Balıkesir'de ekonomi rekortmenleri ödüllendirildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Balıkesir'de düzenlenen Balıkesir 2014 Ekonomi Ödülleri törenine katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'de ekonomi rekortmenleri ödüllendirildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Balıkesir'de düzenlenen Balıkesir 2014 Ekonomi Ödülleri törenine katıldı. En çok ihracat yapan, vergi veren ve prim ödeyen kuruluşlar ödüllendirildi. Balıkesir Sanayi Odası, Ticaret Odası, SGK İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği ödül töreni, Balkonuk Aktivite Merkezi'nde yapıldı. Törene Bakan Şimşek, Vali Ahmet Turhan, AK Parti Belediye başkan adayı Edip Uğur, Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, Vergi Dairesi Başkan Hasan Yiğit ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını Oda Başkanı Uğur yaparken ardından Ermişler, Vali Turhan ve Milletvekili Uğur konuştu.

Hükümetin serbest piyasa ekonomisi stratejisini izlediğini belirten Uğur, "Devlet, denetleyici ve düzenleyici. Devlet artık sanayi ve ticaretle uğraşmıyor. Güvenlik ve eğitim dışında özel sektör eliyle yapılıyor. Sanayicinin önünün açılması için 11 yıllık dönemde Balıkesirimiz, devletten gerekli destekleri almıştır. Bölünmüş yollarla Balıkesir, otoyolların kavşağı haline getirmiştir. Lojistik köy vasıtasıyla Anadolu'nun her yerinden ihracat, en ucuz halde Bandırma'dan Avrupa ülkelerine yapılabilecektir. Bu da Balıkesir'i önemli bir nokta haline getirmektedir." dedi.

Bakan Şimşek ise istihdam oluşturup katma değer üreten, yatırım yapan, Türkiye'ye katkıda bulunan herkesi canıgönülden tebrik ettiğini söyledi. Vergi yükünün artık yüksek olmadığını savunarak, "Son 11 yıl içerisinde birçok vergiyi düşürdük. Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30'dan 27'ye düşürdük. Şirketlerin rekabet gücünü ve istihdamı arttıracak çok doğru bir adım attık. Elimizde imkan olsa istihdam üzerindeki vergiyi bir miktar daha düşürmek gerekir. En düşük yüke sahip sekizinci ülkeyiz. En yüksek vergi Kurumlar'da yüzde 20 iken yatırım yapılırsa bölgesel oranlarda daha düşük vergi mümkün olabilir." şeklinde konuştu. Türkiye'de efektif katma değer vergi oranının yüzde 14 olduğuna dikkat çeken Şimşek, AB ülkelerinde ise yüzde 22 olduğuna işaret etti. Türkiye'de en yüksek KDV oranının yüzde 18 olduğunu belirterek, "Biz ne kadar üretim, istihdam ve yatırımı özendirdiysek, önemli alanlarda KDV oranlarını da düşürdük. Tercihimiz daha çok üretim, daha çok yatırım, daha çok istihdam, daha çok ihracat. Türkiye'de 18 yaşı bitirmiş her vatandaşımız, bir yılda 100 lira tasarruf ederse biz hesabına 25 lira yatırıyoruz. Bireysel emekliliğiniz yoksa bu konuya mutlaka bakınız. Türkiye'nin en büyük problemi, tasarrufların düşük olmasıdır. Gelirimizin büyük kısmını çok hızlı bir şekilde tüketmeye başlamışız. Cari açık vermeden yatırımları arttırmanın en önemli yolu, tasarrufları arttırmaktır. Türkiye, domates ürettiği gibi IPad de üretebilmeli. Büyük ölçekte ar-ge yapın, 100 lira harcarsanız size 225 lira teşvik verelim diyoruz. Şu anda Balıkesir, teşviğin tam merkezinde. Stratejik teşvik, eğitim, madencilik, büyük yatırımlar."

Daha sonra sahneye çağrılan rekortmenlere ödülleri verildi. Bunlar şu şekilde:

Balıkesir İli 2013 Gelir Vergisi: Yakup Ataş, Hikmet Ağaoğlu, İsmail Ağaoğlu, Hasan Ali Eğinlioğlu, Selim Dinçer Ünver, Celalattin Şahin, Rona Yırcalı, Yahya Kemal Gençer, İbrahim Toplar, Hasan Can Çoker.

Balıkesir İli 2013 Kurumlar Vergisi: Hidrojen Peroksit San.Tic. A.Ş., Yarış Kabin San ve Tic A.Ş., Yavaşcalar Av Spor Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hicri Ercili Kimyevi Madde ve Petr. Ür. Nak. Otom. San. Ltd.Şti., Turyağ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti., Yemmak Makine San. Tic. A.Ş., Karahallılar Otomotiv Tic. A.Ş., Akhisar Enerji A.Ş., Paksan Makine San. Tic. A.Ş.

Balıkesir Sanayi Odası 2013 yılı ihracatta ilk 10 firma: Tiryaki Agro San. Tic. A.Ş., Eti Maden A.Ş., BEST A.Ş., Kastamonu Entegre A.Ş., Eti Maden Bandırma A.Ş., Sarten Ambalaj A.Ş., Banvit A.Ş., Özdoğulu İnşaat, Yarış Kabin A.Ş., Bagfaş Bandırma A.Ş.

Balıkesir ili 2013 yılı en çok prim ödeyen ilk 10 firma: Banvit A.Ş., BEST A.Ş., BİM A.Ş., Yarış Kabin, Yörsan Gıda, Tesco Kipa, Esan Eczacıbaşı, Bu Piliç, Kastamonu Entegre, Migros. CİHAN

Yorumlar