Bal üretimine 10 milyon avroluk yatırım

- Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce hazırlanan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapılan tesisler tamamlandı - İstasyon Müdürü Konak: "Bu projeyle teknoloji ve arıcılık sektörümüzü buluşturmuş olacağız" - "Proje, arı ürünlerinin tüketiciler nazarında meydana gelen olumsuzlukları da ortadan kaldıracak olan iddialı bir proje" - "Bu proje dünya bal ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor"

Google Haberlere Abone ol
Bal üretimine 10 milyon avroluk yatırım

ORDU (AA) - Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce hazırlanan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapılan tesisler tamamlandı.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa'da ilk olan "Arım Balım Peteğim Projesi" doğrultusunda yapımına başlanan binaların tamamlandığını belirterek, "Projenin toplam maliyeti 30 milyon lirayı geçmiş durumda." dedi.

Yaklaşık 10 milyon avro hibe destekli projenin tam anlamıyla hizmet vermeye başlamasıyla sektörün buradan çok ciddi faydalanabileceğini ifade eden Konak, "Proje kapsamında kurulacak teknoloji merkezinde üretilen ürünün çeşitlendirilmesi, üretilen ürününün de değerlendirilmesi ve işlenmesi noktasında da sorunları çözülmüş bir sistem oluşturacağız." diye konuştu.

"Proje, arı ürünlerinin tüketiciler nazarında meydana gelen olumsuzlukları da ortadan kaldıracak olan iddialı bir proje" diyen Konak, "Proje kapsamında yapılacak laboratuvarda akredite edilmiş analizler gerçekleştirilecek. Bu yapı içerisinde ürünlerini analiz ettiren işletmeler gönül rahatlığıyla bunu tüketiciye sunmuş olacak. Tüketiciler de kendi ürettikleri ürün gibi değerlendirme imkanına sahip olacaklar. Kısaca bu projeyle birlikte sahte ballara geçit yok." ifadesini kullandı.

Konak, projenin her yönüyle bir farkındalık oluşturacağının altını çizerek, "Projenin en önemli ayaklarından birisi de eğitim olacak. İnşallah bu eğitimi alan ilk etapta 85 kişi burada istihdam edilecek. Şu anda bina içerisine yerleştirilecek aletleri bekliyoruz. Yıl sonuna kadar bu aletlerin de gelmesi planlanıyor. Temennimiz projenin 2017 yılı ortalarında tamamen faal hale geçmesi. Ondan sonra bu proje ülkemiz arıcılığının hizmetine sunulacak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yıllık ortalama 95 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olduğunu aktaran Konak, "Bu proje ayrıca dünya bal ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor." dedi.

Konak, yapımına başlanan binaların hepsinin tamamlandığını anlatarak, "Yaklaşık 5 bin metrekare alan üzerine 2 bina ve 3 blok yapıldı. Şu anda çevre düzenlememizi yapıyoruz. Proje arıcılık sektörüne ve ülkemize hayırlı olsun." şeklinde konuştu.

- Arım, Balım, Peteğim Projesi

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonunca 2009 yılında hazırlanan "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında, uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarı oluşturulacak. Proje sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edilecek. 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak işleme ve paketleme tesisi inşa edildikten sonra ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme üniteleri yapılacak, arı ürünleri krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde işlenecek.

Yorumlar