Başbakan Yıldırım: Ekonomide her şey kontrol altında

Başbakan Yıldırım, ekonomiyle ilgili gelişmeler konusunda "Vatandaşlarımız olsun, iş adamlarımız olsun herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok. Her şey kontrol altında. CHP'nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz. CHP hep kriz uyarısı yapar" dedi

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım: Ekonomide her şey kontrol altında
Sonhaberler | Haber Merkezi

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisinin birçok ülke ekonomisinden daha sağlam temellere oturduğunu ve yurttaşların ya da iş adamlarının endişeye kapılmasına gerek olmadığını belirterek, "Her şey kontrol altında. CHP'nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz. CHP hep kriz uyarısı yapar." dedi.

Yıldırım, Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Doların yükselişinin devam ettiği, CHP'den ekonomik kriz uyarısı geldiği belirtilerek, bu açıklamayı ve ekonomideki gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Yıldırım, dünyada özellikle ABD'deki seçimleri favori adayın değil Donald Trump'ın kazanmasıyla dalgalanma ve doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya başladığını, Türkiye'nin de bundan etkilendiğini yanıtını verdi.

Türkiye ekonomisinin gidişatını bir kalbin çalışması gibi izlediklerini, 7 gün 24 saat tüm dış gelişmelerini, içerideki olayları takip ederek gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Dünyadaki ekonomiyle ilgili dalgalanma bir müddet daha devam edecek. Özellikle kurlardaki dalgalanmalar beklenebilir. Türkiye bakımından alınması gereken tedbirler var. Bu tedbirleri iki başlıkta değerlendirmek mümkün. Bir tanesi Merkez Bankasının alacağı tedbirler. Mutlaka Merkez Bankasının kendi iradesiyle, kararıyla bu gelişmelere, kurdaki bu dalgalanmalara karşı bir tedbiri vardır ve bunu devreye sokacaktır. Diğer bir tedbir, hükümet olarak bizim yaptığımız işler, yapacağımız işler. Bunlarda ne var? Yasal düzenlemeler, yapısal reformlar var. Bunların bir kısımı yaptık, bir kısmı da Meclis gündeminde yapılıyor. Diğeri de idari kararlar, bankalarla ilgili. Mesela KOBİ'lerle ilgili şimdi, KOBİ'lerin kaynağa erişimini kolaylaştırmak için kredi garanti fonunu devreye soktuk ve 17 milyar liraya kadar ek bir kredi imkanı getirdik."

İkinci bir tedbir olarak, kamu bankalarının mevduat faizlerini ortak bir kararla daha alt düzeye indirdiğini aktaran Başbakan Yıldırım, "Çünkü bankaların amacı yüksek faizle kar etmek değil. Gerçek ekonomiye can suyu vermek, destek olmak." dedi.

Ekonomiyle ilgili birçok teşvik paketi açıklandığını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki cazibe merkezleri başta olmak üzere birçok alanda ekonomiye ilave destek, tarımda, sanayide, esnafa yeniden yapılandırma, çek yasasında düzenleme, hileli iflaslar veya iflas ertelemede düzenlemeler yapıldığını dile getiren Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gereken reformlar ve yapısal dönüşümleri yapmaya devam edeceğiz. Endişeye gerek yok. Türkiye ekonomisi birçok dünya ülkelerinin ekonomisinden daha sağlam temellere oturuyor. Vatandaşlarımız olsun, iş adamlarımız olsun herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok, her şey kontrol altında. CHP'nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz. CHP hep kriz uyarısı yapar. Onun için biz de bunu da ciddiye alıyoruz, her şeyi ciddiye aldığımız gibi. Gereğini yaparız."

Öncesinde Yıldırım'ın basın mensuplarıyla tek tek tokalaşarak, kısa süre sohbet ettiği basın toplantısında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da hazır bulundu.

Bu arada Başbakan Yıldırım'ın, İstanbul'da düzenlenen Bilişim Zirvesi 2016'ya katılımı nedeniyle bugün Ankara'da yapılması planlanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının gerçekleşmeyeceği öğrenildi.
(Bitti)

Yorumlar