Bakan Yıldız: Kuzey Irak’taki petrol sevkiyatı geçici olarak durduruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan Türkiye üzerinden yapılan petrol ihracatında toplam 6.2 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığını, bunların 4.1 milyon varillik bir kısmının tankerlerle beraber gittiğini belirtti....

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Kuzey Irak’taki petrol sevkiyatı geçici olarak durduruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan Türkiye üzerinden yapılan petrol ihracatında toplam 6.2 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığını, bunların 4.1 milyon varillik bir kısmının tankerlerle beraber gittiğini belirtti. Yıldız, "İhalesi ve satışı Iraklılara aittir, petrol Irak’ındır. Şu anda depoda olduğu için, bizdeki tanklarda olduğu için Kuzey Irak’tan sevkiyat geçici olarak durdurulmuştur." dedi.

Bakan Taner Yıldız, Türkiye İstiklal Gazileri İstiklal Madalyalılar Derneği heyetini bakanlıkta kabul etti. Kabul sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, bir basın mensubunun, "Kuzey Irak’ın Bağdat’tan alacaklarına karşılık bir çözüm arayışı içinde olduğu ve bunun için Halk Bankası’nda biriken miktardan Bağdat’tan alacağının da mahsup edilerek hesapların yürütülmesi yönünde bir talepleri olduğuna dair bilgiler basında yer aldı. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?" yönelik soruya "Hafta başında yapılan ziyaretlerle bu talep tarafımızdan iletilmiş değil. Bağdat ile Erbil arasında bir gelir paylaşımı kısmında daha önceki yıllardan kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşanıyor. Hatırlarsanız 2012 yılının Eylül-Ekim ayında Amerikalı meslektaşlarımız bu sistemi kurmak için gayret göstermişlerdi ama her hangi bir somut sonuçları olamamıştı. Bizim kurduğumuz sistem işleyebilir ve her iki tarafın da gelirlerini yine Irak anayasasına göre paylaştırılabilir bir sistemdir. Bu açıdan bizler yaptığımız sözleşmelerde Bağdat ile yaptığımız anlaşmalarda da Irak anayasasına saygı duyacağımız ve o çerçevede davranacağımızı söylemiştik. Kendi içlerindeki bir mahsuplaşma esasına göre bir gelir paylaşımı olabiliyorsa bu gerçekleştirilir. Ama şu anda bizim koyduğumuz sistemde kendilerinin belirlediği Bağdat’ın yüzde 83’ünü Kuzey Irak’ın da yüzde 17’sini aldığı bir sistem geçerli." cevabını verdi.

Kuzey Irak’tan Türkiye üzerinden yapılan petrol sevkiyatı sorusuna ise Yıldız şunları söyledi:

"Petrol ürünleri ile alakalı Erbil ve çevresinde bir sıkıntı var. İran’ın da bazı kapıları kapattığını duyduk. O yüzden Türkiye’de alacakları petrol ürünleri ile ilgili taleplerini bir kez daha yinelediler. Biz de buna cevap verebileceğimizi söyledik, ilgili kararnameler bildiğiniz gibi çıktı. Yalnızca transitle alakalı değil Türkiye’de yurtiçinde üretilen petrol ürünlerinin de aynı şekilde yer alabileceği söylendi. Tek mesele burada Habur sınır kapısının genişletilmesi ile alakalı husustur. Orası artı 200-250 tanker trafiğini daha mutlaka kaldırabilmesi lazım. Çünkü 360 tanker civarında bir önceki sözleşmeden kaynaklanan bir alışveriş yapılıyordu. Ama bu miktarın daha da artacağını, artması gerektiğini bir kez daha yinelediler. Biz de buna kayıtsız kalmayacağımızı ve buna mutlaka yeterince petrol ürünleri verebileceğimizi kendilerine söyledik. Şu ana kadar toplam 6.2 milyon varillik bir sevkiyat yapıldı. Bunların 4.1 milyon varillik kısmı tankerlerle beraber gitti. İhalesi ve satışı Iraklılara aittir petrol Irak’ındır. Şu anda depoda olduğu için, bizdeki tanklarda olduğu için Kuzey Irak’tan sevkiyat geçici olarak durdurulmuştur. Önümüzdeki günlerde 2 -3 gün içerisinde buradan sevkiyat yapılması halinde Kuzey Irak’tan ham petrol pompalamaya devam edecektir. Ben de cumartesi günkü programımı Ceyhan'a göre düzenliyorum. Bazı konuları da bizzat yerinde inceleme fırsatı bulacağım."

'KATAR İLE 9 TANKERLİK BİR GAZ ANLAŞMASI İMZALADIK'

Bakan Yıldız, Katar'dan ekstra gaz alımı konusunda bir ilerlemenin olup olmadığına ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi: "Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Tani geldiğinde yaptığımız toplantıda enerji konusu gündeme getirildi. Türkiye’nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılının başlarında alacağı LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ile alakalı yaklaşık 9 tankerlik bir anlaşma imzaladık. Bu, Türkiye’nin istediğinin biraz daha altındaki miktar ama Ortadoğu'ya olan sevkiyatlarından dolayı şu anda spot piyasadan 9 tankerlik bir alışveriş yapmış olacağız. Kışa hazırlık yapıyoruz. Bize özellikle İzmir’den Aliağa’dan düzenli girişlerin yapılması lazım, aynı zamanda Marmara Ereğli’sinden girişlerin yapılması lazım. LNG olarak oradaki talebimiz yaklaşık şu anki aldığımızın üç katı civarında önümüzdeki yıl içerisinde bu rakama daha da ulaşacağımız kanaatindeyim." CİHAN

Yorumlar