Bakan Zeybekci: Haziran ayında enflasyonun iniş dönemi başlayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Haziran ayı gibi enflasyonda iniş dönemi başlayacak. Sonra da hedefimize doğru, yani yüzde 7’ler seviyesine doğru enflasyonun hep beraber aşağı salındığını göreceğiz." dedi.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: Haziran ayında enflasyonun iniş dönemi başlayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Haziran ayı gibi enflasyonda iniş dönemi başlayacak. Sonra da hedefimize doğru, yani yüzde 7’ler seviyesine doğru enflasyonun hep beraber aşağı salındığını göreceğiz." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nde yapılan Türkiye-Türkmenistan İş Formu’na katılan Bakan Zeybekci, gazetecilerin sorularını cevapladı. "Çift haneye dayanmış bir enflasyon var. Merkez Bankası Haziran’dan itibaren düşüş bekliyor ama sizin değerlendirmeleriniz nedir? sorusuna Zeybekci, "Bundan sonra asla yakın mesafelerde durmayacak. Mayıs ayı enflasyon rakamı beklentilerimizin altında geldi diyebiliriz. Nisan ayına kıyaslarsak çok daha düşük geldi, beklediğimiz de buydu. Bundan sonra Haziran ayı gibi enflasyonda iniş dönemi başlayacak. Sonra da hedefimize doğru, yani yüzde 7’ler seviyesine doğru enflasyonun hep beraber aşağı doğru salındığını göreceğiz." karşılığını verdi. Türkiye’de bazı özel vergilerin ve kurun maliyet üzerine getirmiş olduğu etkinin sıfırlandığına dikkat çeken Zeybekci, "Faizle ilgili olumlu adımlar atılmaya başlandığında enflasyonun aşağı doğru inişinin beklentilerimizin biraz daha fazlasıyla gerçekleştiğini de inşallah önümüzdeki dönemde göreceğiz." dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunum ve bankanın faizle ile ilgili alınan kararlarını de değerlendiren Zeybekci, "Son rakamları tam olarak bilemiyorum ama gördüğüm kadarıyla 8,5 altında gösterge faizi devam ediyor. Bu piyasa aşağı doğru gidişatı destekliyor. Gelecekle ilgili maliyet enflasyonun aşağı doğru inmesi otomatik olarak faizlere de yansıyacaktır. Çünkü Sayın Başbakan’ın söylediği, benim de haklı bulduğum yorum, bu bir maliyet enflasyonudur, talep enflasyonu değildir. Maliyet enflasyonunu oluşturan önemli faktörlerde bir tanesi de faizdir. Faizin de aşağı doğru gitmesi beklediğimiz seviyelerin altına gelecek." yorumunu yaptı.

Bakan Zeybekci, Merkez Bankası’nın bundan sonraki adımlarını ise piyasanın önüne düşerek, piyasanın aşağı doğru yönelimlerini destekleyeceğini umduklarını söyledi. Zeybekci, "Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında çok sevinerek şunu söyleyeyim. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı özerk yapısıyla ilgili ona helal getirecek hiçbir görüşme olmadı. Başkanımız da başarılı bir sunum yaptı. Bundan sonra beklentimizde faizin Merkez Bankası tarafından aşağı doğru teşvik edileceğini biz görüyoruz. Ekonominin gelişmesi, büyümesi, istihdamın artması aynı zamanda ihracatın artması ayrıca kur seviyesinin de oluşması için gerekli olan seviyeleri çok kısa sürede bulacağız diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar