Bakan Yıldız: Yumurtalık'ta 1 milyon 350 bin ton petrol birikti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’a ait Kerkük-Yumurtalık hattıyla gelen petrolün şu anda 1 milyon 350 bin ton civarında olduğunu ve artmaya devam ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Yumurtalık'ta 1 milyon 350 bin ton petrol birikti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’a ait Kerkük-Yumurtalık hattıyla gelen petrolün şu anda 1 milyon 350 bin ton civarında olduğunu ve artmaya devam ettiğini söyledi. Yıldız, Irak merkezi yönetimiyle Kuzey Irak yönetiminin petrol konusunda anlaşmasını istediklerini, bunun bölge barışı için de iyi olacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2008 yılı Kasım ayından bu yana petrol, doğalgaz fiyatları, dövizin artmasına rağmen doğalgaz fiyatlarında artışa gitmediklerini belirtti. Yıldız, “28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz." dedi. Yıldız, Türkiye'nin güneş ve yenilenebilir enerjiye çok fazla yatırım yapmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i makamında ziyaret eden Bakan Yıldız, “Özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı konuların, Türkiye'nin yerli kaynaklarla buluşması adına ön plana çıkarılmalıdır. Bugün Kırşehir'in Mucur ilçesinde doğalgaz kompresör merkezi açacağız. Merkez, Türkiye'nin batıdaki ihtiyacını karşılamak üzere doğudan gelen bütün doğalgazın batıya aktarılabilmesi için önemli yatırımdır. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki mesafe 1800 kilometredir. Enlem açısından baktığımızda Avrupa'nın ikinci uzun ülkesi. Zaman farkı da yaklaşık 76 dakika. Böyle bir mesafede doğalgazın gidebilmesi için basıncı yükseltmek gerekiyor. Azerbaycan'dan, İran'dan gelen gazı kendi haline bıraksanız Eskişehir'e, İstanbul'a gitmiyor. Kademeli olarak onların basıncının yükseltilerek daha ileriye aktarılması gerekiyor. Bu konuda Mucur'un büyük katkısı olacak. Erzincan, Hanak, Ardahan'da var. Bunların her biri, doğudaki kaynakların batıya aktarılmasını sağlayacak." dedi.

Kapadokyagaz Doğalgaz Dağıtım Şirketi'ni de ziyaret eden Bakan Yıldız, Türkiye'nin, 2008 yılı Kasım ayından itibaren referandum ve genel seçim geçirmesine rağmen doğalgaz fiyatlarını artırmadığını söyledi. Şu anda Botaş'ın sattığı doğalgaz fiyatının, 2008 Kasım ayından daha düşük olduğunu belirten Yıldız, “Bu nominal mi, reel mi, dövizle mi alınıyor?' diye soruyorlar. Hayır. Türk Lirası ile o zaman bin liraya satıyorsak şu anda 900 küsur liraya satıyoruz. 2008'in kasım ayından bu tarafa petrol, doğalgaz fiyatları, döviz, artmış olmasına rağmen fiyatlarımız artmadı. Yetkili arkadaşlarımızdan bile bir daha tekrar eder misiniz diyorlar. 2008 Kasım ayından daha düşük fiyarlarla şu anda doğalgaz satıyoruz. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz.” diye konuştu.

Acıgöl ilçesine geçerek halka hitap eden Bakan Yıldız, ”16 Aralık’a kadar Başbakan ve hükümet iyi idi de 17 Aralıkta mı kötü oldu. Böyle bir şey olabilir mi. O yapının tabanında senden benden temiz çok sayıda insanımız var, beraber çalıştığımız arkadaşlarımız var. Onlarla dertleşiyorum. Ne oluyor burada, bilginiz var mı dediğimde inanın çok şeyden haberleri yok.” dedi.

IRAK PETROLÜ YUMURTALIK’TA BİRİKİYOR

Nevşehir’in Göre kasabasını da ziyaret eden Bakan Yıldız, belediye binasına gelişinde folklor kıyafetli kızlar tarafından çiçekle karşılandı ve başkanlık makamında ayran ikram edildi. Bakan Yıldız, burada basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Suriye’deki durumla ilgili bir soruya Bakan Yıldız, “Burada dördüncü yılını tamamlayan bir savaş değil katliam var. Üç yüz bin insanın hayatını kaybettiği, insanlığın sınıfta kaldığı bir durumdur. Kuzey Kutbu'nda bir balina, Güney Kutbu'nda bir fok balığı için uğraşan insanlar bunlara gösterdikleri merhametin yarısını Suriye’ye gösterselerdi, böyle olmazdı. Suriye rejimi artık tamamen insanlıktan kopmuştur. Birleşmiş Milletler'in Suriye ile ilgili mutlaka bir karar alması lazım. Suriye, insanlık mezarı haline dönüşüyor.” şeklinde cevap verdi.

Önceki gün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüştüğünü hatırlatan Yıldız, Erbil’le Bağdat arasındaki sorunun çözülmesi gerektiğini ve Türkiye olarak bunu istediklerini söyledi. Kendi aralarındaki komite çalışmalarını tamamlamadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Temennimiz varlıkları paylaşsınlar. Türkiye kurduğu sistemle bunu çözmek istiyor. Petrol gelirleri arttıkça Irak’ın normalleşeceğini, bu da bölgenin normalleşmesinin hızlanmasını sağlar. Şu anda 1 milyon 350 bin ton civarında Yumurtalık’ta ham petrol birikti. Kuzey Irak’a ait Kerkük-Yumurtalık hattıyla gelen petrolün miktarı şu anda bu kadardır ama gittikçe artıyor. Bunlar sevk edilmek durumundadır. Bir uzlaşı noktasının yakalanacağına inanıyorum.”

Kırım’daki referanduma da değinen Bakan Yıldız, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı esastır. Bölgede yeterince kriz var. İlgili devletlerin konuyu çözeceklerine inanıyorum.” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sonrasında Blokbims firması tarafından kurulan fabrikada, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle 300 KW gücünde kurulan güneş panel sisteminin açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde ülkenin rüzgar ve güneş panellerinden sadece 17 megavat enerji sağlayabildiğini belirten Bakan Yıldız, şu anda ise 3 bin megavatlık rüzgar santrali olduğunu, bunun da 2013 yılı için 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalini sağladığını söyledi. Bakan Yıldız, daha sonra kurdeleyi keserek tesisin açılışını yaptı, yetkililerden güneş panelini gezerken bilgi aldı ve toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.




CİHAN

Yorumlar