Bakan Zeybekçi: Faizlerin düşmesi konusunda MB Başkanı ile farklı düşünmüyoruz

Aydın’ın Buharkent ilçesinde esnaf ziyareti yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, faizlerin düşürülmesi konusunda Merkez Bankası Başkanı ile hükümet olarak farklı düşünmediklerini söyledi. Zeybekçi, “Biz faizin aşağıya doğru trendinin...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekçi: Faizlerin düşmesi konusunda MB Başkanı ile farklı düşünmüyoruz

Aydın’ın Buharkent ilçesinde esnaf ziyareti yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, faizlerin düşürülmesi konusunda Merkez Bankası Başkanı ile hükümet olarak farklı düşünmediklerini söyledi. Zeybekçi, “Biz faizin aşağıya doğru trendinin desteklemesini, MB'nın bu faizin önüne düşerek aşağıya doğru daha hızlı bir şekilde çekmesinden yanayız. Aslında farklı düşünmüyoruz ama biraz böyle tereddüt ve cesaretle ilgili sanki böyle şey var. Biraz orada sıkıntı var.” dedi.

Yarın yapılacak yerel seçim öncesi Buharkent’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası’nın, faiz indirimiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekçi, Türkiye’deki enflasyonun sebebinin talep enflasyonu olmadığını söyledi. Türkiye’de enflasyona kurdan kaynaklı bir katkı olmadığını da ifade eden Bakan Zeybekçi, şöyle devam etti: “Faizlerle ilgili gerek Başbakanımız gerekse Başbakan Yardımcımız gerekse bakanlar olarak farklı düşünmüyoruz. Yüksek faizin Türk ekonomisi için iyi olmadığının etrafında birleşiyoruz. Yüksek faiz demek üretim yapmamak demek, yüksek faiz demek yatırım yapmamak demek. Yüksek faiz demek, büyümemek demek, istihdamın olmaması demek. Bunun etrafında hep beraber mutabıkız. Ama Merkez Bankası Başkanımızın ve bizim belki kamuoyunda algılama olarak biraz faklı görünen şey biz enflasyonu bir sonuç olarak görüyoruz. Ama enflasyonu oluşturan unsurlardan en önemlilerden bir tanesinin faiz olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki enflasyonun sebebi bir talep enflasyonu değil. Bir kere bunda mutabıkız. Yani talep enflasyonu çok fazla talep var, arz az, onun için fiyatlar yukarı doğru gidiyor. Yani bu, hatırlarsanız eskiden kuyruklar vardı. Fiyatlar suni bir şekilde yükselirdi. Şimdi talep enflasyonu değil maliyet enflasyonu var. Yani maliyetler, maliyete etki eden şeyler maliyeti yükselttiği için enflasyon yukarı gidiyor. Bu maliyet fiyatındaki etkisi Mayıs ayı itibari ile sıfırlandı. Yani enflasyona kurdan kaynaklı bir katkı yok. Şu anda enflasyona yani maliyetlere katkı veren önemli unsur faizler. Dolayısıyla Türkiye’de biz reel faizin Türkiye’de çok çok enflasyonun üzerinde olduğunu, hedef faiz, hedef enflasyon yüzde 7,5 lar, yüze 7'ler seviyesindeyken gelecekle ilgili faizin yüzde 15’lerde civarında olduğunu, reel faizin yüzde 15’lerde olduğunu dolayısıyla reel faizin iki katı olduğunu tespit ediyoruz. Dolayısıyla bunun için de faizin piyasanın algıladığı gibi, çünkü gösterge faiz yüzde 12’lerden yüzde 8,5'lara kadar geldi. Biz faizin aşağıya doğru trendinin desteklemesini MB’sının bu faizin önüne düşerek aşağıya doğru daha hızlı bir şekilde çekmesinden yanayız. Aslında farklı düşünmüyoruz ama biraz böyle tereddüt ve cesaretle ilgili sanki böyle şey var. Biraz orada sıkıntı var.”

AKP il ve ilçe teşkilatlarının istifa ve görevden alınmalarıyla da ilgili konuşan Bakan Zeybekçi, “Siyaset demek milletin emanetini üzerinize almanız demek. Sorumluluk gerektiren yerlerde başarısız olan arkadaşlarımı genellikler yönetimi devretmek ve başarılı olan arkadaşların önünü açmak için erdem gösteriyorlar. Şu anda AKP bir erdem hareketi gösteriyor, bir erdem hareketinde bulunuyor. Yani başarı konusunda sıkıntı olan ilçelerimizde ve illerimizde teşkilat kendisi genel merkezin elini rahatlatmak adına istifasını sunuyor. Genel Merkez bazılarını kabul ediyor bazılarını kabul ediyor. Bazılarında da rehabilitasyona gidiyor. Şu anda yapılan tam anlamıyla bir siyasi erdem, siyasi kalite harekettir." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar