Başbakan Yardımcısı Şimşek, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

- "(Moody's'in Türkiye kararı) Not indirimini aceleci buluyorum. Türkiye'nin temelleri sağlam. Daha yüksek bir notu gerektiriyor" - "Amacımız ülkenin temellerini daha da sağlamlaştırmak ve kredi notumuzu çok çok daha yatırım yapılabilir seviyelerin üstüne çıkarmak. Bunu başaracağız" - "Olumsuz Türkiye algısını satın alacak hazır bir kıta var. Bütün bunlara rağmen yılmayacağız, çok çalışacağız, çabalayacağız. Ülkemizi bu zor konjonktürde daha güçlü bir şekilde ileriye götüreceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Şimşek, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu ilişkin değerlendirmesinin acele bir karar olduğunu belirterek, "Türkiye'nin temelleri sağlam. Daha yüksek bir notu gerektiriyor." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Şimşek, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Şimşek, Moody's'in Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamasının ilk kısmında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle oluşan şokun atlatıldığı ancak yapısal problemlerin devam ettiği yönünde bir değerlendirme yapıldığını anlattı.

Moody's'in, kredi notunu yapısal problemler nedeniyle indirdiğini ifade eden Şimşek, "Dolayısıyla not indirimini darbe etkisi ile ilişkilendirmiyor. Neden? Çünkü Moody's ile görüşmelerimizde Standart and Poor's (S&P) ve diğerleri ile görüşmelerimizde zaman zaman bu soruları sordum. 'Bugün Tayland'da 3 tane başarılı darbe oldu. Notları indirdiniz mi?' dedim. 'Hayır' dediler. Dolayısıyla not indirimini darbeyle ilişkilendirmediler." diye konuştu.

Piyasaların açıklamayı yanlış okuduğunu dile getiren Şimşek, Batı'da genelde diplomatik olarak açıklamanın ilk kısmının olumlu, esas kısmının olumsuz olduğunu kaydetti.

Herkesin yapılan açıklamayı kendi perspektifinden değerlendirebileceğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Moody's'in açıklamasında not indiriminin sebebi darbe teşebbüsü değildir. Ön plana çıkarttığı şey şu, 'Sizin dış finansmana bağımlılığınız arttı. Milli gelirin yüzde 26'sı kadar brüt dış finansman ihtiyacı var. Bu, size benzer ülkelere oranla yüksek bir rakamdır. Esas unsur bu. İleride büyümeyi sınırlayabilir. Ayrıca rekabet gücünüzde zayıflama var.' diyor. Raporun tamamını okursanız o çerçevede."

Moody's'in Türkiye'yi 2014 yılında negatif izlemeye aldığını hatırlatan Şimşek, darbeden bir gün sonra Moody's ile temasa geçtiklerini ifade etti. Şimşek, S&P'nin ise Türkiye ile diyalog kurmadan notu düşürdüğünü belirtti.

- "S&P, aceleci tavrından dolayı memnun değil"

S&P'nin not indiriminin diğer kuruluşlar üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığına dikkati çeken Şimşek, "Yani keşke bizimle diyalog kursalardı ve biz darbenin etkilerini, ne kadar geçici olacağını konuşabilseydik. S&P bu kadar aceleci davranmazdı. Nitekim daha sonra Ankara'ya geldiler. Bizimle yapılan görüşmelerde benim edindiğim izlenim, aceleci tavırlarından dolayı pek memnun değiller. Kasım ayında tekrar bir gözden geçirme gündeme gelebilir." dedi.

Fitch'in ise genelde Türkiye'ye yönelik kararlarda aceleci davranmadığını dile getiren Şimşek, kuruluşun Türkiye notunun şu anda "yatırım yapılabilir", görünümün ise negatif olduğunu söyledi. Şimşek, Moody's'in ise zaten uzun süredir notun görünümünü negatife aldığını ifade etti.

- "Türkiye ekonomisi darbenin şokunu atlattı"

Geriye bakmanın artık bir anlamı olmadığını kaydeden Şimşek, "Piyasalar değerlendiriyor. Açıklama yerinde miydi, dengeli miydi, doğru mu yapıldı yoksa yanlış bir yönlendirme var mı? Ben yıllarca piyasada çalışmış bir insan olarak açıklamaya baktığım zaman, açıklamanın ikinci kısmı doğrusu notun yönü konusunda beni kaygılandırdı. İlk kısım da zaten bizim uzun süredir anlattığımız kısmıydı. Yani darbenin şokunu Türkiye ekonomisi atlatmıştır. Yapısal sorunlar esastır." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişimi sonrası Türkiye demokrasisinin güçlendiğini, hızla normalleştiğini, reform yapma kapasitesinin arttığını belirten Şimşek, "Ondan dolayı not indirimini bu anlamda aceleci buluyorum. Türkiye'nin temelleri sağlam. Daha yüksek bir notu gerektiriyor. Biz bunu anlattık." ifadelerini kullandı.

- "Amacımız ülkenin temellerini daha da sağlamlaştırmak"

Şimşek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de gerilim ve iç savaş beklendiğini ama Türkiye'nin birlik ve beraberliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Mevcut ortamın reform yapmaya daha müsait hale geldiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Reform yapma kapasitemizde, irademizde, kabiliyetimizde azalma mı var, artış mı var? Artış var. Bugün devletimizin, Hazinemizin borç ödeyebilme kabiliyeti, borç ödeme iradesi ve kabiliyeti yüksek mi? Yüksek. Neden? Çünkü bizim borcumuz devlet olarak zaten düşük, bütçemiz sağlam. Burada en ufak bir tereddüt var mı? Yok. O nedenle Türkiye, daha yüksek bir kredi notunu hak etmekle birlikte dışa bağımlılık nedeniyle, bu kaygılarla Türkiye'nin notu indirilmiştir. Bir de kurumsal yapıdaki erozyondan bahsediliyor. Orada rekabet gücüne referans var."

Duygusal tepki vermek yerine bütün küresel öneriler gibi Moody's'in önerilerine de bakmak ve yapısal sorunları köklü bir şekilde çözme çabasına girmek gerektiğinin altını çizen Şimşek, "Bizim amacımız ülkenin temellerini daha da sağlamlaştırmak ve kredi notumuzu çok çok daha yatırım yapılabilir seviyelerin üstüne çıkarmak. Bunu başaracağız. Başarmak için de çalışmamız lazım. Çalışmanın içeriği de daha çok reform, doğru uygulamalar. Türkiye'nin algısı da iyileştirilmeli." diye konuştu.

Türkiye'nin algısının düzeltilmesi konusunda herkese büyük iş düştüğünü belirten Şimşek, "Tabii ki bazı eksiklerimizi eleştireceğiz, iyi analiz edeceğiz. Bunlara yönelik reform yapacağız ama haksız bir algı varsa, Türkiye aleyhine sistematik bir lobi, propaganda, Türkiye'yi kötüleme çabası ki kesinlikle var. Bu çok net. Bölücü terör örgütü bunu yapıyor, yandaşları yapıyorlar. FETÖ, DAEŞ yapıyor. Olumsuz Türkiye algısını satın alacak hazır bir kıta var. Bütün bunlara rağmen yılmayacağız, çok çalışacağız, çabalayacağız. Ülkemizi bu zor konjonktürde daha güçlü bir şekilde ileriye götüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Yorumlar