Bakan Zeybekci: OECD’nin açıkladığı rapor sığ bir çalışmanın sonucu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)'ın Türkiye'nin 2014 büyüme tahminini yüzde 3'ün altına indirmesini yeterli ve derinlemesine bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemediklerini, sığ...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: OECD’nin açıkladığı rapor sığ bir çalışmanın sonucu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)'ın Türkiye'nin 2014 büyüme tahminini yüzde 3'ün altına indirmesini yeterli ve derinlemesine bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemediklerini, sığ bir çalışmanın sonuçları olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin Meriott Otel'deki Yüksek İstişare Kurulu toplantısına katılan Bakan Nihat Zeybekci, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. OECD’in büyüme tahmini raporu ile birlikte Türkiye’nin 2014 ile 2015 için büyüme rakamlarının revize edilerek aşağı çekilmesine nasıl değerlendirdiği sorusuna Zeybekci, "Gerek OECD gerekse IMF’nin Dünya Bankası’nın veya derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili yaptıkları açıklamaları açıkçası tam Türkiye’yi yansıttığını söyleyemiyoruz. Maalesef yeterli bir incelemenin derinlemesine olan bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemiyoruz sığ bir çalışmanın sonuçları olarak görüyoruz. Türkiye’de 17 Aralık süreci ile başlayan bu süreçteki Türkiye’deki ekonomi ile ilgili o olumsuz olması gereken beklentilerin tam tersine yaşadığımız şu anda gelişmeler var gerek Türkiye’de ihracatımızın artışı ile Türkiye’deki dış ticaret açığımızın yüzde 30’lar seviyesinde ilk çeyrekte düzelmesi cari açığın bu dönemde yüzde 20’nin üzerinde geçen senenin aynı dönemleri ile düzelmesi ihracatımızın ithalatı karşılama oranını yüzde 74’ler seviyesine gelerek son 10 yılın en iyi seviyesine gelmiş olması bizim için gelecekle ilgili beklentilerimizi çok pozitif yönde tutmamıza en büyük sebeptir diye düşünüyoruz." karşılığını verdi.

"ASIL BÜYÜMENİN GÖSTERGESİ KAPASİTE KULLANIM ORANLARI"

Zeybekci, asıl büyümenin doğrudan göstergesinin kapasite kullanım oranları olduğuna dikkat çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mart ayı ile ilgili son 1. çeyreğin toplam kapasite kullanım oranları ile ilgili son rakamlarda çıktı. 2013 yılının son çeyreğindeki Türkiye’nin büyümesi yüzde 4,4 yıl ortalaması da yüzde 4 ama Türkiye’nin son çeyrekteki yüzde 4,4’lük büyümesinin aynı dönemde kapasite kullanım oranları ile şöyle kıyasladığınız zaman şu anda 2014 yılının ilk çeyreğindeki kapasite kullanım oranları 2013 yılının son çeyreğindeki kapasite kullanım oranlarından daha iyidir daha yüksektir. Dolayısıyla Türkiye’nin ilk çeyrekteki büyüme oranının Türkiye’nin büyümesini sevinerek söylüyorum ki gerek OECD gerek IMF gerekse diğer kuruluşlar bu Türkiye’nin büyüme ile ilgili aşağı yönde yaptıkları revizyonları çok yakın bir gelecekte 3. çeyreğin başlarında yukarı yönde tekrar revize etmek zorunda kalacaklar. Çünkü bütün göstergeler bu yönde."

"SON 10 YILIN EN İYİ OCAK AYI’NI YAŞIYORUZ"

Ocak ayı işsizlik rakamlarına göre son 10 yılın en iyi Ocak ayını yaşadıklarını söyleyen Zeybekci, "Şubat ayı Mart ayı da buna uygun gelecek enerji kullanımı, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki bu yukarı yöndeki hareket önümüzdeki süreçte yaklaşık 4-5 aylık süreçte ihracat rakamlarına olumlu yönde yansıyacaktır. Buda Türkiye’deki göstergeleri çok iyi yönde etkileyecek. Onun için OECD’ nin son rakamlarını ondan önceki bütün rakamları Türkiye’nin tam anlamıyla kapasitesini potansiyelini yansıttığını derinlemesine araştırma yapılabilen ve şu anda da ilk çeyrekte yaşadığımız realiteleri yansıttığını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar