Bakan Yıldız: Şahdeniz 2, istihdama büyük katkı sağlayacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü’de imzalanan Şah Deniz 2 Projesi’nin, AB ülkelerin petrol ve doğalgaz arz güvenliği ile alakalı yaşadığı problemleri çözmenin bir parçası olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Şahdeniz 2, istihdama büyük katkı sağlayacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü’de imzalanan Şah Deniz 2 Projesi’nin, AB ülkelerin petrol ve doğalgaz arz güvenliği ile alakalı yaşadığı problemleri çözmenin bir parçası olduğunu söyledi. Yıldız, projenin tamamlandıktan sonra, 45 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşeceğini belirterek, "Bunlar tahmini rakamlar değil. Tespit edilmiş rakamlar. Bunlar önümüzdeki 5 yıl içinde 2019’a kadar harcanmak durumunda. Bu yüzden ciddi bir istihdam talebin oluştuğu, Avrupa’daki ülkelerle yapılan önemli bir çalışmadır. Bizler, fiili durumu gerçekleştirdiğini belirtmek istiyoruz." dedi.

Mariot Hotel’de düzenlenen Macaristan-Türkiye İş Formu’na katılan Bakan Yıldız, dünyada ve Avrupa’da bir değişim olduğuna dikkat çekti. Büyüyen ülkelerin çok daha dikkat etmesi gereken konuların olduğunu uyarısında bulunan Yıldız, dünyada öngörülerin zaman zaman değiştiği ve ihracatçı bir kısım ülkelerin tüketici olduğu, ithalatçı bir kısım ülkelerin de farklı iş alanları ile beraber bulunmak zorunda kaldığı bir ortama girildiğine dikkat çekti. Yıldız, 6 yıl öncesine göre 3 temel öngörünün değiştiğine de işaret etti. Petrol, doğalgaz, kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarına, yerli enerji kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Yıldız, gerek Macaristan gerekse Türkiye’nin çeşitli avantajlarının olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"O sebeple bir artı birin ikiden fazla edeceğini bilmeliyiz. İşbirliklerimizi düşünmemiz lazım. 2 ülkelinin kültürlerinin farklı olduğunu biliyoruz, bunları değerlendirmeliyiz. Bizim Macaristan’da doğrudan bir yatırımımız bulunmamakta. Şu anda başbakanlarımızın önümüze koyduğu, 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız lazım. Tabi ki yap işlet devret gibi, imtiyaz hakkı devirleri ve varlık satışları gibi, aslında birçok modelle ülkeler kalkınmalarını sürdürüyorlar. Türkiye’de önümüzdeki yılların büyüme rakamları, tasarruf miktarından daha fazla. Bu ortak olduğumuz önemli paydaşlardan biri. O yüzden uluslararası sermaye ile beraber, hangi modellerde altın alınabileceğini, gerek ulaşımda gerekse iletişimde, diğer sektörlerde mutlaka bunları gerçekleştiriyor olmamız lazım."

"MACARİSTAN İLE ENERJİ ALANINDA 10 ANLAŞMA İMZALANACAK"

Yıldız, bugün aralarında nükleer güç santralleri, yenilenebilir enerji santralleri ile alakalı pek çok enerji konuların da aralarında bulunduğu 10 anlaşmayı imzalayacaklarını söyledi. Ulaşım sektöründe araçlara uygulanan her türlü kısıtlamaları kaldırılması gerektiğini de kaydeden Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir kısım olgular tehdit oluştururken, aynı olguların fırsatlar sunduğunu görüyoruz. Tabi ki, karşılıklı fikirlerimizle beraber tartışıp beraber konuşacağımız bir ortama gelmiş oluyoruz. Biz dün Bakü’de Şah Deniz 2 projesinin, petrol ve doğal gaz kaynaklarını AB ülkelerin arz güvenliği ile alakalı problemlerinin çözümünün bir parçası olmak adına önemli bir anlaşmayı imzaladık. Bir yerde talep varsa mutlaka arzla beraber ulaşma imkanları olur. Şu anda uluslararası firmaların üzerinde çalıştığı, BP, TOTAL, SOCAR, TPO gibi dev firmaların oluşturduğu fizibilite ile 29 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. Bu Gürcistan en önemli kısmı Türkiye ondan sonra 45 dolarlık bir rakama ulaşıyoruz. Bunlar tahmini rakamlar değil. Tespit edilmiş rakamlar. Bunlar önümüzdeki 5 yıl içinde 2019’akadar harcanmak durumunda. Bu yüzden ciddi bir istihdamın talebin oluştuğu, ama gene Avrupa’daki ülkelerle yapılan önemli bir çalışmadır. Bizler fiili durumu gerçekleştirdiğini belirtmek istiyoruz. Kamu ve özel sektör ilişkilerini irdelememiz gerekiyor. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Hangi modelde hangi ülkenin kaynakları nasıl paylaşılmak durumunda?"
CİHAN

Yorumlar