Bakanlık emzik ve biberonları denetleyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emzik ve biberonların bildirimi, piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri kapsamında ilk defa Haziran ayı içinde İstanbul ve Ankara’da denetimler gerçekleştirileceğini duyurdu.Emzik ve biberonların bildirimi, piyasa...

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık emzik ve biberonları denetleyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emzik ve biberonların bildirimi, piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri kapsamında ilk defa Haziran ayı içinde İstanbul ve Ankara’da denetimler gerçekleştirileceğini duyurdu.

Emzik ve biberonların bildirimi, piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri 31 Ekim 2013 tarihinden itibaren Bakanlığın sorumluluğuna geçtiği ve o tarihten bugüne bakanlık tarafından yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, “ ‘Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı Ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi Ve Denetimi İle Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ’ çerçevesinde üretici ve ithalatçılar ürünlerini piyasa arz etmeden önce Bakanlığımıza bildirmek ve uluslararası akreditasyona sahip veya Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarlardan alınmış test raporlarını sunmakla yükümlüdürler. “ denildi.

ÖNLEM VE YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Söz konusu ürünlerin, hassas tüketici grubunu oluşturan bebekler tarafından kullanıldığından, bugüne kadar bildirim ve ithalat denetimi gerçekleştirilen bu ürünlere yönelik olarak Türkiye’de ilk defa piyasa gözetimi ve denetimi de yapılacağına işaret eden açıklamada şunlar aktarıldı:

“Bu bağlamda, Bakanlığımıza bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya standartlara uygun olmayan ürünleri piyasaya süren firmaların tespit edilmesi amacıyla Haziran ayı içinde İstanbul ve Ankara’da denetimler gerçekleştirilecektir. Denetimlerde, güvenli olmadığından şüphe duyulan ürünlerden alınacak numuneler akredite laboratuvarlarda bisfenol A, nitrozamin, uçucu maddeler, fitalat gibi tehlike oluşturan kimyasallar yönünden kontrol edilecek, ayrıca biberonların gıda ile temasa uygun olup olmadığı incelenecektir. Denetim sonuçlarına göre güvenli olmadığı tespit edilen ürünlerle ilgili olarak gerekli önlem ve yaptırımlar uygulanacaktır. “

CİHAN

Yorumlar