Bakan Yılmaz: Doğu Anadolu'nun gelişmesi, İran ile ticaretimize bağlı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm süreci ve İran ile ticari ilişkin konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz: Doğu Anadolu'nun gelişmesi, İran ile ticaretimize bağlı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm süreci ve İran ile ticari ilişkin konusunda değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecinin bölge insanı ve Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, sürece yönelik çok farklı çevrelerden saldırılar olduğunu söyledi. İran ile yapılan ticaret anlaşmasına ve ticaret hacmine değinen Yılmaz, "Doğu Karadeniz'in ve özellikle Doğu Anadolu'nun gelişmesi, Van'ın geleceği, Erzurum'un, Trabzon'un geleceği aslında büyük oranda İran ile ticaretimize bağlı. İşte biz bunu artırdıkça, geliştirdikçe daha fazla yatırım daha fazla iş imkanları da doğacak." dedi.

Bakan Yılmaz, Küçükçekmece'de bir otelde düzenlenen ve Doğa Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) 2014 yılı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıya; Van, Bitlis, Hakkari ve Muş valileri ile bölgenin ekonomik kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bölge valilerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Yılmaz, Türkiye'nin 2023 vizyonundaki hedeflerine sadece Ankara ve İstanbul'un enerjisi ile ulaşamayacağını, bütün yöre ve kesimlerin bu sürece katılmasının gerekliliğini anlattı. Elde edilecek nimetlerden de aynı şekilde bütün kesimlerin yararlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, geçen yıllar boyunca Anadolu'nun potansiyelinin yeterince kullanılmadığını ancak son on yılda Doğu ve Güneydoğu'da önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Bakan Yılmaz, çözüm süreci ve İran ile ticari ilişkilere yönelik de değerlendirmeler yaptı. Çözüm sürecinin aksatılmak istendiğini söyleyen Yılmaz, "Güçlü yönetimi hedefleyenler, güçlü liderliği, istikrarı hedefleyenler, bunu zayıflatmaya çalışanlar aslında çözüm sürecini de bire bir hedefliyorlar. Çözüm sürecini aksatmak istiyorlar. Bunu bir şekilde bozmak istiyorlar.Çok değişik kanallardan değişik çevrelerden bu tür saldırıları görüyoruz. Sabote etme çabalarını görüyoruz. Çözüm sürecini hedefleyenler aslında Türkiye'nin ve bölgenin geleceğini hedefliyorlar. Çoluk çocuğumuzun, gençlerimizin geleceğini hedefliyorlar. Bunlara kesinlikle müsaade etmememiz lazım. Çözüm süreci güçlü hükümetler ve güçlü yönetimlerle yürüyebilecek bir süreçtir." ifadesini kullandı.

'İRAN İLE TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASINI NİHAYET İMZALADIK'

İran'a yapılan ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı gezide yapılan ticari anlaşmaya değinen Yılmaz, "Ben de Türkiye İran Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı olarak gittim. Kocaman bir pazar İran, niye daha fazla mal satmayalım İran'a? Niye daha fazla ticaret yapmayalım? Kapılarımızı iyileştirirsek, daha bürokrasiyi az azaltırsak, karşılıklı yatırımlar ortak yatırımlar gerçekleştirirsek, karşılıklı gelişi gidişi iş adamları arasında artırırsak tercihli ticaret gibi, serbest ticaret gibi, yeni yeni bir takım ticaret çerçeveleri oluşturursak niye daha fazla refah üretmeyelim bu bölgede? Nitekim son ziyaretimizde İran ile tercihli ticaret anlaşmasını nihayet imzaladık." şeklinde konuştu.

İran ile olan ticaretin Türkiye'deki iki bölge için gelecekte çok daha önemli olabileceğini söyleyen Yılmaz, "Doğu Karadeniz'in ve özellikle Doğu Anadolu'nun gelişmesi, Van'ın geleceği, Erzurum'un, Trabzon'un geleceği aslında büyük oranda İran ile ticaretimize bağlı. İşte biz bunu artırdıkça geliştirdikçe daha fazla yatırım daha fazla iş imkanları da doğacak. Yine bu bölgemizden inşallah tabi bu Suriye meselesi çözüldükçe, daha farklı bir ortam oldukça daha fazla ticaret olacak. Irak şu anda ihracatımızda çok çok önemli bir konuma sahip. Niçin Doğu Anadolu'da üretim yapıp Irak'a ihraç etmeyelim? Kafkaslarla niçin daha fazla ekonomimizi geliştirmeyelim? Daha fazla yatırım, daha fazla ilişki, daha fazla diyalog, bütün bunları sağlamamız mümkün. Türkiye artık geldiği noktada Doğu ve Güneydoğu'da 30 yıllık kullanılmamış, adeta nadasa bırakılmış potansiyeli harekete geçirmek durumunda." dedi

Bakan Yılmaz, toplantıya katılan DAKA üyesi illerin valileri ve kuruluş temsilcileri ile toplu fotoğraf çektirdi.
CİHAN

Yorumlar