Bakan Yıldız: Dünya piyasalarına belli miktarda Irak petrolü açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak-Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmeden olumlu bir sonuç alınacağını belirterek, "Artık dünya piyasalarına belli miktarda Irak petrolünün açılacak.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Dünya piyasalarına belli miktarda Irak petrolü açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak-Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmeden olumlu bir sonuç alınacağını belirterek, "Artık dünya piyasalarına belli miktarda Irak petrolünün açılacak." dedi.

Taner Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 7.Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. Yıldız, toplantı öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasına yönelik soruya Yıldız, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye’ye gelişinde gerçekleştirilen toplantının olumlu geçtiğini ifade etti. Yıldız, ‘’Bir önceki hafta Merkez Irak hükümetinin petrol bakanı Sayın El-Ruabi gelmişti ve 100 bin varillik günlük Kuzey Irak’ın akıtacağı petrolün genel bütçeden mahsup edilebileceğini ve bunun mümkün olabileceğini söyledi. Bu önemli bir gelişme önemli bir adım. Sayın Barzani ve Sayın Aşti’de bu konuda çalışma yaptıklarını söylediler. Bundan sonra eğer 100 bin varil ve üzerinde Kuzey Irak'tan petrol gelmesi halinde bunun gelirlerinin Kuzey Irak'a aktarılabileceği söylendi. Biz problemin ana odağının Bağdat ve Erbil arasında olduğunu biliyoruz. Irak'ın normalleşmesinin, gelirlerini artırmasının en önemli yolu budur. Bölgedeki istikrar bizim için son derece önemli. Bölgede günde 40-50 insanın ölmesi gazetelerimizin birinci sayfalarında dahi yer almıyor. Bu yüzden bölgede istikrara konulabilecek katkının gelirlerin artırılmasından geçtiğini biliyoruz. Sayın Barzani ile yaptığımız görüşmeden olumlu bir sonuç alınacağına, artık dünya piyasalarına belli miktarda Irak petrolünün açılacağını söylemem lazım." diye konuştu.

Güney Akım'ın Türkiye üzerinden karadan geçmesiyle ilgili soru üzerine ise Bakan Yıldız, ‘’Bu projenin iyileştirilmesi ile alakalı ve daha da stratejik olması düşünülüyor ise Türkiye bu tür tekliflere açıktır. Nedir o nasıl mavi akım denizden gelip karadan devam ediyor. Bu bizim teklifimiz değil. Eğer bizden öyle bir talep gelirse şu ana kadar resmi bir talep gelmedi konuşuldu. Ama pazartesi günü Sayın Medvedev gelecek onla beraber bunları detaylıca konuşacağız. Böyle bir talebin gelmesi halinde Türkiye’nin Rusya Federasyonu ile geliştirdiği stratejik ilişkilerin arasına önemli bir başlık olarak alınabileceğini ve bu konunun değerlendirilebileceğini söyledim.’’ şeklinde konuştu.

"AB'NİN RUSYA İLE OTURABİLECEĞİNİ AÇIKLAMASI ÖNEMLİ GELİŞME"

Ukrayna krizine değinen Bakan Yıldız şöyle devam etti:

‘’Sayın Medvedev ile görüşeceğimiz önemli bir konu Ukrayna krizi ile beraber Türkiye’nin doğalgaz kaynaklarının yaklaşık yüzde 12,5’lik kısmını Türkiye’ye ithal eden Batı Hattı dediğimiz Edirne’den giren hattın doğalgazsız kalmaması konusu. Biliyorsunuz dün AB üyesi ülkelerin enerji bakanları da toplandı. Bununla alakalı müzakerelerde Ukrayna krizi ile alakalı Rusya ile oturabileceklerini söylediler. Bu önemli bir gelişme bizim tahmin ettiğimiz bir gelişme. Özellikle Avrupa’nın Türkiye’den daha fazla ithal ettiğini hep beraber biliyoruz ve Türkiye, Romanya, Bulgaristan hattıyla Avusturya hattının her iki hattın önemli olduğunu Rusya Federasyonu da biliyor. Rusya’nın cari dengeleri açısından da bu son derece önemli dolayısı ile önümüzdeki 3-4 aylık bir süre içerisinde Ukrayna’nın sürdürülebilir bir doğalgaz akışının sağlayabileceği bir anlaşma yapılması kanaatindeyiz. Bu konuda belki bizim de AB üyesi ülkelerin enerji bakanları ile görüşmemiz olabilecek bunun herhangi bir problem doğurmayacağını tahmin ediyorum. Yeter ki her iki tarafta Rusya Federasyonu da AB’de bu konuda olumlu adımalar atmış olsunlar.’’

"RUSYA'DAN İNDİRİM TALEP EDECEĞİZ"

Güney Akım'ın Türkiye topraklarından geçmesi yönünde bir talep gelirse Türkiye'nin karşı isteği olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, "Bizim Güney Akım'ın böyle bir talebi olması halinde geliştireceğimiz farklı argümanlar var. Türkiye Doğu Akdeniz, Kıbrıs veya herhangi bir doğal gaz kaynağının Türkiye üzerinden aktarılmasını istismar etmez, coğrafyasından kaynaklanan avantajları Rusya'yla, Azerbaycan'la, Irak'la yapacağı projelerde istismar etmez. Türkiye her zamanki olumlu, pozitif tutumunu sürdürecektir. Bunlar müzakere konusu olacaktır." cevabını verdi.

Bakan Yıldız, Rusya'dan alınan gaz fiyatında bir indirim talebi olup olmayacağı sorusuna da şu karşılığı verdi:

"Rusya ile yaptığımız müzakere ve anlaşmalar önümüzdeki aylarda bir fiyat revizyon hakkını doğruyor. Bu konuyla alakalı taleplerimizi Rusya ve Gazprom yetkililerine ileteceğiz. Çünkü Avrupa'yla aramızdaki makasın daralmış olmasına rağmen hala fiyatla alakalı bir kısım revizyonların yapılabileceğine inanıyoruz. Bu hakkı bize yaptığımız anlaşma veriyor. Fiyat revizyon hakkı maddeleri var. Her zaman olduğu gibi son derece samimi bir şekilde bu problemi de çözeceğimiz kanaatindeyim. Şu anda maliyetlerimizin altında satıyoruz. Vatandaşımıza ve sanayicimize yansıtmamak için çok ciddi gayret sarf ediyoruz. Maliyetlerimizin yüksek olduğu malum ama biz Rusya ile yapacağımız fiyat müzakerelerinin bu maliyette önemli rol oynayacağını biliyoruz."

CİHAN

Yorumlar