Bakan Yazıcı'dan 'ticari defterlerin açılış onayı' uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticaret erbabını ticari defterlerin açılış onaylarının Aralık ayı sonuna kadar notere yaptırmaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yazıcı'dan 'ticari defterlerin açılış onayı' uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticaret erbabını ticari defterlerin açılış onaylarının Aralık ayı sonuna kadar notere yaptırmaları konusunda uyardı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tacirlerin büyük kısmının faaliyet dönemlerinin takvim yılı olması dolayısıyla ticari defterlerin açılış onaylarının Aralık ayı sonuna kadar notere yaptırılmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yazıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tacirlerin daha sonra sıkıntı yaşamamaları için aralık ayının son gününü beklemeden onay işlemlerini gerçekleştirmelerinin yerinde olacağını ifade etti. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde noterlerin kanun uyarınca ticaret ya da ticaret ve sanayi odaları bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlüklerince düzenlenen ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorunda olduğunu söyledi.

“TİCARET SİCİLİ TASTİKNAMESİ TEMİNİNDE KOLAYLIK”

Ticari işletmelerin ticaret siciline tescili sonrasında verilen ticaret sicili tasdiknamelerinin bu işletmelere ilişkin bilgileri içerdiğini kaydeden Yazıcı, önceki uygulamalardan farklı olarak artık söz konusu bilgilerde değişiklik olmadığı takdirde ticaret sicili tasdiknamelerinin geçerliliğini koruduğunu belirtti. Yazıcı, “Ticaret sicili tasdiknamelerinin önceden sadece 1 yıl için geçerli olması, tacirlerimizin her yıl ticaret sicili müdürlüklerine giderek bunları yenilemek zorunda kalmalarına neden oluyordu. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ticaret sicili tasdiknameleri, ticari işletmeye ilişkin bazı bilgilerde değişiklik olana dek kullanılabilmekte. Bu düzenlemeyle tacirlerimizi önemli bir külfetten kurtarmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Kanunun 64 üncü maddesindeki söz konusu düzenleme nedeniyle, özellikle içinde bulunduğumuz Aralık ayı sonuna kadar tasdikname verilmesi hususunda ticaret sicili müdürlüklerine yapılan taleplerde yoğunluk yaşandığını belirten Yazıcı, “Söz konusu taleplerin karşılanmasında yaşanabilecek muhtemel sıkıntıların önüne geçmek amacıyla, Bakanlık olarak birtakım tedbirler aldık. Bu kapsamda, tacirlerimizin büyük çoğunluğunun bulunduğu büyükşehir statüsüne sahip illerde, ticaret sicili müdürlüklerimiz münhasıran ticaret sicili tasdiknamesi düzenlemek üzere yıl sonuna kadar Cumartesi ve Pazar günleri de çalışacak.” dedi.

TİCARET SİCİLİ HARÇLARI

Yazıcı, söz konusu başvuruların gerek tacirler gerekse de bu kişilerin imzalı dilekçeleri eklenmek suretiyle serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından da topluca yapılabileceğini, bunun yanında ticaret sicili tasdiknamelerinin harca tabi bir belge olması nedeniyle, bu belgenin hafta sonları da temin edilebilmesi için ticaret sicili harçlarının hafta içinde ilgili yerlere yatırılması gerektiğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar