bu şekilde döviz satışlarında aşağı doğru çekebileceğimizi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

"FAİZ TEPKİMİZİ MAYIS AYINDA VERMELİYDİK"

2013 yılının Mayıs ayına kadar sakin geçtiğine dikkat çeken Başçı, Mayıs ayından sonra hareketlenmenin olduğunu, Merkez'in ise güçlü bir faiz tepkisi verdiğini dile getirdi. Söz konusu faiz tepsini Mayıs ayında verilmesi gerektiğini ifade eden Erdem Başçı, şunları söyledi:

“Enflasyon bekleyişlerinde sınırlı bir büyüme oldu. O sınırlı yükselmeye karşı biz daha güçlü bir faiz politikası yaptık. Ama bunun önceden yapılması gerekiyordu, Mayıs, Haziran gibi dönemlerde. Sınırlı yükselişe biz daha güçlü bir politika faiz tepkisi verdik. Ve bunu önceden yapmak akıllıcaydı. Mayıs haziran aylarında bunu yapıp, faiz oranlarında oynaklığı azaltmak için Ağustos ayında bir düzenleme yaptık. Bundan sonraki dönemde ne olacak yine enflasyon görünümden tedbir alınması gereken bir durum olursa gereken tedbirleri faiz oranlarıyla da alabilir fakat biz önden yüklemeli olarak oldukça önemli bir faiz ayarlamasını yaptığımızı ve şu anda doğru mesajın kısa vadede faiz oynaklığın azaltılması olduğu önemiyle önceliğin sistemin fonlama ihtiyacını artırmaya veriyoruz. Sistemi fonlama ihtiyacı 45 milyar TL’ye gelebilir artabilir ve öyle bir noktaya gelir ki tüketici kredi büyüme hızı makul seviyeye iner, enflasyon düşer o zaman biz de faiz oranlarıyla ilgili tedbir almamıza ihtiyaç kalmaz.” diye konuştu.

"2014 HAREKETLİ BİR YIL OLACAK"

2013 yılı başlarında ekonominin sakin seyrettiğini vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Başçı, Mayıs ayından itibaren hareketlendiğini ve 2014 yılının da hareketli geçeceğinin sinyalini verdi. Başçı, “Her şeye hazırlıklı olmak gerek. Acele etmeden beklemek gerek. 2013 yılı içinde acele konuşmuşuz. 2014 yılı hareketli bir yıl gibi görünüyor fakat hiç belli olmaz. Biraz izleyelim bakalım hiç beklemediğimiz gibi sakin de geçebilir.” ifadelerini kullandı.


CİHAN

Yorumlar