Bakan Zeybekci, TÜSİAD heyeti ile görüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu ile görüştü. Zeybekci, görüşmede keskin ve net çizgilerle dünyanın ekonomik ve siyasi haritasının yeniden çizildiğine dikkat çekerek, “Batıda...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci, TÜSİAD heyeti ile görüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu ile görüştü. Zeybekci, görüşmede keskin ve net çizgilerle dünyanın ekonomik ve siyasi haritasının yeniden çizildiğine dikkat çekerek, “Batıda AB, Kanada, ABD eksenli dünya ticaretinin yüzde 50’sini temsil eden yeni bir blok, doğuda gene ABD ve 15 Asya pasifik ülkesi ile (TPP denilen ülkeler) yeni bir harita çiziliyor. Türkiye bu blokların dışında kalamaz. Türkiye’nin başka bir alternatifi yok. Bu yeni çizilen dünyanın ekonomik haritası içinde Türkiye yerini almak zorunda.” dedi.

Zeybekci, orta gelir seviyelerinde dolaşan Türkiye’nin Atatürk’ün ‘muasır medeniyet’ kavramına uymadığını belirtirken; şunları ifade etti:

“Hala bir çok alanda edilgen bir ekonominin egemen olduğu bir ülke, Türkiye. Ham madde dünyalarını başkalarının kontrol ettiği, enerji piyasalarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarını başkalarının kontrol ettiği... İki tarafa tutulmuş bir ekonomik dünya ortasında başları tutulmuş bir borunun içinde fason üretim yapan bir Türkiye görüntüsü bizim hedefimiz olmaz. Biz edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçmek zorundayız. Bunu illaki özel sektörle, bunu illaki birlikte yapacağız. Beraber götüreceğiz. Cumhuriyetin 2023 hedeflerini koyduğu 500 milyar dolarlık ihracata, 150 milyar dolarlık hizmet gelirlerine, 25 bin dolarlık kişi başı milli gelire, 2 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılaya, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olmaya biz yeniden devlet fabrikaları kurarak yeniden istihdam yaparak, yeniden devleti üretimin içine çekerek yapamayacağımızı aksine ellerimizdekini de kaybedeceğimizi belirtmek istiyorum. Onun için ne yapacaksak sizlerle beraber yapacağız.”

"YENİ SİYASİ VE EKONOMİK HARİTA ÇİZİLİYOR"

Keskin ve net çizgilerle dünyanın yeni ekonomik ve siyasi haritasının yeniden çizildiğine işaret eden Zeybekci, AB, Kanada, ABD eksenli süreçle dünya ticaretinin yüzde 50’sini temsil eden bir bölgede yeni bir blok oluşturulduğunu aktardı. Doğuda da ABD ve 15 Asya pasifik ülkesi ile TPP denilen yeni bir haritanın orada da çizildiğini anlattı. Çin, Orta Asya bloğunu ise dikkatli bir şekilde değerlendirdiklerini aktaran Zeybekçi, “Bütün bunların içinde bizim yolumuz şudur: Türkiye bu blogların dışında kalamaz. Türkiye’nin başka bir alternatifi yok. ‘Bu blogların dışına çıkayım da kendime başka bir yol oluşturayım’. Oluşturursa bile bizim kültür coğrafyamızda dar kapsamlı olabilir, ama biz bu blogların içinde yer almak zorundayız. Bu yeni çizilen dünyanın ekonomik haritası içinde Türkiye yerini almak zorunda.” dedi.

Türkiye’nin Afrika, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde önemli başarılara imza attığını dile getiren Bakan Zeybekçi, şöyle devam etti:

“Gerek inşaat, gerek taşımacılık ve diğer bütün alanlarda. Türkiye, şanslı bir ülke aynı zamanda. Ecdadımız bize muhteşem bir coğrafya bıraktı. Bu kültür coğrafyasının olduğu yerde, kazan kazan mantığı ile gelecek nesillere, 50 hatta yüz yıllara varan enerji ve hammaddesini garanti altına alabilir Türkiye. Türkiye aynı coğrafyada, ham madde fiyatlarının yükselmesi ile inanılmaz bir servet birikimi ve tüketim toplumu gelinmesi gibi hızlı bir süreç yaşanıyor. Dolayısıyla Türkiye bu coğrafyada tüketim alışkanlıklarını kolaylıkla belirleyebilir, tüketim ağlarını kontrol edebilir diye düşünüyoruz. Bütün bunların farkında olarak akılla beraber , yeni bir açılım ve yeni bir heyecanla dünya platformuna basarak, sırtını önemli coğrafyalara dayayarak Türkiye yeni bir yolculuğa çıkması gerekiyor. Orta gelir tuzağına düşmeden. Ortak akılla beraber yeni arayışlara girmemiz gerekiyor.”

CİHAN

Yorumlar