Bakan Şimşek: Cari açık son yıllarda sürdürülemez yüksek düzeylere vardı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açık nedeniyle kırılgan ülkeler arasında gösterilmesinin haklı olduğunu belirterek, "Cari açık son yıllarda sürdürülemez yüksek düzeylere vardı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek: Cari açık son yıllarda sürdürülemez yüksek düzeylere vardı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açık nedeniyle kırılgan ülkeler arasında gösterilmesinin haklı olduğunu belirterek, "Cari açık son yıllarda sürdürülemez yüksek düzeylere vardı." dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’de konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'de ve dünyada herkesin kafasında 'siyasi istikrar tehlikede mi' sorusu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 1,5 yılda 3 seçim yaşayacağını hatırlatan Şimşek, çeşitli kuruluşların kamuoyu yoklamalarına göre siyasi istikrarın tehlikede olmadığını, iktidar partisinin yüzde 40 ile 50 arasında oy alacağının gösterildiğini söyledi.

"TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNDE DURUM İYİ DEĞİL"

Son dönemdeki siyasi gelişmeler ve yolsuzluk iddialarının Türkiye ekonomisini nasıl etkilediğini değerlendiren Bakan Şimşek şöyle konuştu: "Tüketici güven endeksine bakarsanız durum iyi değil. Orada baya bir bozulma var. Ama diğer bütün endekslerde, sanayi üretimidir, kapasite kullanım oranıdır, yani diğer tümünde durum iyi. Hangi göstergeye bakarsanız bakın ekonomide çok ciddi bir yavaşlama yok gibi görünüyor. Ama muhtemelen iç talep yavaşlıyordur diye düşünüyoruz. Zaten bizim amacımız iç talebi yavaşlatmaktı. Bu olaylar gelişmeden önce de geçen Ekim'de biz zaten 2014'e ilişkin ekonomide yeniden dengelenmeyi başlatmak istiyorduk."

"BÜYÜMEMİZİ MÜTEVAZİ ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ"

Büyüme oranlarını açıklayan Şimşek, küresel krizden Türkiye'nin de etkilendiğini belirterek, "Ama ardından çok güçlü bir çıkış yaptık. Şimdi o güçlü çıkışın sonrasında daha mütevazi şekilde yolumuza devam ediyoruz. AB bölgesindeyiz, gelişmekte olan AB ülkelerin göre çok ciddi bir performansımız söz konusu. Türkiye'nin milli geliri kriz öncesi yüz ise şuanda 120 civarında. AB'de ise 108 civarı. 2013 yılında herkes son 10 yılın ortalamasının altında büyüdü. İşin özü bu, Türkiye'ye özgü değil. Genel kanı şu, önümdeki 10 yıl gelişmekte olan ülkeler için iyi olmayacak."

Gelecek 10 yılın sıkıntılarından bahseden Şimşek, geçmiş 10 yıl kadar batılı tüketicinin kredi kullanıp tüketmeyeceğini, küresel likitide veya sermaye akışının güzlü olmayacağını kaydetti.

"SEÇİMLER, TARTIŞMALAR ETKİLİYOR"

2014 yılında büyümeyi aşağı çekecek faktörler olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Seçimler var, tartışmalar var. Seçimler gürültü demek. O biraz etkiliyor ama esas belirleyici olan para politikalarındaki sıkılaştırma. Bu da iç talebi biraz etkileyecek. Ama şanslıyız, dış talep güçleniyor. AB'deki iç talep birkaç yıldır resesyonda. Şimdi AB resesyondan çıkıyor. Çünkü AB son 5 yıldır bizi aşağı çekiyordu, şimdi yukarı çekecek. Lira değer kaybetti. Biz hiçbir zaman sırtımızı zayıf liraya dayamadık. Ama bir miktar rekabet gücünün artması bence fena değil. Önümüzdeki 10 yıl istihdam sorunu da karşımızda duruyor."

Türkiye'nin dünyada rekor düzeyde istihdam yaptığını hatta dünyada birinci olduğunu savunan Şimşek, önümüzdeki dönemin ise kolay olmayacağını vurguladı. Enflasyonun liranın değer kaybı üzerine biraz yukarı çıktığını ancak düşeceğini, orta ve uzun vadede enflasyonu yukarı taşıyacak bir sebep olmadığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMA DÖNEMİDİR"

Orta ve uzun vadeli perspektifte şuanda Türkiye'ye yatırım yapma dönemi olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti: "Ekonomi bir miktar soğuyor demiyeyim ama o sıcaklığını artık korumuyor. Bu da bizim politikalarımızın öngördüğü sonuç. Makro iktisadi tedbirler aldık. Yeni bir döneme giriyoruz. Bizim sürdürülebilir ekonomik büyümeyi tutturmamız lazım. Fazla hız yapacak noktada değiliz. Aşırı hız zaten iyi değil genelde. Biraz yavaş ama hem reformlarla, hem bu adımlarla bankacılık sektörünün sağlıklı yapısını koruyacağımızı, hane halkının israfa kaçmasını engelleyeceğimizi, cari açığı daha yönetilebilir seviyede tutacağımızı, tasarruflarımızı yükselteceğimizi, bu tasarrufları yatırımlara yönlendireceğimizi söyleyebilirim." CİHAN

Yorumlar