Bakan Yıldız'dan elektrik kesintisi izahı: Kedi trafoya girdi, kısa devre oldu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerel seçimlerin yapıldığı gün Ankara, İstanbul ve İç Anadolu'daki bazı illerde elektrik kesintileri yaşanmasını trafoya kedi girmesine bağladı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız'dan elektrik kesintisi izahı: Kedi trafoya girdi, kısa devre oldu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerel seçimlerin yapıldığı gün Ankara, İstanbul ve İç Anadolu'daki bazı illerde elektrik kesintileri yaşanmasını trafoya kedi girmesine bağladı. Yıldız, "Espri gibi anlamayın lütfen. Bir trafoya kedi girdi ve kısa devre yaptı. Bu 4 metreden atlayan kedi bunu yapabiliyor. Bu geçen ayda olmuştu. Seçim öncesinde de olmuştu. Bunları seçime bağlamak yanlış." dedi.

Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyelerini kabul eden Taner Yıldız, gazetecilerin yerel seçim oylarının tasnifi ve sayımı sırasında yaşanan elektrik kesintileri ile sorularını cevapladı. Seçimde kullanılan oyların tasnifi sırasında yaşanan kesintilere ilişkin, "Bunun seçim manipülasyonu ile ilgili olduğunu söylemek, ancak bir mazeretin arkasına sığınmak demektir. Gezi parkında, ağaçların arkasına sığınan bir kısım insanlar bu gün de elektriğin arkasına direklerin arkasına sığınmaktır." açıklamasını yaptı. Yıldız, kesintilerin genelde muhalefet partilerinin başarılı olduğu bölgede yaşandığına dikkat çekerek, İstanbul’daki bir kesintiye ise trafoya giren kedinin sebep olduğunu söyledi.

"ESKİŞEHİR’DE 17 DAKİKALIK BİR KESİNTİ OLDU"

Bir gazetecinin, "Seçimlerde kesilen elektriklerin kasıtlı olduğu yönünde eleştiriler var. Bu konuya ilişkin görüşleriniz neler?" sorusuna Yıldız, şöyle cevap verdi:

"26 dağıtım bölgesinde, seçimi gölgeleyecek, etkileyecek bir elektrik kesintisi söz konusu olmadı. Bu konu ile alakalı istismar devam ediyor. Eskişehir'de bir yer altı kablosu patladı. Çalışan 3 makina dakika dakika kayıt altına alındı. Türkiye’de her hangi bir oy tasnifini ve sayılmasını etkileyen bir süreç yaşanmamıştır. Eskişehir’de, 15 saniye içinde adliye sarayında jeneratör devreye girmiştir. Toplam, 17 dakikalık bir kesinti söz konusu. Kahramanmaraş uçağı inemiyor, Adana’yı deniyor inemiyor, Gaziantep’e inemiyor. 2,5 saat sonra Elazığ’a iniyor. Benzin takviyesi yapmak için. Böyle bir fırtınadan bahsediyoruz. Bazı görüntüler getirdik. Çatılar uçmuş, direkler devrilmiş. Bunlar daha çok Toroslar bölgesinde oluştu. Devrilen direkler. Bunun seçim manipülasyonu ile ilgili olduğunu söylemek, ancak bir mazeretin arkasına sığınmak demektir. Gezi parkında, ağaçların arkasına sığınan bir kısım insanlar bu gün de elektriğin arkasına direklerin arkasına sığınmaktadırlar."

Yıldız, şöyle devam etti:

"Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep hariç hepsinde muhalefet partileri kazanmıştır. Saygı ile karşılıyoruz. Oradaki seçmenlerimiz, muhalefet partilerini tercih ettiler. Yanlış bir teşhis koydular. Eskişehir’de de vatandaşlarımız oylarını muhalefet partisinden yana kullandı. Öpüp başımızın üzerine koyuyoruz. Değişmez sonuçta vatandaşın tercihine saygı duyuyoruz. İtiraz edilen bölgelerde muhalefet partileri kazandı. Son 48 saatte 46 saat çalışma yaptılar. Ben oradaki çalışma arkadaşlarımızla alakalı talimat vermeyi düşünmüyorum. Önümüzdeki ay benzer bir fırtına olsa benzer sonuçların alınacağını yalnızca Türkiye’de değil Rusya’da ABD’de, İngiltere’de. Seçimde kendilerini başarılı göremeyenlerin elektrik direklerinin arkasına saklanmalarını, zaman zaman dersini yapamayan öğrencilerin durumuna benzetiyorum. Biz vatandaşların tercihine saygılıyız. Biz, bununla alakalı seçim sonuçlarına gölge düşürme çalışmalarını biraz da tebessümle karşılıyoruz. Oy tasnifini oy pusulasını etkileyecek bir konu söz konusu değildir. Bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık. 10-17 dakikalık kesintiler söz konusudur. Elektrik direklerinin arkasına sığınmayın."

ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN SEBEBİ

Bakan Yıldız, "Ankara, İstanbul ve İç Anadolu gibi büyük şehirleri bazı bölgelerinde de elektrik kesintileri yaşandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Espri gibi anlamayın lütfen. Bir trafoya kedi girdi. Ve kısa devre yaptı. Bu 4 metreden atlayan kedi bunu yapabiliyor. Bu geçen ayda olmuştu. Seçim öncesinde de olmuştu. Bunları seçime bağlamak yanlış. Yani bu gün, fiili durum olarak İstanbul ve Boğaziçi’nde arkadaşlar, sabaha kadar ilk 24 saatte bir kriz masası kurdular ve nöbet tuttular. O yüzden bunu seçime bağlamak yanlış, O bölgede bizim ring hatlarımız var. Bunu yalnızca kasıtlı elektrik kesildi söylemenin yanlış olduğunu söylemek gerekiyor. Biz 1 milyon 100 bin kilometre bir atmosfere açık alanda işletme yapıyoruz. Şu anda bir arıza olabilir. Avrupa’nın her hangi bir ülkesinde de olabilir. Bunun kasta mahsus yorumlanmasını ben yanlış buluyorum. Zaman zaman hata olabileceğini, işletmeciliğin de bunlardan birisinin söz konusu olacağını söylüyorum. Ama dünyanın her tarafında böyle. Bu elektrik işletmeciliği ile ilgili bir durumdu. Bu seçime has bir durum değildir. Önceden özellikle AK Parti iktidarının alacağı oyları, anketlerde görenlerin bununla alakalı mazeret üretme ile alakalı işlemleridir. İstediği sonuçları alamayan partilerin, bu tür mazeretlerin arkasına sığınmasını doğru bulmayız. Herhangi bir elektrikle alakalı mazeretlerinin olamayacağını görüyoruz."

NİSAN AYINDA ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK

Yıldız, bir soru üzerine de seçimden sonra doğalgaz ve elektrik fiyatlarında, Nisan ayında herhangi bir fiyat değişikliğini gidilmeyeceğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar