Bakan Zeybekci, Berdimuhamedov ile görüştü

Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılmak üzere Aşkabat’a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci, Berdimuhamedov ile görüştü

Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılmak üzere Aşkabat’a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.
Türkmen lider ile Oğuzhan Köşkü’nde biraraya gelen Bakan Zeybekci, ilk defa bakan sıfatıyla Türkmenistan’ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Berdimuhamedov kabulde yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İhraç ürünleri fuarının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere katkı sağlayacağını belirten Türkmen lider, iki ülke arasındaki ; siyasi, ekonomik, ticari, eğitim ve diğer alanlardaki işbirliğinde önemli bir seviye yakalandığını kaydetti.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin çok güzel bir seviyede olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, “Türkmenistan’da en büyük projeleri Türk şirketleri yapıyor. Toplam 5 milyar dolarlık Olimpiyat Köyü projesinin, 2 milyar dolarlık Aşkabat Havaalanı projesi, 2 milyar dolarlık Türkmenbaşı Liman projesi dahil yüzlerce proje Türk müteahhitler tarafından hayata geçiriliyor. Türk şirketleri ile çalışmaktan mutluyuz” dedi.
Gurbanguli Berdimuhamedov, , Türkmenistan’ı sanayileşmiş bir ülke derecesine çıkarmak istediklerini kaydederek, bunun için 2030 yılı kalkınma programı yapmaya hazırlandıklarını ifade etti. Japonya’nın, Türkmenistan’da 20 milyar dolar yatırım yapacağını belirten Berdimuhamedov, Türk şirketlerinden bazıları şimdiden Japon şirketleri ile birlikte kimya sanayi sektörünün geliştirilmesi için dev projelerde yer almaya başladığını söyledi. Türkmen lider, önümüzdeki dönemde petrol, doğalgaz, tarım gibi birçok sektörün geliştirilmesi için yatırımlar yapacaklarını belirterek, Türk şirketlerinin bu projelerde de yer almasını istediklerini kaydetti.

Berdimuhamedov, geçen sene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkmenistan ziyaretinde Aşkabat’ta bölgenin dev eğitim kurumu Türkmen-Türk Üniversitesi’nin temelini attıklarını ve bu nedenle eğitim ve insani alanındaki işbirliğinin de önemli olduğuna dikkat çekti.
Türk müteahhitleri her alanda görmek istediklerini kaydeden Berdimuhamedov, kültürel ve eğitim alanındaki işbirliğinin önemine de değindi. “Yapılan iyiliği unutmayız.” diye konuşan Berdimuhamedov, milli şairleri Mahtumkuli Firaki’nin heykelinin Ankara’nın en güzel yerlerinden birisinde bulunmasından dolayı da teşekkür etti.
Ekonomi Bakanı Zeybekci,7 yıl belediye başkanlığı görevinde bulunduğunu belirterek, başkent Aşkabat’ın mimari açıdan bir kimliği olduğunu belirtti ve dünyada gördüğü en güzel şehirlerden birisi olduğunu kaydetti.

2014 yılının Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi( TÜRKSOY)tarafından Türkmen milli şairi Mahtumkulu Firaki yılı ilan edildiği belirten Zeybekci, büyük Türkmen şairinin ülkesinde bulunmaktan memnun olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin Berdimuhamedov’un deyimiyle ‘kemik kardeşliğine’ dayandığını belirten Bakan Zeybekci, ilişkilerin her alandan gelişmesini istediklerini söyledi.
Bakan Zeybekci’ye bu görüşmede TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğu eşlik etti.
Bakan Zeybekci temasları kapsamında Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılışına katıldı.
CİHAN

Yorumlar