Bakan Işık: Teknolojik yerli ürün yüzde 15 pahalı olsa kamu onu almak zorunda

Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık, "Bir ürün teknolojik ise bu ürün yüzde 15 dahi pahalıda olsa yerli üretimse kamu tarafından alınmak zorunda.’’ dedi.    Fikri Işık,Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Müstakil...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: Teknolojik yerli ürün yüzde 15 pahalı olsa kamu onu almak zorunda

Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık, "Bir ürün teknolojik ise bu ürün yüzde 15 dahi pahalıda olsa yerli üretimse kamu tarafından alınmak zorunda.’’ dedi.

    Fikri Işık,Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) bilgi teknolojileri sektör zirvesine katıldı. Zirvede konuşan Işık, orta gelir tuzağından çıkmak için ülkenin üretimde teknolojik düzeyini arttırmak zorunda olduklarını söyledi.

    Bakan Işık, "Düşük teknolojiden düşük orta teknoloji düzeyine çıktık ama şimdi yeni hedefimiz orta yüksek ve yüksek teknolojiye düzeyine erişmek. Bunu sözle ifade etmiyoruz bunu aslında uygulamalarımızla da bir bir hayata geçiriyoruz. Kamu alımlarının bu noktada gözden geçirilmesi son 4 ayda kamu alımları ile ilgili 4 tane önemli maddeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi kabul etti ve şu anda yasalaştı." diye konuştu.

    Bir ürün teknolojik ise bu ürün yüzde 15 pahalıda olsa yerli üretimse kamu tarafından alınmak zorunda olduğunu söyleyen Işık, "’Bunun anlamı şu; eğer bir ürün teknolojik bir ürünse yerli ürünse kamu gerektiğinde yüzde 15 pahalı olsa dahi onu alacak. Kamu ihalesine girecek iş bitirme belgesi yok eğer ürettiğiniz ürün teknolojik ürünse iş bitirme belgenizi de biz veriyoruz. İş bitirme belgesini kamu alımlarında bir engel bir mani olmaktan çıkardık. Yeni ürün mü geleceksiniz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı evet bu teknolojik ürün diyecek iş bitirme belgenizi verecek ve siz onunla istediğiniz kamu ihalesine gireceksiniz fiyatınız yüzde 15 dahi pahalı olsa artık oradaki bürokratın insiyatifi ile değil kanunun gereği sizin malınızı almak zorunda olacak.’’ İfadelerini kullandı.

Bilgi teknolojisinde fikrin mülkiyetinin önemli olduğunu söyleyen Işık, ‘’Bir fikri mülkiyetin el değiştirmesinde satılmasında kiralanmasında veya o bilginin kullanımından dolayı üretilen bir teknolojik ürünün getirisinden elde edilen gelirin kurumlar vergisinin yarısını biz devlet olarak almıyoruz o mülkiyetin sahibine bırakıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

    Bilgi teknolojilerinde en sık karşılaştıkları durumlardan bir tanesinin Ölüm Vadisi olduğunu söyleyen Işık, "Ar-Ge yapılıyor verimli bir ürün ortaya çıkıyor ama bu ürünün ortaya çıkışından ticarileşmesine kadar bir süreç ve evre gerekiyor. Bu ölüm vadisi olarak tanımlanıyor. Şimdi biz bu firmalarımızın bu şirketlerimizin ve girişimcilerimizin o ölüm vadisinde kaybolmaması için her türlü tedbiri aldık. En son açıkladığımız şu anda yürürlükte olan ve 100 milyon lirada bütçesi hazır olan teknolojik ürün destek programımız var. Eğer bir ürün Ar-Ge sonucunda ortaya çıktıysa bu ürünün ticarileşmesi sürecinde makine teçhizat araç gereç için ölçeğine ters orantılı olarak yani küçük ölçeğe daha fazla destek büyük ölçeğe daha az destek olmak kuralı ile sadece makine teçhizatta 5 milyon liraya kadar hibe destek veriyoruz. Eğer alacağımız makina teçhizatın tutarı 5 milyon lirada fazla ise toplam 50 milyon liraya kadar arada ödediğimiz kredi kullanıyorsanız kullandığınız kredinin faizinin tamamını da biz karşılıyoruz. Bununda üst limiti 4 milyon lira." diye konuştu.

    "TÜRKİYE ELEKTRONİK İÇERİKTE DÜNYAYA MEYDAN OKUYACAK’’

    Bilgi teknolojilerine çok büyük önem verdiklerinin belirten Işık, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandığını söyledi. Bakan Işık, BTYK'da çok önemli kararlar alındığını ve FATİH Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu belirterek "FATİH Projesi için çok şey söylendi ama sadece bir sonucunu söyleyeyim size. FATİH Projesi sayesinde bir tek Türk firması, dünya etkileşimli tahta piyasasının yüzde 55'ine sahip. Şimdi inanıyorum ki yakın gelecekte Türkiye, elektronik içerikte dünyaya meydan okuyan bir ülke olacak. Dünyanın en iyi bir kaç ülkesinden biri olma yolundayız." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar