Bakan Şimşek'ten reform açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son gelişmeleri yolsuzlukla mücadelede reform açısından fırsata dönüştüreceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek'ten reform açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son gelişmeleri yolsuzlukla mücadelede reform açısından fırsata dönüştüreceklerini söyledi. Şimşek, "Şu anda o çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

Ankara Üniversitesi ve Sincan Belediye Başkanlığı tarafından ‘Emlak Vergisi Sorunları ve Çözümleri Sempozyumu’ düzenlendi. Sempozyumda bir konuşma yapan Bakan Şimşek, rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına atıfta bulunarak, "Son gelişmeleri fırsata dönüştüreceğiz. Yolsuzlukla mücadelede reform çalışması ile milletin önüne çıkacağımız açık ve nettir. Şu anda o çalışmaları yapıyoruz. Türkiye tabi ki, bir takım yapılanmalara karşı mücadele ederken, ‘Hukuk devletinden uzaklaşıyor algısı’ oluşturulmaya çalışılıyor. Esas hukuksuzluk devlet içinde gayri meşru çabalarıdır. Bunu hukuk devletinden uzaklaşmak diye analiz edersek ülkemize haksızlık yapmış oluruz diye düşünüyorum. Bu ülke gelecekte, Avrupa’da ilk 3 belki de ilk iki de dünyada ilave raformlarla ilk 10’a girmeye aday ülke.” ifadelerini kullandı.

Emlak vergilerine de değinenen Şimşek, bu verginin belediyeler tarafından toplandığını belirterek, önemli bir alan olan bu vergilerde ciddi sorunların yaşandığını öne sürdü. Değer tespitinde ciddi tutarsızlıkların yaşandığını kaydeden Bakan Şimşek, “Yan yana iki belediyenin çok çok farklı uygulamaları olabiliyor. İstanbul’da öyle yerler var ki, emlak vergi değeri piyasa değerinin yüzde 100’ünün üzerinde. Ama öyle yerler var ki, onda biri bile değil. Aynı büyükşehir belediyesi içinde emlak vergi değerleri, ilçe belediyesinin değerlendirme kriterlerine göre ciddi farklılıklardan oluşuyor. Bu ciddi bir sorun. Bu sadece belediyelerin gelirlerini etkileyen bir husus değil. Burada bir çok verginin matrahını oluşturuyor.” diye konuştu.

Şimşek, Türkiye ve dünya ekonomisi ilişkin gelişmeleri de değerlendirdi. İç talepte bir takım yavaşlamanın gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Maliye Bakanı, "Nasıl ki devlet ayağını yorganına göre uzatmanın çabası içerisinde ise, bizim tüketicilerimizin de israfa kaçmadan, tüketici vergilerinde kendi imkanları ile paralel bir tüketim yapması için bir takım kararlar aldık. Bunların cari açık açısından ciddi yansıması olacak. İç talepteki ılımlı bir büyüme cari açıkta düzeltme getirecek. Ama sadece o değil. TL’deki değer kaybı cari açığa olumlu yansıyacaktır." şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, daha önce vergi gelirlerinin büyük bir bölümünün faizlere gittiğini bu gün bunun yüzde 13’ler seviyesinde olduğunu da belirtti. Vergi gelirlerinin yüzde 23’ünü eğitime harcayacaklarını yüzde 20’sinden fazlasını da sağlıya harcayacaklarını kaydetti. Şimşek, şöyle konuştu:

"Bizim şokları bir miktar absorbe edecek bir alanımız var. Her ne kadar küresel gelişmeler olumsuz olacaksa da ben gene de bütçe hedeflerinin gerçekleştirebilir olduğunu kanısındayım. Bunun için yoğun bir çaba içinde olacağız. Bütçe ayağında manevra alanımız var. Elimiz güçlü. Cari açıkta ciddi bir iyileşme söz konusu olacak. Risk algısı iyileşecek. Enflasyonda geçici bir çıkış olabilin ama yılın 2015 yılının ikinci yarısında tekrar yüzde 5’lik hedeflere iner diye düşünüyorum. Büyüme de iç kaynaklı yavaşlama olabilir, ama ümit ediyorum ki dış talepteki güçlenme Türkiye’ye olumlu yansır. Orta uzun vadede baktığımızda Türkiye'nin geleceği parlaktır. Uzun vadede kişi başına geliri belirleyen birkaç şey var. Türkiye o açıdan önümüzdeki 30-40 yılda gelişmekte olan ülkelerde, çok çok iyi durumdayız. Verimlilik ve yatırım ve reformlar çok önemli. Kısa vadede makro gelişmelerde etkilenme olacak ama orta ve uzun vadede önümüz açık."
CİHAN

Yorumlar