"Bankalar tüketiciyi puan ve hediyelerle yüksek aidatlı kartlara yönlendirecek"

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, bankaların yeni tüketici kanunundaki değişikliklere rağmen puan, hediye gibi uygulamalarla tüketiciyi aidatı yüksek yeni kart alımına yönlendireceğini söyledi.Yeni...

Google Haberlere Abone ol
"Bankalar tüketiciyi puan ve hediyelerle yüksek aidatlı kartlara yönlendirecek"

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, bankaların yeni tüketici kanunundaki değişikliklere rağmen puan, hediye gibi uygulamalarla tüketiciyi aidatı yüksek yeni kart alımına yönlendireceğini söyledi.

Yeni tüketici kanunuyla ilgili bankacılık sektöründe halkın bilmediği pek çok değişiklik yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, aidatsız kart uygulamasının en az bir ile sınırlandırılmasının bankaları bu konuda sınırlandıramayacağını belirtti. Topsoy, "Böyle durumda diğer kartlar için ödenen yıllık üyelik aidatı tüketici banka arasındaki karşılıklı müzakere ile kararlaştırılmalı ve bu sözleşmeye açık şekilde yazılmalı, imzalanmalıdır." dedi.

Topsoy, tüketicilerin üyelik aidatı olmayan kredi kartı alma eğiliminde bulunmasının bankaları yeni arayışlara iteceğini ve bu durumda bankaların, puan, hediye gibi uygulamalarla tüketiciyi aidatı yüksek yeni kart alımlarına yönlendireceğini vurgulayarak,"Bu gibi durumlarda dikkatli davranılmalı ve bankaların tuzaklarına gelinmemelidir.” diye konuştu.

Yeni tüketici kanun ilgili maddelerinin çok dikkatli okunması gerektiğini vurgulayan Topsoy, “Bu yeni maddelere göre bütün kredi kartlarında yıllık üyelik ücretinin kalktığı şeklinde bir algıya kapılmamak gerek. Yeni kanuna göre bankaların sunmuş oldukları kredi kartları içerisinden en az bir kart türünün ücretsiz olması zorunlu kılınmıştır. Bu konuda vatandaşların ileride büyük sıkıntılarla karşılaşmamak adına azami bir özen göstermeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

BANKALAR TÜKETİCİLERE YILLIK AİDATI OLMAYAN KART SUNMAK ZORUNDA

Topsoy, yürürlükten kalkan 4077 sayılı Tüketici Kanunu döneminde Yargıtay’ın üyelik ücretine ilişkin sözleşme şartlarını “haksız şart” olarak değerlendirdiğini ve tüketiciden üyelik ücreti alınamayacağını söyledi. Topsoy, “Kanuna göre kredi kartı çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı veya benzer isimlerde ücret gerektirmeyen bir kredi kartı türü sunmaları zorunlu hale getirilmiştir.” açıklamalarına yer verdi.

CİHAN

Yorumlar