Bakan Yıldız'dan trafo arazileri ve TÜRGEV açıklaması

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yolsuzluk operasyonuna konu olan TÜRGEV'e devredildiği ileri sürülen trafo arazileri hakkında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız'dan trafo arazileri ve TÜRGEV açıklaması

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yolsuzluk operasyonuna konu olan TÜRGEV'e devredildiği ileri sürülen trafo arazileri hakkında konuştu. Yıldız, "Devredilmedi. Yolsuzluk hiçbir zaman makul olmaz. Ama yolsuzluk hiç bu kadar da istismar edilmez." dedi.

Bakan Yıldız, enerji alanında 2013 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek için Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Bakan Yıldız, "Yolsuzluk operasyonunun enerji sektörünü nasıl etkiledi?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"17 Aralık operasyonları, haklı haksız toz duman içinde ortalığın karıştığı bir tarih olarak siyaset ve ekonomi tarihine geçecek. Ben bu manada, bürokrasinin düzgün çalışan insanlarda 2014 yılında bir kısım etkilenmelerin olacağını düşünüyorum. Bir kısmı haklı bir kısmı haksız bürokrasinin yavaşlaması ile alakalı artçı tesirlerinin olduğunu görüyoruz. Emin değilseniz girmemeniz gerekiyor. Başbakanımız net ifade etti; 'Babamın oğlu olsanız bu konu ile alakalı prensiplerimizden taviz vermeyiz’ 11 yıl boyunca, yolsuzluklarla mücadele ederek geldik. 2013 prensiplerinden taviz vereceğimiz bir yıl olmaz. Oyunun çok farklı oynandığını hep beraber görüyoruz. Bir vakfın, Silivrikapı’da trafo alanlarını aldığı ve uhdesine geçirdiği ithamda bulunuldu. Biz şu ana kadar 100 binden fazla trafo yeri oluşturmuşuz Türkiye’de. Çarpıcı bir örnektir bu. Türkiye’de milyarlarca dolarlık yer alındı, deniliyor. Olayın aslını anlatayım ben. İki tane farklı trafo yerinden bahsediyoruz. Burada Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a devredildi, diye iddialar var. Başını mı sonunu mu yalanlarsınız, şaşırıp kalıyorum. Bunlar kime verilmiş? Türkiye’de 100 bin trafoya yaptığımız uygulamalar gibi buranın mülkiyeti TEDAŞ’a verilmiş. Fatih Belediyesi’nden tahsis edilen yer, TEDAŞ’a… Türkiye özelleşen hiçbir dağıtım şirketi varlık satışı yapılarak yapılmadı. Her birinin mülkiyeti kamuya aittir. Türkiye’de binlerce kilometrelik yapılan kamulaştırma var. El insaf 2,5-2,5 metrekarelik bir yeri TEDAŞ’ın mülkiyetine tahsis ediyorsunuz ve Fatih Belediye Başkanı bundan dolayı sorguya çekiliyor. Nasıl olur, Fatih Belediye’sinin çalışanı bundan etkilenmez? TEDAŞ’ ın çalışanı bundan etkilenmez? Ortada suç olabilecek, hiçbir şey yok. Belediye meclisi bununla alakalı karar alıyor. Ve siz toplam 10 metre karelik bir yer için bu cümleyi sarf edebiliyorsunuz. Bizler yöneticiler olarak, kim haksız yere çıkar sağlamışsa, biz onun net karşısındayız. Ama kusura bakmayın da dürüst çalışan insanları da koruyup kollamak zorundayız. Yoksa bürokrasi kalmaz ortada. 2013 yılında yaklaşık 5 bin ihale yapıldı. Neymiş; TÜRGEV vakfına devredilmiş. Devredilmedi. Eğer böyle davranırsak şahsın daha ötesinde, Bilal Erdoğan’ın ötesinde ülkenin bürokrasisini bir durdurma girişimidir. Bizim daha yapacak çok işimiz var. Yılda, 8 milyar dolarlık yatırım yapan bakanlıktan bahsediyoruz. Dikkat edin şahsi ithamların haricinde, Türkiye’ nin kalkınmasına, bir dirençten bahsediyoruz. Hiçbir siyaset mühendisliği yolsuzluğu makul hale getirmez. Yolsuzluk hiçbir zaman makul olmaz. Ama yolsuzluk hiç bu kadar da istismar edilmez. Büyük resmi görelim. Buradan sıyrılmak isteyen, bir kısım usulsüzlük yapmak isteyenlere de hiçbir zaman müsaade etmeyelim. 2014’teki tavrımızın bu olacağını söylemek istiyorum. Biz dürüst çalışan arkadaşlarla ülkenin kalkınmasına katkı sağlamış olacağız."

CİHAN

Yorumlar