Bakan Yazıcı: Ramazan'da reklamlar bilinçsiz gıda alışverişini artırıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ramazan ayında yapılacak alışverişler konusunda tüketicileri uyardı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, başta TV kanalları olmak üzere her türlü mecrada yayınlanan reklamlarda ve özellikle gıda...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yazıcı: Ramazan'da reklamlar bilinçsiz gıda alışverişini artırıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ramazan ayında yapılacak alışverişler konusunda tüketicileri uyardı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, başta TV kanalları olmak üzere her türlü mecrada yayınlanan reklamlarda ve özellikle gıda reklâmlarında önemli bir artış yaşandığına dikkat çeken Yazıcı, bu duruma bağlı olarak gerek oruç tutmanın verdiği açlık hissinin, gerekse birbirinden dikkat çekici gıda reklâmlarının gıda alışverişini arttırdığını söyledi.

Uzmanların özellikle Ramazan ayında, insanların bilinçsiz gıda alışverişi yapma eğiliminde olduğunu, satıcıların da bu nedenle gıda reklâmlarına ağırlık verdiğini söyleyen Bakan Yazıcı, şüphesiz bu durum, bir yandan tüketicinin üzerinde bir ekonomik külfet oluştururken, diğer yandan ihtiyaç duyulandan daha fazlasının satın alınması, hatta bazı durumlarda hiç ihtiyaç duyulmayan ürünlerin de alınması gibi sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Yazıcı, tüketicilerin alışverişlerini önceden belirlenmiş bir plan dâhilinde ve tespit edilen ihtiyaçlar neticesinde oluşturulmuş bir listeye bağlı kalarak yapması ve alışverişe konu maldan ihtiyaç duyulduğu kadar satın alınması gerektiğini kaydetti.

“İHTİYAÇ LİSTESİNİN DIŞINA ÇIKILMAMALI”

Bakan Yazıcı, satın alınacak ürünün piyasadaki muadil ürünlere göre çok ucuz olsa bile eğer o ürün ihtiyaç dışında bir ürün ise asla satın alınmamasını ifade etti. Yazıcı, “Tüketiciler Ramazan ayının sahip olduğu özellikler nedeniyle alışverişlerini genellikle aç ve yorgun olarak yapmaktadırlar. Bu durum da, aslında ihtiyaç olmayan mal ve hizmetlerin satın alınmasına sebebiyet vermekte, dolayısıyla israfa neden olmaktadır. Bu tür sorunların yaşanmaması için plan dışı harcamalardan kaçınılmalıdır. Satın alınan mal ve hizmetlerin satış fişi veya faturası mutlaka alınmalıdır. Böylece kayıt dışılık ve vergi kaçağı önleneceği gibi, alışverişten sonra yaşanabilecek olası mağduriyetlerin ve problemlerin daha kolay çözülebilmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca, satın alınan mallar mümkün olduğunca mağazada kontrol edilmeli, görülen ayıplar derhal satıcıya bildirilmelidir.” açıklamasında bulundu.

“KREDİ KARTIYLA YAPILAN ALIŞVERİŞLERDE DAHA DİKKATLİ DAVRANILMALI”

Ramazan ayında yapılacak alışverişlerin yoğunluğu göz önüne alındığında kredi kartının kullanımının gelecek aylar içerisinde aile bütçesini zorlayabileceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Bu amaçla, kredi kartı ile alışveriş yapılırken daha dikkatli davranılmalı, ayın başında harcama tutarının hepsinin birden ödenip ödenmeyeceği ile geri ödeme planı dikkate alınarak harcama yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar