Bakan Yıldız: Ukrayna’daki kriz TANAP’ın önemini arttırdı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna da yaşanan krizin, TANAP gibi projelerin önemini daha arttırdığını belirterek, “Bundan sonra geliştirecek boru hatları bu konular. Bunun temel başlıklarıdır.” dedi. Yıldız, TANAP...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Ukrayna’daki kriz TANAP’ın önemini arttırdı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna da yaşanan krizin, TANAP gibi projelerin önemini daha arttırdığını belirterek, “Bundan sonra geliştirecek boru hatları bu konular. Bunun temel başlıklarıdır.” dedi. Yıldız, TANAP projesine Türkmenistan gazının da eklenebileceğini söyledi.

Taner Yıldız, ‘Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Konresi’ nde “Küreselleşen Dünyada, Enerjinin Rolü: Kafkasya Örneği” konulu bir konuşma yaptı. Yıldız, konuşmasında 2035 yılına kadar dünyada 17,9 trilyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın doğusunda, Kafkasya Bölgesi’nde, Azerbaycan, İran, dünya enerji kaynaklarının yüzde 55’nin olduğunu ifade eden Yıldız, batının ise tüketimin yüzde 65’ini gerçekleştirdiğini kaydetti. AB ülkelerinin politik süreçlerinin bu bölgedeki enerji kaynakları ile görmeyi isteyen Yıldız, bahsedilen konsepte Ukrayna-Rusya krizinin engel olduğuna dikkat çekti.

"SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ"

Yıldız, Türkiye’ni de içinde bulunduğu coğrafyadaki siyasi istikrarsızlığın bölgenin kaderini etkileyebileceğine işaret etti. Yıldız, şunları kaydetti:

“İran üzerindeki 5 yıldır devam eden yaptırımların, Irakla ilgili gelişmelerin, Suriye’deki istikrarsızlıkların, bölgemizle alakalı konuların daha da hızlı yönetilmesini tavsiye gediyorum. Bölge istikrasız hale gelmemelidir. Siyasi istikrar, bütün sektörlerin başında gelmektedir.”

Kafkasya ve Ortadoğu bölgesinin, enerjinin OECD ülkelerinden fazla tüketilen bir yere gittiğini ifade eden Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

“Bir ülkenin doğal gaz üretmesi, o ülkelerdeki insanların doğal gazı kullanmayacağı anlamına gelmez. Orta Doğu’nun en büyük tüketiciler bölümüne geçeceğini gözlemliyoruz. Hazar çevresinde 48,2 milyar varil rezerv mevcut. Şu ana kadar 8, 2 trilyon varil üretildiğini görürsek, bunun çok önemli olduğunu anlarız.”

CİHAN

Yorumlar