Bakan Yıldız: Halk Bankası'nda toplanan petrol parası adil olarak dağıtılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ın petrol parasının Halk Bankası’nda toplandığını, paranın Irak anayasasına göre eşit olarak dağıtılacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, partisinin...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Halk Bankası'nda toplanan petrol parası adil olarak dağıtılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ın petrol parasının Halk Bankası’nda toplandığını, paranın Irak anayasasına göre eşit olarak dağıtılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, partisinin Kayseri İl Başkanlığı tarafından düzenlenen danışma toplantısına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Merkezi Irak hükümetinin tahkime gitme kararı bakana soruldu. Bakan Taner Yıldız, geçen ay merkezi Irak hükümetinin petrol bakanının Türkiye ziyaretlerinde 100 bin varile kadar Kuzey Irak hükümetinin petrol ihraç edebileceğini konuştuklarını hatırlattı. Yıldız, şunları söyledi; “Bu nedenle hep beraberce kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıdan biz Iraklı kardeşlerimizle otururuz, bir masanın etrafında enine boyuna konuşuruz, ben daha da bu sürecin olumsuz bir yana gideceği kanaatinde değilim. Petrol Irak’ın petrolü, gelir Irak’ın geliri ve Halk Bankası'na toplanan paralar yine Kuzey Irak’ın da açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımla, bunu belirleyen de Irak anayasasının kendisi yüzde 83 ile yüzde 17 payla bunlar dağıtılacak. Bu manada Iraklı kardeşlilerimizin kendi kararı doğrultusunda işlem yapılacak.”

MADENLERDE ÇOCUK İŞÇİNİN ÇALIŞTIRILMASI

Bakan Taner Yıldız, maden ocaklarında çocuk işçi çalıştırılması ile ilgili bir soruya şu cevabı verdi: “Buna hiç birimizin göz yumması söz konusu olmaz. Başta sendikalarımızın olmak üzere en fazla. Bugünlerde bu işin altını çizerek sendikaların görevini daha da vurgulaması lazım. Böyle bir yaşa hiç birimiz müsaade temeyiz. Varsa, hangi iş yerinde ise bununla alakalı sendikalar başta olmak üzere ben bütün görevli arkadaşlarımı göreve davet ediyorum. İşlerini yapsınlar. Bununla alakalı her hangi bir müsamaha gösterilmesi söz konusu olamaz.”

ÖĞRENCİLER ARASINDAKİ YAŞANAN GERGİNLİK

“Son bir haftadaki Kayseri ve ülkedeki gerginlikler hakkında ise Kayseri'de sayın valimizle bir değerlendirme toplantısı yaptık.” diyen Bakan Taner Yıldız, şu değerlendirmede bulundu: “Kayseri’deki olayların Kayseri dışından organize edildiğini söylüyorum. Gençlerimizin bu oyuna gelmemesi lazım. Okmeydanı'ndaki yapılan maskeli terör örgütlerinin yaptığı işlemlerin özellikle Türkiyemizde oluşturulmak istemen ayrılık rüzgarlarına bulaşmaması lazım. Buna hep beraber karşı duruyor olmamız lazım. Emniyet mensuplarımızla beraber böyle bir oyuna bu gençlerimizin gelmemesi lazım. Erciyes Üniversitesi'nde iki grup arasında çıkan tartışmanın büyümesi istemediğimiz olaylara yol açacaktı. Neyse ki Allahtan olaylar sınırlı şekilde tutuldu. Ben buradan gençlere tavsiyede bulunuyorum. 1980 öncesinde bizim üniversitelerde yaşadıklarımızı lütfen oyuna gelerek tekrar etmesinler. Biz biriz, beraberiz, hepimiziz, bu işin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi olmaz. Geleceğimize inşallah daha iyi bir Türkiye bırakacağız. Dış güçlerin ve içeride oluşturulan bu havanın tekrar bu oyuna gelmeyelim.”

CİHAN

Yorumlar