Bakan Işık: Her yıl yaklaşık 120 bin marka başvurusu yapılıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de her yıl yaklaşık 120 bin marka başvurusu yapıldığını söyleyerek, KOBİ'lerin yüzde 95'inin aile şirketi olduğunu kaydetti. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'de (KOBİ) Kurumsallaşma...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: Her yıl yaklaşık 120 bin marka başvurusu yapılıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de her yıl yaklaşık 120 bin marka başvurusu yapıldığını söyleyerek, KOBİ'lerin yüzde 95'inin aile şirketi olduğunu kaydetti.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'de (KOBİ) Kurumsallaşma ve Markalaşma Çalıştayı, Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) başladı.

Çalıştaya; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve davetliler katıldı.

Bakan Işık konuşmasında, büyümenin lokomotifinin ihracat sanayi olmaması durumunda büyümenin sürdürülebilir olmayacağını belirerek, "Bütün dünyada reel sektör denince akla gelen hiç kuşkusuz kobiler gelir. Bizim şu anda istihdamımızın yüzde 65’ini kobiler oluşturuyor. Aynı zamanda ihracatın da yüzde 65’inin de üzerindeki kısmını kobiler gerçekleştiriyor.’’ dedi.

KOBİ'lerin marka değerlerine yatırım yapmaları durumunda ciddi kazançlar elde edeceğine işaret eden Işık, "Ar-Ge, ür-geye yapılan yatırım dönüş sağlıyorsa markaya yapılan yatırım da çok ciddi dönüş sağlıyor. Şu anda yaklaşık her yıl 120 bin marka başvurusu yapılıyor. Markalaşmada en önemli problem alanımız olan farkındalığı, demek ki aşıyoruz. Bir marka nasıl olur, marka değeri nasıl artırılır. Bir şirketin satın alınması sürecinde sadece ismi, markası bazen şirketin diğer tüm varlıklarının birkaç katından daha değerli.’’ şeklinde konuştu.

Bakan Işık, KOBİ'ler için ikinci temel alan kurumsallaşma olduğunu söyleyerek şunları dedi:

"Başarmakta zorlandığımız, dünyadaki kobilerin de başarmakta zorlandığı kavram kurumsallaşma. Bütün kobilerimizin yüzde 95’i, halka açık şirketlerimizin de yüzde 75’i aile şirketi. Aile şirketlerinin de en önemli açmazı, birinci kuşak çok çalışkan oluyor, ikinci kuşak birinci kuşağın heyecanını taşıyor, kobiler iki kuşakta hızlı bir büyüme sürecine giriyor ama üçüncü kuşakta işler değişmeye başlıyor. Bu üçüncü kuşakta kobiler markalaşamazsa kobiler için geri sayım başlıyor.’’

ETKİ DEĞERLENDİRME DAİR BAŞKANLIĞI KURULACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında Etki Değerlendirme Daire Başkanlığını kuracaklarını dile getiren Fikri Işık konuşmasını, "Şu anda Bakanlar Kurulu’nda imzalar tamamlandı. Yakında inşallah resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlüğe girecek. Artık KOSGEB, TÜBİTAK, bakanlık olarak verdiğimiz her desteğin etki analizini yapacağız. Bu sadece bakanlık kaynaklarının doğru kullanılması açısından değil, aynı zamanda kobilerin aldığı bu desteklerle nasıl bir performans gösterdiği.’’ diye tamamladı.

CİHAN

Yorumlar