Bakan Yıldız: Türkiye ekonomik sınırları genişletiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin siyasi sınırları sabit tutarak ekonomik sınırları genişlettiğini, bu çerçevede Irak’ta yapılan enerji yatırımı ve işbirliklerinin en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.Moskova’da...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Türkiye ekonomik sınırları genişletiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin siyasi sınırları sabit tutarak ekonomik sınırları genişlettiğini, bu çerçevede Irak’ta yapılan enerji yatırımı ve işbirliklerinin en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Yıldız, yabancı yatırımcıları Türkiye enerji sektörüne yatırım yapmaya davet etti. Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için her türlü kolaylığı sağlamak istediğini, diğer bakanlıklarla birlikte ortak bir dil geliştirdiklerini ifade eden Bakan, “Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası son dönemde 3 kat büyüdü. İhtiyaç ve tüketim de aynı seviyede arttı. Bunun için uluslar arası sermayeye ihtiyacımız var. Onların işini kolaylaştırmak istiyoruz. Artık Türkiye’de çok daha iyi kurum ve muhataplar bulabilirsiniz.” dedi.

Türkiye’de siyasi istikrarın ümit vaat ettiğini ve geleceğe yönelik sinerji oluşturduğunu kaydeden Bakan, “Türkiye gelecekte daha da büyüyecek. Yatırımcıları Türkiye’ye davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.

IRAK’TA SÖZLEŞMELER İMZALAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye’nin siyasi sınırları sabit tutarak ekonomik sınırları genişlettiğini, Irak’ın da bu çerçevede en önemli projelerden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, “Gittiğiniz ülkeye herhangi bir katkı sağlamadan kalıcı olamazsınız. Irak’ın normalleşmesi dahil yatırım planlıyoruz. Irak varlıklarını ülke bütünlüğü içinde paylaştığı zaman bu istikrar olacak. Kuzey ya da güney her bölgeye yatırım yapmalı. Irak yönetimi ile ilgili eleştiriler var. Irak normal ve sürdürülebilir bir durumda değil. Bir an önce istikrarın korunması gerekiyor. Kerkük-Yumurtalık petrol hattı günlük 1,5 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip. Bu BTC’den daha büyük. Ancak tamamı ile kullanılmıyor. Kullanıldığında varlık, kullanılmadığında yokluk paylaşılacak. Biz Irak’ın güneyinde de kuzeyinde de uluslar arası şirketlerle birlikte yatırım yapıyoruz. Bağdat’la anlaşmalarımız, Erbil’le de özel hukuki sözleşmelerimiz var. Uluslar arası yatırımcılarla beraber Irak’a bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

IRAK, TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNE KARŞILAYACAK EN ÖNEMLİ ÜLKE OLACAK

Türkiye’nin en önemli ve güvenilir ihracat merkezi olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız şu şekilde konuştu: “Enerji projeleri barışa katkı sağlıyor. Biz sadece boru hattı olarak değil, ortak yatırım olarak da girdik. Bu tür sözleşmelere imza koymaya devam edeceğiz. Türkiye 50 milyar metreküp doğalgaz kullanıyor. Son 12 yılda enerjiye sağladığımız artı değer, önceki yüzyıldan daha fazla. Türkiye’nin bu büyümesini karşılayacak en önemli ülke Irak olacak. Irak’ın normalleşmesine en büyük katkıyı sağlayacağız.”

Bakan Yıldız’ın gün içinde Angola Petrol Bakanı Jose Maria Botelho de Vasconcelos, Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Shahid Khaqan Abbasi ile ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la da bir görüşme yapacak Bakan Yıldız, basın toplantısı düzenleyecek ve Dünya Petrol Kongresi’nin kapanış törenine katılacak.

RUS GAZINA OCAK’TA REVİZYON

Enerji Bakanı Yıldız Rusya’dan alınan doğalgazla ilgili fiyat görüşmelerinin 1 Ocak 2015’te başlayacağı bilgisini verdi. Yıldız, Rus meslektaşı Novak’la Ukrayna krizi nedeni ile muhtemel kesintinin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği konusunu ele alacaklarını kaydetti. Rusya’nın kesinti uygulaması durumunda bunun Türkiye’yi etkileyeceğini ve Rusya alternatifinin başka bir kaynaktan telafisinin ise imkansız olduğunu belirtti. Bakan petrol fiyatlarındaki artış nedeni ile de doğalgaz fiyatlarında bir düşüşü zorlaştırdığını kaydetti.

Bakan Yıldız Mavi Akım Boru Hattı’ndan 3 milyar metreküp ek kapasite artırımının da 1,5 yıllık bir süre içinde gerçekleşebileceğini, bunun için de ek fiyat talepleri olacağını vurguladı. Bakan Yıldız, Irak’ın genelinde oluşacak petrol ürünleri açığı ile ilgili de çalıştıklarını söyledi.

CİHAN

Yorumlar