Bakan Zeybekci: Gümrük Birliği anlaşmasını yeniden görüşüyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden gözden geçirildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: Gümrük Birliği anlaşmasını yeniden görüşüyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden gözden geçirildiğini söyledi. Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin şubat ayı ihracat rakamların açıklandığı Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)’ndeki toplantıya katılarak gündemdeki konuları değerlendirdi. Gümrük Birliği anlaşmasına, “Hiç kimse Türk ihraç ürünlerinin önüne hiçbir engelleme koyamaz, yavaşlatamaz, kotaya tâbi tutamaz.” şeklinde bir madde koydurmak istediklerini ifade eden Zeybekci, “Bulgaristan'ın yaptığı uygulamanın kabul edilemez olduğunun altını çizdik. Hukuki, resmi, politik her yola başvuracağımızı söyledik. TİM ile de görüşerek Avrupa ve DTO nezdinde hukuk mekanizmalarına bunu taşıyacağız." dedi.

Seçimlere kadar olumsuz bir gelişme olacağı fikrinde olmadığını vurgulayan Zeybekci, “Yapılabilecek olan her şeyin yapıldığı, bundan sonra yapılanların da halk tarafından, piyasalar tarafından yalan ve iftira üzerine kurgulandığı görüldü. Niyet görüldü, maskeler düştü, yüzler görüldü. İnsanlar bunu algıladı. 2014 yılı büyüme hedeflerinin kesinlikle eksiye doğru revize edilmeyeceği görüşündeyim. Hedeflerin tutturulacağı, hattâ biraz daha ileriye gideceğini söylüyorum." diye konuştu. Merkez Bankası’nın hamlelerini olumlu bulduğunu da ifade eden Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: “Uzun vadeli faizleri yükseltmesine meydan verilmemesi, dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Faizin yükselmesi büyüme, yatırım ve istihdamın önünde engeldir. Onun da kalıcı olmadan, tedrici olarak, Merkez Bankası’nın kendi doğruları doğrultusunda aşağıya doğru çekilmesi gerektiğini düşünüyorum."

SGK rakamlarına göre Denizli’nin 2000’li yıllardaki istihdamı Kayseri, Gaziantep ve Konya’dan öndeyken son yıllarda geriye düşmesiyle ilgili bir soruya ise, “Gaziantep bu süreçte, 10 yılda ihracatını 12 kat arttırdı. Biz ise üç kat artırdık. Sorunun cevabı budur.” dedi. CİHAN

Yorumlar