Bankalar Telefon Açtıkları Kredi Kartı Müşterilerden Ücret Alıyor

Bazı bankalar, müşterilere telefon açıp, son ödeme tarihi yaklaşan ya da son ödeme tarihi yeni geçen kart ödemelerini hatırlatıp para kesmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Bankalar Telefon Açtıkları Kredi Kartı Müşterilerden Ücret Alıyor

BDDK, bankaların müşterilerinden haklı olmayan nedenlerle ücret almasını yasakladı. Buna rağmen birtakım bankalar telefonla 'borç ödemesi yaklaştı' hatırlatması için dahi para kesebiliyor.

GEÇEN YIL ÇIKAN YASAYA GÖRE

Bazı bankalar geçen sene çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine rağmen müşterilerinden muhtelif isimler altında para kesmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise HYÜ, yani Hesap Yönetim Ücreti...

BİR TELEFON AÇIP PARA KESİYORLAR

Bazı bankalar, şube kârlılık hedefiyle, müşterilere telefon açıp, son ödeme tarihsel yaklaşan veya son ödeme tarihsel yeni geçen kart ödemelerini hatırlatıp para kesmeye başladı. 'Ödemeniz var' veya 'Ödemeniz yaklaştı' dedikten sonra kredi kartı ve bireysel kart müşterilerinden iletişim ücreti, yani telefon açma ücreti alınıyor. Alınan ücretler 50 ile 100 lira arasında. Bilindiği eşi bankaların kredi masraf ve tahsilatlarını saptama serbestliğine Kasım 2014'te sınırlama getirilmişti.

ASLINDA YASAK

Bu konudaki düzenleme, Resmi gazete'nin 15 Kasım 2014 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Buna nazaran bankalar kredilere uygulayacakları nema oranı, girdisi dışındaki öteki masraf ve tahsilatları serbestçe belirleyemiyor. Ancak sektördeki birtakım bankalar çıkarlarını bu hukuki düzenlemelerin dışında tutarak, kanunun net bir biçimde yasakladığı biçimde nema dışında da uygulamalar yaparak müşterilerinden haksız biçimde para kesmeye devam ediyor.

BHG GİTTİ HYÜ GELDİ

Bireysel alıcıların hesaplarından iletişim ücreti, istihbarat ücreti eşi isimler altında ücret kesiyorlar. Bazı bankaların kredili mevduat hesabı müşterilerine daha evvela aldıkları BHG (bankacılık hizmet geliri) reaksiyon yaratmış BDDK sebebi ile yasaklanarak bu kesintileri oluşturan bankalar da yoğun takibe alınmışlardı. Ancak bu defa de BHG yerine HYÜ (hesap İdare ücreti) ortaya çıktı. Oysa yönetmelik bankaların şu uygulamada bulunmasını emrediyor:

TAKAN YOK

Kullandırılan bireysel kredilerden (konut, Otomobil ve destek kredileri) 'kredi tahsis ücreti' dışında, istihbarat ücreti, kredi muamele fişi ücreti, ödeme planı ücreti eşi isimler altında herhangi bir ücret öğrenim edilmeyecek. Kredi tahsis ücreti de kullandırılan kredi anaparasının yüzde 0.5'ini (binde beş) geçemez.

Kredi tesisi esnasında ekspertiz, rehin eşi bankanın üçüncü partilere yaptırdığı işlemler dolayısıyla katlanmak mecburiyetinde kaldığı maliyetlerden doğan ücretlerin tahsiline devam edilecek.

BANKALARIN ALAMAYACAĞI ÜCRETLER

- Para yatırma, makbuz - dekont verme

- ATM makbuz - devinim yazdırma

- Aynı şube üçüncü kişi para yatırma

- Hesap cüzdanı yazdırma ücreti

- İpotek fek ücreti

- Erteleme komisyonu - taksit atlatma

- Hesaplı kredi açılış komisyonu

- Kredi komisyonu

- Kredi kartında taksitli para avans ücreti

- Kredi kartı gecikme bildirim ücreti

- Müşterinin sözleşme, muamele fişi ve eşi dokümanların bir örneğini istemesi şeklinde düzenlenme tarihinden sonraki ilk sene için ücret alınmıyor. Düzenlenme tarihinden itibaren bir senenin üstünde sürenin geçmesi şeklinde ücret alınıyor.(Kaynak:Milliyet)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar