Bankalara ibraz edilen çek sayısı yüzde 8 azaldı

TBB Risk Merkezinin çek raporuna göre yılın 7 ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 12 milyon adet olarak gerçekleşti

Google Haberlere Abone ol
Bankalara ibraz edilen çek sayısı yüzde 8 azaldı
Bankalara ibraz edilen çek sayısı, yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 12 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezinden yapılan açıklamaya göre TBB Risk Merkezi, temmuz ayı çek raporunu yayımladı.

Buna göre 2016'nın yedi ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 12 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu çeklerin parasal tutarı ise yüzde 5 artışla 392 milyar liraya ulaştı.

Aynı dönemde parasal tutarı 14,9 milyar lirayı bulan 429 bin adet çek için "karşılıksız işlemi" yapılırken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 1 artış yaşandı, tutarın da yüzde 3 azalma kaydedildi.

Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2,3 milyar lira tutarındaki 78 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, bu dönemde adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artışla yüzde 3,6 yükselirken tutar bazında 0,3 puanlık azalışla yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında, adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 17,1'le Iğdır olarak kayıtlara geçti.

Bu anlamda Iğdır'ı sırasıyla yüzde 9,7 ile Hakkari, yüzde 9,2 ile Ardahan, yüzde 8,8 ile Kırıkkale, yüzde 8,6 oranla da Elazığ takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çorum, Aksaray ve Çankırı olarak sıralandı.

Yorumlar