Bakan Zeybekci'den ödemeler dengesi değerlendirmesi:

- "Hayata geçirdiğimiz reformlarla, akılcı politika tercihlerimizle orta vadede cari açık üretmeyen, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına erişeceğiz" - " Bu sayede cari açığın kontrol altına alındığı, büyümesini tüm risk unsurlarına karşı yüksek tutabilen bir Türkiye'yi konuşuyor olacağız. Şu anki görünümümüz bu patikanın sadece başlangıcıdır"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci'den ödemeler dengesi değerlendirmesi:

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Hayata geçirdiğimiz reformlarla, akılcı politika tercihlerimizle orta vadede cari açık üretmeyen, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına erişeceğiz. Bu sayede cari açığın kontrol altına alındığı, büyümesini tüm risk unsurlarına karşı yüksek tutabilen bir Türkiye'yi konuşuyor olacağız." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Merkez Bankası tarafından açıklanan ocak-temmuz dönemi ödemeler dengesini değerlendirdi.

Temmuz ayında toplam 2,6 milyar dolar cari işlemler açığı verildiğini, geçen yılın 7 ayında 25 milyar dolar olan açığın da bu yılın aynı döneminde 21,7 milyar dolara gerilediğini anımsatan Zeybekci, bu yılın ocak-temmuz döneminde hem dış ticaret açığının, hem de buna bağlı olarak cari açığının daraldığına işaret etti.

Jeopolitik siyasi gerilimlerin ve dünyanın dört bir yanını tehdit eden terör eylemlerinin, zaten durgun seyreden küresel talebi iyice baskı altına almayı sürdürdüğüne dikkati çeken Zeybekci, bu durumun da birçok ekonomide olduğu gibi Türkiye'nin dış ticaret rakamlarında da azaltıcı bir etki doğurduğunu kaydetti.

Zeybekci, "Konjonktürel koşullara bağlı olarak çıkan bu duruma ilaveten, en doğru araçları kullanarak oluşturduğumuz politikalarla da dış ticaret açığındaki gerilemeyi desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu noktada Bakanlık olarak, yerli üretim ve sanayiyi destekleyici politikalarımızla ithalat bağımlılığımızı azaltmaya gayret ederken, daha rekabetçi koşullarda daha çok katma değere sahip ürünler ihraç edebilmek için de gerekli destek unsurlarını kurguluyoruz." görüşüne yer verdi.

İhracata ve üretime dayalı bir ekonomik büyümenin kalıcı surette tesis edilebilmesi için hükümet olarak daha uzun soluklu yapısal reformları geliştirdiklerini anımsatan Zeybekci, temel hedeflerinin, dış ticaret açığındaki azalışı kalıcı hale getirip cari açığı çok daha düşük seviyelere indirmek olduğunu vurguladı.

Zeybekci, hizmet ihracatının, bu yılın genelindeki negatif görüntüsünü temmuza da taşıdığına işaret ederek, en önemli ihraç kalemlerinden turizm ve taşımacılık sektörlerindeki gelişmelerin, bu durumun belirleyicisi konumunda olduğunu kaydetti.

Hizmet ticareti gelirlerinin arttırılmasına ve dış pazarlarda faaliyet gösteren kuruluşlara rekabet gücü kazandırılmasına imkan sağlayacak her türlü desteği sunmaya devam edeceklerini bildiren Zeybekci, "Bilhassa siyasi diyaloglarımızın meyve vermesi ve ayrıca her türlü terör unsurunun kökünden kazınması için yakın zamanda attığımız adımları, turizm sektörümüzdeki görünümü iyileştirecektir." ifadelerini kullandı.

Doğrudan yabancı yatırımlar girişine de değinen Zeybekci, yatırım ortamının kalitesinin artırılmasına yönelik yapısal reformların değişmeyen öncelikler arasında yer aldığını belirtti.

Zeybekci, yatırım girişlerindeki bu yılın 7 ayında dikkati çeken azalışı tersine çevirmek, cari açığın finansmanı için doğrudan yatırımları daha verimli kullanabilmek için bu alanda attıkları her bir adımı titizlikle ölçüp biçtiklerini belirterek, yılın geri kalanında ve önümüzdeki orta-uzun vadede iş dünyasının hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verecek reformların gerçekleştirilmesinden hiç bir koşulda imtina etmeyeceklerini vurguladı.

-"Finansman koşullarıyla ilgili bir olumsuzluk söz konusu değil"

Finansman koşullarıyla alakalı hiçbir olumsuzluğun da söz konusu olmadığına dikkati çeken Zeybekci, geçen yıl azalma gözlemlenen rezerv varlıklarında bu yılın 7 ayı itibarıyla 6,8 milyar dolar artış yaşandığını hatırlattı. Zeybekci, şöyle devam etti:

"Şu anda Amerikan Merkez Bankasının (Fed) 21 Eylül’de açıklayacağı faiz kararı yeniden piyasaların ana gündemi haline gelmiş görünüyor. Ancak gerek enflasyon hedefinden uzak olmaları, gerek istihdam piyasasındaki karmaşık işaretler ve ayrıca güçlü bir doların doğuracağı negatif sonuçlar, Fed’i bekle-gör stratejisini sürdürmeye itmektedir. Hepsi bir yana, Avrupa’da mevcut olan genişlemeci para politikası duruşunun, bizim finansman koşullarımız için daha belirleyici bir role sahip olduğunu her platformda vurguluyoruz. Fed’in alacağı olası bir artırım kararının etkisi bizim finansman koşullarımızda oldukça sınırlı kalacaktır. Ekonomimizin temelleri, bu tip dışsal gelişmelerin sermaye girişleri açısından herhangi bir tahribat yaratmasına cevaz vermeyecek kadar sağlamdır."

- "Cari açıktaki azalışı kalıcı hale getireceğiz"

Bu yılın genelinde iç talep ve harcama destekli bir büyüme dinamiği olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Ancak biz hayata geçirdiğimiz reformlarla, akılcı politika tercihlerimizle orta vadede cari açık üretmeyen, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına erişeceğiz. Bu sayede cari açığın kontrol altına alındığı, büyümesini tüm risk unsurlarına karşı yüksek tutabilen bir Türkiye’yi konuşuyor olacağız. Şu anki görünümümüz bu patikanın sadece başlangıcıdır. Büyüme oranımızı da senelik en az yüzde 5 seviyelerinde tutacak, bunu yaparken de cari açıktaki mevzu bahis azalışı kalıcı hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Dışa bağımlılığı kırarak büyüyen bir Türkiye'ye doğru yürüyeceklerini vurgulayan Zeybekci, "Türkiye bu yapıyı dış kaynaklara olan ihtiyacı azaltıp, iç tasarruflarımızı artırmak suretiyle inşa edecektir. Gerekli olan reform kapasitesi hükümetimizde, potansiyeliyle göz kamaştıran eşsiz bir ekonomik dinamizm de bu ülkenin topraklarında, müteşebbisinde, imalatçısında ve diğer tüm unsurlarında ziyadesiyle mevcuttur." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar