Bakan Yıldız: Yumurtalık'taki petrol 2,5 milyon varile gelince bardak taşacaktır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak'ın kuzeyinden 1,5 milyon varile ulaşan petrolü biz Yumurtalık'taki depolarda muhafaza ediyoruz ama bu 2,5 milyon varile geldiğinde artık bardak taşacaktır.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Yumurtalık'taki petrol 2,5 milyon varile gelince bardak taşacaktır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak'ın kuzeyinden 1,5 milyon varile ulaşan petrolü biz Yumurtalık'taki depolarda muhafaza ediyoruz ama bu 2,5 milyon varile geldiğinde artık bardak taşacaktır." dedi. Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi'nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan, gerek merkezî Irak hükümetinden gerekse Irak'ın kuzeyinden gelen petrolün taşındığını ve dünya piyasalarına buradan sevk edildiğini belirten Bakan Yıldız, Erbil ile Bağdat'ın kendi aralarındaki uzlaşmayla beraber iyi bir noktanın yakalanmasını temenni ettiklerini fakat 2013 Aralık ayında kurulan komitenin tam bir fikir birliğine varamadığını söyledi. Irak'ın kendi içindeki anayasasıyla beraber belirlemiş olduğu haklarla dağıtımın yapılacağını vurgulayarak, "Bu 2,5 milyon varile geldiğinde artık bardak taşacaktır. O zamana kadar mutlaka bir uzlaşı noktasının bulunmasını temenni ediyoruz. Daha sonra ne olur dersek, tabii ki bunların artık sevk edilmesi söz konusu olacaktır. Bizim başından beri söylediğimiz Bağdat'ın refakatinde, bilgisi dahilinde, çünkü petrol onların, kuzey güney demeksizin Irak'ın tamamının. O yüzden miktarının belirlenmesi, paralandırılması ve bankalarımızdaki hesapların bloke edilmesiyle alâkalı tüm şeffaf muhasebe anlayışımız yine devam edecek ama bu süreç, gittikçe artık 2,5 milyon varile yaklaştığımızı gösteriyor. Ondan sonra mutlaka Irak, bunu dünya piyasalarına sevk etmek isteyecektir." şeklinde konuştu. Şu anda Erbil ile Bağdat'ın henüz bir mutabakat sağlamadığını belirten Taner Yıldız, "Yani Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nda boş kapasite var ve buradan Irak'a ait her türlü petrolün geçmesi mümkün. Şu anda Türkiye bunun için hazır. Hem Irak'ın hem bölgenin normalleşmesiyle alâkalı önemli bir katkıdan bahsediyoruz. Hem Irak'ın hem Bağdat'ın burada bir uzlaşı noktasına ulaşacaklarını temenni ediyorum." dedi.

Bir gazetecinin, 2,5 milyon varile ne zaman ulaşacağı sorusuna ise, "Bu Irak'ın sevk etmesine bağlı. Irak'ın ürettiği kadar iletiriz, ilettiğimiz kadar da sevk ederiz. Zincir böyle." diye cevap verdi. "Katkılı petrol ürünlerine yapılan indirim yeterli görülmeli mi, devamı gelecek mi?" sorusuna karşılık da katkılı ürünlerin serbest piyasada satıldığını, buna herhangi bir müdahaleleri olmadığını, döviz ve petrol fiyatlarının bunun temel belirleyicisi olduğunu söyledi. EPDK'nin herhangi bir taban ve tavan fiyat uygulamaya gerek kalmaksızın bunu dağıtıcı firmaların dikkate alacağını açıkladığını dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Şu andaki miktarları bu kadar. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz ama en önemli husus, 109 dolarlarda seyreden ham petrol fiyatının ve aynı zamanda dolar paritesinin de düşmesini beklemektir. Bunu elde ettiğimiz anda daha fazla önemli bir düşüş inşallah sağlanacaktır." dedi. CİHAN

Yorumlar