Bakan Şimşek: GAP'a 11 yıl içerisinde 36 milyar lira para harcandı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın bölgede üretilen petrol ve enerjiden pay istemesine ilişkin, “Böyle bir talebi biz makul ve rasyonel bulmuyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek: GAP'a 11 yıl içerisinde 36 milyar lira para harcandı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın bölgede üretilen petrol ve enerjiden pay istemesine ilişkin, “Böyle bir talebi biz makul ve rasyonel bulmuyoruz. Tam aksine bunun çok çok ötesinde biz zaten gereğini yapıyoruz.” dedi. Şimşek, Güneydoğu Anadolu Projesi’ne 11 yıl içerisinde 36 milyar lira para harcandığını da söyledi.

Maliye Bakanlığı'nda makroekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Şimşek, Gültan Kışanak’ın petrolden pay talebi ile ilgili soru üzerine, “Açıklamayı ben de takip ettim. Son derece yanlış bir yaklaşım. Bütün gelirler bir havuzda toplanıyor. Ülkenin dört bir tarafına hizmet olarak sunuluyor. Doğu ve Güney Doğu’ya topladığımız vergi gelirlerinin kat kat üstünde kamu hizmeti sunuyoruz. Türkiye’nin göreceli olarak az gelişmiş bölgeleri kalkındırmak için biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Eğitime verilen destek, sağlık, çiftçiye verilen destek bütçeden geliyor. Diyarbakır veya ülkemizin dört bir tarafına verilen destek bütçeden geliyor. Bunu görmemezlikten gelmemek lazım. Son 10-11 yılda, Doğu ve Güney Doğu’da yatırımlar yapılmıştır. En büyük teşvik çözüm sürecidir. Göreceli bir rahatlama söz konusudur. Yatırımlarda ciddi bir artış vardır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin petrolde yüzde 92’den fazla bir oranla dışa bağımlı olduğunu kaydeden Şimşek, “Bahsedildiği gibi rakamlar Türkiye yer altı zenginlikleri açısından çok zengin bir ülke değildir. Komşularımızın 4’te biri kadar şanslı değiliz. Onlar petrol ve doğalgaz ihracatı ile bu işi sürdürürken biz ise ekmeğimizi taştan çıkaran bir ülkeyiz. Bundan 11 yıl önce bu ülkede toplanan her 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. O dönemde zaten ne Türkiye’nin diğer taraflarına ne de Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapılmamıştır. Şimdi bugün topladığımız vergi gelirlerinin yüzde 85’ini biz milletimize yatırım ve hizmet olarak sunuyoruz. Sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Projesi’ne (GAP) 11 yıl içerisinde 36 milyar lira para harcandığını söyleyen Şimşek, şöyle devam etti:

“Yakında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu bölgesel kalkınma projeleri sayesinde istihdam edilecek eleman bulunamayacak. Hatta batıdan oraya göç başlayacak ve çiftçilerimizin geliri 4 katına çıkacak. Çok ciddi bir zenginleşme söz konusu olacak. Böyle bir talebi biz makul ve rasyonel bulmuyoruz. Tam aksine bunun çok çok ötesinde biz zaten gereğini yapıyoruz.”

"KOBİLERE İLAVE DESTEK YOK"

Şimşek, “KOBİ bölgesindeki sıkıntılara ilişkin bir esneklik düşünüyor musunuz”? sorusuna da şu cevabı verdi:

“KOBİ teşviklerimiz devam edecek. Biz henüz ciddi bir desteğe ihtiyaç noktasına geldiğine inanmıyoruz. İlk çeyrekte, siyasi gelişmeler nedeniyle iç talepte bir miktar yavaşlama olmuş olabilir, ama tedbirler bir toparlamanın olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla İlave destek üzerinde bir çalışmamız yok, ama bir talep gerekirse, değerlendiririz.”
CİHAN

Yorumlar