Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)

- "Nasıl ki darbeye karşı dik durulduysa ekonomideki darbeye karşı da işbirliği, dayanışma sergilenmeli" - "Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız. Piyasa bütün kurumlarıyla en iyi şekilde işleyecek. Spekülasyonlara inanılmasın. Bir kaygı varsa bizi arasınlar. Biz her zaman diyaloğa açığız, görüşüz. Piyasa eskiden olduğu gibi dünyanın en iyi uygulamalarını baz alarak işlemeye devam edecek" - "Büyük resimde Türkiye'ye ilişkin riskler azalmıştır, reform yapma kapasitesi artmıştır"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Nasıl ki darbeye karşı dik durulduysa ekonomideki darbeye karşı da işbirliği, dayanışma sergilenmeli." dedi.

Şimşek, NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak için Çin'e hareket edeceğini belirten Şimşek, toplantının ardından da Avrupa, Asya ve Amerika'ya gidip görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin, birçok gelişmekte olan ülkeye oranla demokrasi ve ekonomisinin geleceğinin daha parlak olduğunu vurgulayarak, "Darbe girişimi büyük bir olay, önemli bir risk. Ben analizleri ve tedirginliği saygıyla karşılıyorum, anlıyorum ama oturup doğru kararlar verilmesini sağlamak üzere bir diyalog kuracağız. Bizim en güçlü tarafımız sadece iyi performans değil diyalogdur, buna açık olmamızdır. Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız. Piyasa bütün kurumlarıyla en iyi şekilde işleyecek. Spekülasyonlara inanılmasın. Bir kaygı varsa bizi arasınlar. Biz her zaman diyaloğa açığız, görüşüz. Piyasa eskiden olduğu gibi dünyanın en iyi uygulamalarını baz alarak işlemeye devam edecek." şeklinde konuştu.

Değerlendirmelerin ardından gereken adımların atılacağına dikkati çeken Şimşek, yatırım iklimini iyileştireceklerini, reformları hızlandıracaklarını ifade etti. Şimşek, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Nasıl ki darbeye karşı dik durulduysa, ekonomideki darbeye karşıda işbirliği, dayanışma sergilenmeli. Bu samimi bir çağrı, çünkü bu reformlar var, hazır. Bunları kanun hükmünde kararname ile değil, birlikte yapmak istiyoruz. Mecliste bu hususlarda biraz önümüzü açsınlar, yardımcı olsunlar. İnanıyorum ki vatandaşımız, milletimiz bu dönemde muhalefetin bu tavrını çok takdir edecektir. Varsa katkılarını dikkate almaya hazırız. Birlikte bu konuları çalışmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme hedeflerine ilişkin soruya Şimşek, "Bu yaşadığımız süreç bir miktar belki aşağı yönlü riskleri artırmıştır ama bunu sayıya dökme anlamında erken. Türkiye diyelim ki öngördüğümüz yüzde 4,5 yerine yüzde 4 civarında büyüdü örnek olarak. Yine gelişmekte olan ülkelerin özellikle Çin, Hindistan hariç ortalamasının en az 1,5, 2 katı büyüyeceğiz. Ülkemiz geçmiş şoklar, stres dönemlerinde olduğu gibi inanılmaz bir direnç gösterecektir. Çünkü bu dinamizmi görüyorum. Yaşananlardan elbette etkileneceğiz ama bunları değerlendirmek için henüz çok erken." yanıtı verdi.

- "Ne gerekiyorsa yapacağız"

Şimşek, bankacılık sektöründe risk artışı değerlendirmelerinin anımsatılması üzerine, sektördeki göstergelerin bir şokla karşı karşıya kalındığında, bunu absorbe edebilecek alan bulunduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Şimşek, "Bütün bu şoklara karşı piyasa ekonomisini en iyi şekilde işleteceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız, küresel normlara göre hareket edeceğiz." dedi.

Türkiye'nin demokrasiye yönelik riskler konusunda cuma gününden daha iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye'nin demokrasisi güçlenmiştir. Siyasi uzlaşı ortamı hiçbir zaman olmadığı kadar güçlüdür. Bunu devam ettirmek istiyoruz. OHAL'in hedefi de bu. Bana kalırsa Türkiye'nin temelleri daha sağlamdır. Yaşanan şok büyüktür, bunun birtakım başlangıç tepkilerini anlayışla karşılıyoruz ama bir görsünler, baksınlar, piyasa kurallarının dışında bir şey olursa, ekonominin işleyişine bir müdahale olursa amenna. Bunlar olmayacak. Büyük resme bakmak lazım. Büyük resimde bana kalırsa Türkiye'ye ilişkin riskler azalmıştır, reform yapma kapasitesi artmıştır." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Yorumlar