Bakan Zeybekci'den Ocak ihracatı değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ocak ayına ait 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracat rakamının 166 milyar dolarlık yıllık hedefin rahatlıkla geçilebileceğini gösterdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci'den Ocak ihracatı değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ocak ayına ait 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracat rakamının 166 milyar dolarlık yıllık hedefin rahatlıkla geçilebileceğini gösterdiğini söyledi. Zeybekçi, "Bu bizim için son derece sevindirici başlangıç. Şubat ve Mart ayı, arkası da böyle devam edecek. Şu anda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler de ihracatımızın artış yönünü destekler nitelikte." dedi.

Nihat Zeybekci, D-8 Genel Sekreteri Ali Mohammad Mousavi’yi makamında kabul etti, görüşmenin ardından da basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun enflasyon rakamaları ile ilgili sorusunua Zeybekci, “Şu anda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler de ihracatımızın artış yönünü destekler nitelikte. Ana büyük sepette çok kalıcı enflasyon tortusu bırakacak alanlarda olmadığını gördüm. İnşallah bu Şubat, Mart gibi tekrar düzelerek Merkez Bankası ve hükümetin enflasyon hedeflerini doğru uygun, pozitif gelişmeler yaşanacaktır.” diye konuştu. Zeybekci, "Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra büyümeye ilişkin bir risk oluştu mu? 166 milyar dolarlık ihracatın artırılacağını söylediniz. Temel olarak faizle ilgili olarak mı? sorusuna da şöyle cevap verdi:

“Hedefimize ulaşabileceğimize inanıyorum. Bununla ilgili Merkez Bankası, ekonomi koordinasyonundan sorumlu başbakan yardımcımız çok daha sağlıklı genel politika açıklamalarında bulunacaktır. Merkez Bankası’nın yaptığı agresif faiz kalıcı ve uzun vadeli bir faiz artırımı değildir. Hazine olarak, devlet olarak uzun vadede faizlerinde belirgin bir artışın şuana kadar olmadığını ve uzun vadede yakın gelecekte baktığımızda zamanda olmayacağını görüyoruz. Hiç kimse bu ülkede faiz artışının ekonomiye faydalı olacağını beklemiyor zaten, öyle bir şeyde söylemiyor. Biz kalıcı olma ihtimali olabilecek faizin ki şuanda böyle bir şey yok, ülkemizin büyümesinde, istihdamında, kalkınmasında, ihracatında iyi bir şey olmadığının altını tekrar çiziyoruz. Biz amacımız, hedefimiz ve Merkez Bankası’nın da şuandaki hedefi şuandaki yaptığı faiz artırımını uzun vadeli ve kalıcı olmaması yönünde. Biz de öyle inanıyoruz. Türkiye’de yapılan şey TL üzerinde spekülatif amaçlı olarak, TL’nin talebi edilmesi ve dövize yönelmesi yönünde bir hareket vardı. Merkez Bankası’nın yaptığı operasyonda bunu engellemek yönündedir.”
CİHAN

Yorumlar