Bartık: Ülke ekonomisi, harcamaması gereken kesimi borçlandırarak büyüyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, “Ülke ekonomisi büyümeli ama harcaması gereken kesimle büyümeli.

Google Haberlere Abone ol
Bartık: Ülke ekonomisi, harcamaması gereken kesimi borçlandırarak büyüyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, “Ülke ekonomisi büyümeli ama harcaması gereken kesimle büyümeli. Biz harcamaması gereken kesimi borçlandırarak, harcayarak büyüyoruz.” dedi.

GTO Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı açıklamada, ülke olarak tasarruf oranının dünyanın arka sıralarında olduğunu dile getirdi. Bartık, ülke olarak tasarruf edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ülke ekonomisi büyümeli ama harcaması gereken kesimle büyümeli. Biz harcamaması gereken kesimi borçlandırarak, harcayarak büyüyoruz. Bu, maalesef tasarruf disiplininden gelmediğimiz için bu sorunla baş başa kaldığımızı düşünüyorum. Teknoloji üretmemiz lazım. Yer altı kaynaklarımız yok, o zaman biz bu kadar zengin bir ülke değiliz.” diye konuştu.

Eyüp Bartık, ABD Başkan Barack Obama’nın, kamuda sözleşmeli çalışanların asgari ücretini yüzde 40 oranında yükseltmesi ile Türkiye'de asgari ücrete yapılan ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için de yüzde 6'lık zammı değerlendirerek, ülkede çalışan kesimin aldığı maaşın çok az olduğunu vurguladı. Türkiye’nin henüz daha teknoloji üretme aşamasına gelmediğini belirten Bartık, şunları kaydetti: “Türkiye, kaba ürün üretiyor. Kendim lojistik sektöründe olduğum için mesela bir TIR sevkiyat yaptığım şeyin karşılığında 4 tane cep telefonu ithal ediyoruz. Yani aramızda böyle bir denge farkı var. Amerika’nın son yıllarda piyasaya para vermesi birazcık ekonominin büyümesini gerektiriyor. İş dünyası da büyüyor ama çalışan anlamında büyümüyor. Çalışan ile iş dünyası arasında ciddi bir fark olacağını ön gördüm. Bence doğru bir öngörü. O aradaki farkı kapatmaya çalışıyor. Kesinlikle ülkemizde bu tür şeyleri biz de istiyoruz. Çalışanların daha çok para almalarını istiyoruz. Çalışan kesimin aldığı maaş Türkiye’de çok az, fakat ilginç bir şey var; Türkiye’de tüketim anlamında, tasarruf anlamında biliyorsunuz istediğimiz seviyeye maalesef gelemiyoruz. Tüketmesi gereken kesim Türkiye’de tüketmiyor, tüketmemesi gereken Türkiye’de tüketiyor. Yani bir işletmenin sahibine gidiyorsunuz, onun kullandığı tüm avantajları çalışanı da kullanıyor. Ben iş dünyamızın biraz daha harcama yapması gerektiğini, çalışan dünyamızın da tasarrufa yönelmesi gerektiğini düşünüyorum.”

"CARİ AÇIĞI DÜZELTMENİN YOLU GÜNEY KORE’NİN YAPISINI İNCELEMEKTEN GEÇER"

Türkiye’nin cari açığı düzeltmesi için Güney Kore’nin yapısını incelemesi gerektiğini hatırlatan Bartık, ülkenin orta gelir tuzağından kurtulması gerektiğini açıkladı. Bartık, “Cari açığı düzeltmenin yolu Güney Kore’nin yapısını incelemekten geçer. Yıllar önceki Güney Kore’ye baktığımızda bambaşka bir ülkeydi. Şu anda dünya markalarıyla dünya liginde mücadele ediyorlar. Ne Samsung’u biliyorduk, ne LG’yi biliyorduk, ne Hyundai’ı biliyorduk, ne KIA’yı biliyorduk. Bunlarla beraber dünya ligine çıktılar. Türkiye’nin, orta gelir tuzağından kurtulamadığını görüyoruz. Bundan kurtulmamız için artık büyük hamleler yapmamız gerekiyor. Büyük firmalarımızın büyük hamle yapması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

"AĞIR SANAYİ İÇİN HÜKÜMETİN EL ATMASI GEREKİYOR"

Artık ağır sanayi üretmede zamanın gelip geçtiğini dile getiren Bartık, Türkiye’nin artık teknoloji üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin üretim gücünün olduğuna dikkat çeken Bartık, sözlerini şöyle tamamladı: “Hükümetimizin bu konuda el atması lazım. Büyük işletmelerimizin de buna sıcak bakması lazım. Meseleye, masaya oturup ticari boyuttan bakmak değil, bunun yerine biraz risk almak lazım. Gaziantep, makine halısında dünyanın en büyük üreticisi. Yüzde 20 ile 40 arasında değişen bir üretim kapasitemiz var, dünya talebinin bu kadar rakamını üretiyoruz. Gaziantep, halıda söz sahibi oldu. Bazen evdeki hesapla çarşıdaki hesap birbirini tutabiliyor. Ülke olarak, iş dünyası olarak birazcık bu riskti, almamız lazım. Türkiye’yi, bu orta gelir tuzağından hep beraber kurtarmalıyız.”

CİHAN

Yorumlar