Balıkesir'de "canlı balıkla yemleme" yöntemiyle alabalık yetiştiriciliği

- İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile özel bir firmanın Manyas Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde "canlı balıkla yemleme" yöntemiyle alabalık yetiştiriciliği denemelerinden olumlu sonuç alındı

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'de "canlı balıkla yemleme" yöntemiyle alabalık yetiştiriciliği

BALIKESİR (AA) - Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile özel bir firma tarafından Manyas Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde "canlı balıkla yemleme" yöntemiyle doğal ortamda alabalık yetiştirilecek.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Müdürlük ile Manyas ilçesi Değirmen Boğazı Mahallesi'nde beton havuzlarda ve Manyas Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştiricilik yapan firmanın doğal yöntemlerle alabalık üretimi için çalışma başlattığı bildirildi.

Balığın doğal ortamda yetiştirilmesinde kullanılan yemin çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yem sorununa çözüm için alternatif kaynak aranırken tesise yakın konumdaki Manyas Kuş Gölü'nde bulunan su ürünleri kooperatifleri ile alabalık üreticisi buluşturularak, canlı balık temin edildi. Temin edilen canlı balıklar özel ekipmanlarla parçalanarak üretimi yapılan alabalığa yem olarak verilmesi sağlandı. Deneme sonucu, canlı yemi alabalığın severek yediği görüldü. Bu sayede ekonomik olarak hem maliyetin düşürülmesine hem de balık kalitesine olan etkisi incelenmeye başlandı. 2015-2016 üretim periyodunda yem maliyetinin yüzde 40 oranında düştüğü ve balıkta büyümenin beklenen düzeyden daha hızlı olduğu görüldü. Yem dönüşüm oranının (FCR) 2,0 olması ve balık kalitesinin yanında balığın canlı yemlenmesi pazarı olumlu yönde etkiliyor. Katkı maddesi içermeyen doğal yemle beslenen balıkların tadı normal havuzlarda yetişen balıklar arasında fark oluşturarak tüketici üzerinde farkındalık oluşturuyor."

Açıklamada, canlı balıkla yemleme yönteminin, bölgede faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifi ile alabalık üreticileri arasında iş birliği oluşturarak bölge kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağladığı ifade edildi.

Yorumlar