Bakan Şimşek: Gündemimizde zam yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelir hedeflerinin tutturulacağını belirterek, "Şu anda hiçbir şekilde gündemimizde zam yok.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek: Gündemimizde zam yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelir hedeflerinin tutturulacağını belirterek, "Şu anda hiçbir şekilde gündemimizde zam yok. Şu an itibariyle ekonominin gidişatına ilişkin bir önemli kaygımız söz konusu değil. Zaten nispeten muhafazakar bir takım varsayımlarla bütçemizi yapmıştık." dedi.

Bakan Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

İşsizlikle ilgili bir soru üzerine Bakan Şimşek, işsizliğin yıllık bazda 0,5 puan düşerek yüzde 10,1 olduğunu, bununla birlikte iş gücüne katılım oranının arttığına dikkati çekti. Piyasanın ve politika yapıcılarının mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamlarına bakması gerektiğine işaret eden Şimşek, "Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı geçen seneye göre 0,3 puan azalarak yüzde 9,1 olmuştur. Bizlerin bakması gereken rakam bu. Yaz mevsimiyle birlikte geçici istihdam artıyor ama kışın azalıyor." diye konuştu.

Şimşek, "Milli Piyango'nun özelleştirilmesinde herhangi bir erteleme söz konusu mu?" sorusuna da karşılık; ertelemenin düşünülmediğini, bugün itibariyle 10 firmanın ihale dokümanı aldığını ve yeterli oranda ilginin olacağını düşündüklerini söyledi. "IMF ve Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin öngörülerini değiştirdi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Biraz aceleci davrandıkları kanısındayım. Analizlerine saygımız var ama ilk çeyrekteki bir miktar siyasi kargaşayı eğer dikkate aldılarsa biraz erken davrandılar gibi geliyor. Biz zaten bütçeyi yaparken, vergi gelirlerinin yüzde 6,8 artacağını öngördük. Halbuki milli gelirdeki nominal artış yüzde 10'un üzerinde. Orada ne olur, ne olmaz diye çok önemli bir manevra alanı bırakmıştık. Dolayısıyla, eğer olur da büyüme hedefimizi tutturamazsak dahi, vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyorum. O nedenle şu anda hiçbir şekilde gündemimizde zam yok. Ekonomi canlı bir organizmadır, gerektiğinde tedbir alırız. Şu an itibariyle ekonominin gidişatına ilişkin bir önemli kaygımız söz konusu değil. Zaten nispeten muhafazakar bir takım varsayımlarla bütçemizi yapmıştık."

"MÜKELLEF SAYISI ARTTI"

Bakan Şimşek, "Mükellef sayısında bir azalmanın yaşandığı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, Türkiye'deki mükellef sayısının Mart 2014 itibariyle 5 milyon 55 bine ulaştığını bildirdi, Şimşek, gelir vergisi mükellef sayısının da 1 milyon 804 binden 1 milyon 776 bine düştüğünü söyledi. Gayrimenkul sermaye iradı vergisinde 2014'te 150 bin mükellef artışı olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Eskiden gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi verip de bu yıl vermeyenler nezdinde incelemeleri başlattık. Eğer kiralama devam ediyor, bir yıl verip de bir sonraki yıl vermiyorsa, o noktada incelemelerimizi yapacağız." dedi.

"Büyük yatırımlar tehlikede mi? Özel sektörün borç stoku ve finansmana erişiminde yaşadığı sorunlar sizleri kaygılandırıyor mu?" sorusu üzerine Şimşek, özel sektörünün özelikle son yıllarda önemli bir yatırım hamlesi içine girdiğini vurgulayarak, bunların finansmanının yabancı kaynaklardan edinilmesinin de doğal karşılanması gerektiğini dile getirdi. Döviz borcu olan şirketlerin, döviz geliri de olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye'deki şirketlerin yüzde 66'sının hiç döviz borcu yok. Onun için yüzeysel değil, detaylı analizlere baktığımızda reel sektörün döviz açığıyla ilgili kaygıların yersiz olduğu kanısındayız. Reel sektör doğru alanlarda yatırım yaptıysa, bu borcu karşılayacak gelire de sahiptir. Özellikle uluslararası kuruluşların, reyting şirketlerinin bu konudaki analizlerini biraz yüzeysel buluyorum." şeklinde konuştu.

Özel sektör yatırımlarında itibarın önemine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"İtibarınız varsa, özel sektör firması olarak 100 liralık sermaye ile bin liralık iş yaparsınız. İtibarınız yoksa, 100 liralık sermaye ile 90 liralık iş dahi yapamazsınız. Kim ne derse desin, Türkiye'nin itibarı, son itibarsızlaştırma çabalarına rağmen, hala yüksektir. Öyle olmasaydı Türkiye'ye gelen küresel şirket sayısı 3 bin 200'den 37 bin 200'e çıkmazdı. Bu rakam 100 binleri aşacak. Türkiye'nin itibarı var, ilgi yoğun."

"BÜYÜK YATIRIMLAR TAHLİKEDE DEĞİL"

Şimşek, Türkiye'de yürütülen büyük projelerde herhangi bir tehlikede olmadığını vurguladı. Şimşek, "Biz şimdi 2018'e kadar, 3. havaalanı devreye girene kadar ne yapabiliriz, diye ona bakıyoruz. Proje finansmanı açısından 3. havaalanı son derece rantabldır. Sabiha Gökçen'de biz geldiğimizde inekler otluyordu. Dediler ki; 'Hacı adayları burdan uçsun'. Bugün muhtemelen 20 milyonu aşan bir yolcu durumu söz konusu. Orada paralel bir pist yapıyoruz. Biz bu havaalanını yaparak, dünyanın başka ülkelerinden başka ülkelere yolcu taşıyıp para kazanacağız. Bizim yer altı zenginliklerimiz sınırlı." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar