Bakan Şimşek: Herkes üniversite mezunu olacak ama devlete alamayız (3)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakında herkesin üniversite mezunu olacağını, ancak mezunların tamamını devlete almalarının mümkün olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek: Herkes üniversite mezunu olacak ama devlete alamayız (3)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakında herkesin üniversite mezunu olacağını, ancak mezunların tamamını devlete almalarının mümkün olmadığını söyledi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Bakan Şimşek, bütçe ve istihdam konusunda değerlendirmeler yaptı.

Konuşmasında Türkiye'nin dışarıdan kaynak bulması gerektiği eleştirileri yapıldığının altını çizen Şimşek, "Türkiye'nin bu yıl 210 milyar dolar kaynak bulması lazım. Çünkü özel sektörün, çok ciddi döviz açığı var diyorlar. Güzel, anlatalım. Kamuya baktığımız zaman devletin dış dünyaya net fazla borcu yok. Türkiye şuanda dünyadan alacaklı. Türkiye'nin borçlarını karşılaştırdığınız zaman rezervleri daha fazla. Hane halkına bakıyorsunuz, hane halkı 190 milyar dolardan, hane halkının döviz ve altın fazlası var. Gelelim reel sektöre, yani hane halkının sıkıntısı yok, biz hane halkının dövizle borçlanmasını engelledik. İyi ki yapmışız, yoksa şuan baya bir sıkıntı yaşayacaktık."

Reel sektörün 174 milyar dolarlık döviz açığı olduğunu belirten Şimşek, şunları dile getirdi. "Reel sektör bizim için çok önemli. Bu bizi çok ilgilendiriyor. Türkiye'deki firmaların, 9 bin 500 firmanın bilançosu düzenli olarak MB veriliyor. Biz de merkez bankası verilerini analiz ettik. Reel sektöre baktığımız zaman reel sektör firmalarının yüzde 63'ünn hiç döviz borcu yok. Yüzde 25'nin döviz borcu var ama ihracatı var. Bu doğal bir sigorta demektir. Borcu olanların oranı yüzde 12. Bu bireyler ile KOBİ'ler her zaman iç içe karışmış durumda. Bana kalırsa KOBİ'lerin döviz borcu yok, olsa olsa fazlaları var."

Bu paraların yatırımlara gittiğini ifade eden Şimşek, "1992'yi reel sektör yatırımları açısından 100 alın, 2002'de 95'e düşmüş, 10 yıl reel bazda yatırım yapılmamış. Ama 2002'yi 100 alın, 2012'ye gelindiğinde, 254'e çıkmış. Reel sektörün yatırımları ile. Reel sektörün bilançosu da sağlam, durumu da iyi." şeklinde konuştu.

Ülke olarak temel yapısal sorunlara değinen Şimşek, katma değer zincirinde aşağılarda olunduğunu, Ar-Ge'ye destekler verdiklerini, bireysel emekliliğe destekler verdiklerini, kayıt dışı ile mücadele edildiğini vurguladı. Kayıt dışıkta başarılı olup AB ortalamasının yakalanması halinde, hiçbir yeni vergi getirmeden, milli gelirin yüzde 3'ü kadar imkan olacağını ve bunun ardından Türkiye'yi kimsenin tutamayacağını belirtti.

"HERKESİ DEVLETE ALMAYACAĞIZ, BU MÜMKÜN DEĞİL"

Türkiye'nin bütçe gelirlerinin yüzde 23'ünü eğitime harcadığına dikkat çeken Şimşek, şöyle konuştu: "Gelecek parlak. Okullaşma oranında inanılmaz artış var. Yakında zaten herkesi üniversite mezunu yapacağız ama herkesi devlete almayacağız. Onu da söyleyeyim. Böle bir beklenti var, kesinlikle mümkün değil, böyle bir beklentinin içine girilmemesi lazım."

Bakan Şimşek, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin geleceği çok parlak. Önümüzdeki 20-30 yıl sonra şuanda yaptıklarımızın sonuçlarını göreceksiniz. O yüzden hiç kaygılanmayın, kötümser olmayın. Uzun vadeli düşünün."

Enerjide yüzde 72 dışarıya bağımlılık halinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Şimşek, enerji verimliliğinin sağlanıp, nükleer enerji ve güneş enerjisi gibi alternatiflerin geliştirilmesinin önemine değinde.

İŞ GÜCÜ PİYASASINI OLUŞTURAMADIK

"İş gücü piyasası reformu maalesef iyi bir noktada değil" diyen Şimşek, şu itirafta bulundu: "Açık konuşayım bu konuda ilerleme sağlayamadık, bu konuda başarısızız. İşsizlik yasası esnekliğini sağlayamadık. Bu maalesef bizde işsizlik oranlarını yüksek tutuyor. İstihdam oranlarını düşük tutuyor, tasarruf oranlarını düşük tutuyor ve cari açığı yüksek tutuyor.Aslında bizim reformumuz hazır, inşallah bir gün bu reformu yapacağız."

Bakan Şimşek, yolsuzluk algısı endeksinde Türkiye'nin durumunun iyi olduğunu iler sürdü. Türkiye'nin bugün 124 ülkeden daha şeffaf, daha hesap verebilir durumda olduğunu savundu.

Türkiye'ye her şeye rağmen yatırımcı ilgisinin devam ettiğine dikkat çeken Şimşek, "Bütün tartışmalara rağmen küresel yatırımcı sayısı 2002'de 3 bin 200'dü. Şimdi 37'bine çıktı. 100-150 bine çıkması bekleniyor. Çıkacak hiç merak etmiyorum." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar