Başbakan Yardımcısı Şimşek Cakarta'da

- Şimşek: - "Reform ajandamızın yüzde 70'ini yerine getirirsek, gelecek 5-7 yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmemiz mümkün olabilir"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Şimşek Cakarta'da

CAKARTA (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Reform ajandamızın yüzde 70'ini yerine getirirsek, gelecek 5-7 yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmemiz mümkün olabilir." dedi.

Şimşek, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da toplanan İslam Kalkınma Bankası'nın (IDB) Genel Kurulu kapsamında, "IDB üye ülkelerde İnovasyon ve Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklı oturumda konuştu.

İnovasyona, sağlık, tarım ve finans gibi her alanda ihtiyaç duyulduğunu belirten Şimşek, ekosistemin bütün bileşenlerinin iyi çalışması gerektiğini, ekosistem iyi işlerse, büyüme ve inovasyonun önünün açılacağını ifade etti.

Piyasa tarafından istenilen işgücünü yetiştirmek için eğitim sistemi üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Şimşek, "İnovasyonda özel sektör kesinlikle kritik. OECD ülkelerine baktığımızda Ar-Ge'nin yüzde 63'ünün özel sektör tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30 veya 40'larda kalıyor." diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin bir dolar Ar-Ge harcamasına 2,5 dolarlık vergi indirimi sağladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz özel sektörün Ar-Ge yapması için büyük destek veriyoruz. Şu anda özel sektörün Ar-Ge oranı yüzde 50'lere ulaştı. Bu oran gittikçe büyüyor. Ar-Ge eleştirisel düşünme ve risk alma kültürünü gerektiriyor. Biz Türkiye olarak finansal ekosistemin de inovasyon ve verimlilik için kritik olduğunu anladık. Bu yüzden son yıllarda sıkı şekilde çalışarak yeni kurulan yüksek teknoloji şirketleri, melek yatırımcıları ve girişim sermayelerini desteklemeye çalıştık."

Eğitime ulaşmanın artık yeterli olmadığını anlatan Şimşek, piyasanın istediği eğitim sisteminin gerekli olduğunu söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin önemine işaret ederek, "Kaliteli kurumlar oluşturmak önemli. Verimlilik, reformların, rekabetin ve yatırımların fonksiyonları önemli. Reform ajandamızın yüzde 70'ini yerine getirirsek, gelecek 5-7 yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmemiz mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar