Başbakan Yıldırım'ın TESK heyetini kabulü

- Maliye Bakanı Ağbal: - "Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon esnaf ve vatandaşımız yeniden yapılandırma yasasına müracaat etti. Bugün itibarıyla yaklaşık 10 milyar liralık bir amme alacağını yeniden yapılandırma imkanına kavuştuk" - Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde birileri çukur siyaseti ile esnafımızı kepenk açamaz duruma getirdi"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım'ın TESK heyetini kabulü

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon esnaf ve vatandaşın yeniden yapılandırma yasasına müracaat ettiğini belirterek, "Bugün itibarıyla yaklaşık 10 milyar liralık bir amme alacağını yeniden yapılandırma imkanına kavuştuk." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyeti, Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Burada konuşan Maliye Bakanı Ağbal, TESK üyeleri ile sabah bir araya geldiklerini belirterek, toplantıda geleceğe dönük esnafın ekonomik durumunun iyileştirilmesi noktasında istişare yaptıklarını anlattı.

Yeniden yapılandırmada sürenin 31 Ekim'de sona ereceğini hatırlatan Ağbal, "Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon esnaf ve vatandaşımız yeniden yapılandırma yasasına müracaat etti. Bugün itibarıyla yaklaşık 10 milyar liralık bir amme alacağını yeniden yapılandırma imkanına kavuştuk." diye konuştu.

Ağbal, matrah artırımı imkanına da esnafın büyük bir ilgi gösterdiğini vurgulayarak, "Bu çerçevede yaklaşık 150 bin başvuru aldık. Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bu yasanın tanıtımını esnaf odaları ile birlikte yapacağız ve esnafımız geçmişi ile ilgili sorunları çözmüş olacak, geleceğe bakacak. Ekonomide son dönemde yakalamış olduğumuz ivmeye destek verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanlığı olarak esnaf ve işletmelerin vergi uygulamalarında sistemi basitleştirmek, uygulamayı kolaylaştırmak noktasında çalışmalar yaptıklarını belirten Ağbal, esnafın vergi konularında kendilerini daha emin hissetmesini sağlayacak düzenlemeleri hayata geçireceklerini kaydetti.

Maliye Bakanlığının kötü gün dostu olduğunu da bundan sonra göstereceğine işaret eden Bakan Ağbal, bugünkü toplantıda geleceğe dönük olarak zor durumda kalan esnafın borçlarını ödemesinde ne tür kolaylıklar getirilebileceğinin de ele alındığını, bu konuda da düzenlemeler yapacaklarını açıkladı.

- "Esnafın toplumun omurgası olduğu bilinci ile hareket ediyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de AK Parti hükümetlerinin, esnafın, toplumun omurgası olduğu bilinci içerisinde hareket ettiğini vurgulayarak, esnaf büyüdükçe ekonominin de büyüyeceğini ifade etti.

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde birileri çukur siyaseti ile esnafımızı kepenk açamaz duruma getirdi" diyen Tüfenkci, hükümet olarak oradaki esnafı kucakladıklarını, toplum ile beraber sahip çıktıklarını bildirdi.

Tüfenkci, Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla Sur esnafına yönelik 50 bin lira faizsiz krediyi hayata geçirdiklerini belirterek, daha önce de terörden zarar gören esnafa yönelik faizsiz kredilerin hem miktarını hem de süresini uzattıklarını anımsattı.

- "Biz bu memleketin demokrasi sevdalısıyız"

Palandöken de 15 Temmuz gecesi çalışanlarıyla sokaklara çıkan esnaf, sanatkarın demokrasiye sahip çıktığına dikkati çekerek, "Bizim böyle örgütlerle bağlantı kurmamız da mümkün değil. İstesek de olmaz çünkü bizde ne para var, ne de memuruz ki tayinimizde bir yer kapalım diye bir çabamız var. Biz bu memleketin demokrasi sevdalısıyız." dedi.

Esnafın, halkın sorunlarını aktarabilmek için aracılık yaptığını anlatan Palandöken, "Bu arada haksız rekabetle sizin felsefenize uymayan tek sıkıntımı söyleyeyim, kamu kurumları düğün salonu, restoran işletiyor, sanki ekmek fabrikaları işletiyor. Bunları yapsınlar ama esnaf eliyle ticarete dönüştürsünler ki esnaf da buradan üç beş kuruş kazanç elde etsin. Yoksa haksız rekabetin doğmasına neden oluyor." diye konuştu.

Yorumlar