Bakan Zeybekci: Türkiye Gümrük Birliği’ni sürdüremez hale gelebilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye Gümrük Birliği’ni sürdüremez hale gelebilir.” dedi.Ramada Otel’de yapılan ‘Yüksek Gelir Statüsüne Geçişte Dış Ticaretin Rolü Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Tanıtım Konferansı'na Başbakan...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: Türkiye Gümrük Birliği’ni sürdüremez hale gelebilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye Gümrük Birliği’ni sürdüremez hale gelebilir.” dedi.

Ramada Otel’de yapılan ‘Yüksek Gelir Statüsüne Geçişte Dış Ticaretin Rolü Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Tanıtım Konferansı'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Mehmet Büyükekşi ve davetliler katıldı. Programda konuşan Bakan Zeybekci, milli gelirin 10 bin dolar seviyesinde oyalanmaya başladığını ifade ederek, “Türkiye için artık ihracatında, zenginleşmesinde, milli geliri artırmada, dünya liginde üst sıralara tırmanmakla ilgili bu yolculuğunda yeni bir ray değişikliğine, yeni bir yürüyüş değişikliğine ihtiyacı var.” dedi.

15 milyar dolar ihracat seviyesine edilgen bir ekonomi ile girdiklerini anlatan Zeybekci, “Hammadde kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim ağlarını da başkalarının kontrol ettiği yani iki tarafı kontrol edilmiş bir tüpün içinde ileri-geri hareker eden fason üretimle geldik. 152 milyar dolardan ileriye gitmek istiyorsak Türk adımını değiştirmemiz lazım. Yeniden düzenleme yapması lazım.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GÜMRÜK BİRLİĞİ SÜRECİNDEN KARLI ÇIKTI

Türkiye’nin ihracatla ilgili çok önemli bir dönemeçte olduğunu belirten Zeybekci, “Türkiye şu anda 30’un üzerinde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzaladı.” şeklinde hatırlatmada bulundu. Zeybekci, Türkiye'nin, AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalayan tek ülke olduğunu, 1995 yılında imzalanan anlaşmanın, 1996 yılında yürürlüğe girdiğini belirtti. Bu anlaşmaya eleştiriler olabileceğine değinen Zeybekci, “Türkiye tam anlamıyla edilgen bir yapıdadır. Böyle bir ülke bu anlaşmayı imzalamaması gerekir. Türkiye gümrük birliği sürecinden karlı çıkan bir ülkedir. İhracatını artırmıştır, kalitesini artırmıştır, rekabet gücünü artırmıştır. Türkiye her türlü imkanlarını dünya standartlarına getirmiştir.” dedi.

AB TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMEYE BİLE BAŞLAMADI

Şu anda gelinen noktaya değinen Nihat Zeybekci, şunları söyledi: “Türkiye olarak biz gümrük birliği anlaşmasıyla, gümrük birliği uygulamasıyla sorunlar yaşamaya başladık. Çünkü artık AB dünyanın güçlü ekonomileriyle çok kapsamlı görüşmelere başladı. Bugün AB'nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı 3. ülkelerle Türkiye asimetrik bir ilişki içine giriyor. 3. ülke AB’den elde ettiği tüm hakları Türkiye üzerinden de aynı hakları elde etmiş oluyor. Türkiye 3. ülkeden otomatik olarak bu hakları elde etmemiş oluyor.”

Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: “Onu da ayrıca gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu da mümkün olmuyor. En önemli örneklerden bir tanesi bizim için Meksika ve Cezayir’dir. AB bunlarla serbest ticaret anlaşmasını tamamladı. Ama Türkiye görüşmeye bile başlayamadı.”

Türkiye’yi en çok endişelendiren noktaya vurgu yapan Zeybekci, “Şu anda dünyada ekonomi yeniden yapılandırılıyor. Dünya ekonomi coğrafyası değişiyor. ABD ile AB, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ile yeni bir alan yaratıyor. Bu serbest ticaret anlaşması değildir. Bu tam anlamıyla siyasi ve entegrasyon anlaşmasıdır. AB ile ABD arasında Türkiye AB’nin, ABD’yle elde ettiği ilişkiyi otomatik olarak elde edemediğinden ABD’nin, AB elde ettiği tüm imkanları Türkiye’den otomatik olarak elde etmesinden kaynaklanan bu asimetrik yapıdan dolayı Türkiye bir anda çok büyük tehdit altında kalıyor. Türkiye gümrük birliğini sürdüremez hale gelebilir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar