Bakan Ergün: 2014 yılı ile 'verimliliğe' özel teşvikler getireceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda rekabet gücünü ve büyüme hızını artıracak 3 unsur belirlediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ergün: 2014 yılı ile 'verimliliğe' özel teşvikler getireceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda rekabet gücünü ve büyüme hızını artıracak 3 unsur belirlediklerini söyledi. Ergün, buna göre iş gücü niteliğini ve gelişim kapasitesini artırmak, bilgiye dayalı üretim eksenli dönüşümü sağlamak ve verimliliği artırmak olduğunu kaydetti.

Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 4. Ulusal Verimlilik Kongresi Ankara Bilkent Otel’de gerçekleşiyor. Kongrenin ilk oturumuna katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, verimlilik üzerine önemli tespitlerde bulundu. Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 2014 yılı başında uygulamaya koyacaklarını belirten Ergün, "Strateji ve eylem planı ile öncelikli olarak imalat sanayide verimlilik düzeyini artırılmasına odaklanacağız. Böylece ham madde ve diğer çevresel faktörlerinde daha verimli kullanılmasını getireceğiz. Türkiye’nin bölgesel ve sektörel verimlilik haritasının oluşturulacağız, verimlilik alanında yapılacak lisansüstü çalışmalara özel teşvikler oluşturacağız, ulusal verimlilik yönetimi kapsamında işletmelere belgelendirme mekanizması oluşturacağız ve verimliliklerine göre teşvik sistemi uygulayacağız." dedi.

Türkiye ekonomisinin son 11 yılda çok önemli değişim geçirdiğine değinen Ergün, değişimin devam etiğine işaret ederek, yıllık ihracatın 160 milyara dolara ulaştığını belirtti. Yine bu dönemde ortalama yüzde 5’in üzerinde büyüme gerçekleştiğini kaydeden Ergün, Avrupa’daki krize ve küresel krize rağmen bu gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Ergün, önemli oranda istihdam sağlandığının altını çizerek, istihdamlı bir büyüme ile istihdama 6 milyonun üzerinde bir ilave gerçekleştirdiklerini ifade etti. TÜİK’in bugün Türkiye’nin üçüncü büyüme rakamlarını açıkladığını aktaran Ergün, "Üçüncü çeyrekte büyüme 4,4 oldu. 9 aylık ortalama ise yüzde 4 oldu. Büyümeyi yüzde 3,6 olarak revize etmiştik ama görülüyor ki Türkiye yüzde 4’lük büyümeyi sağlayacak potansiyele sahiptir. İmalat sanayinin burada katkısı çok önemli. Bugün ki rakamlarda da imalat sanayinin katkısını görüyoruz. Türkiye’nin büyüme istikametine devam ettiğini görüyoruz. Elbette 2023 hedeflerini göz önüne aldığımızda biz bundan daha fazla büyümemiz lazım. Elimizdeki veriler, önümüzdeki yıllarda daha yüksek büyüyeceğimizi gösteriyor." diye konuştu.

"PARLAMENTONUN İÇTÜZÜĞÜ VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLİYOR"

Verimlilik üzerine önemli tepsilerde bulunan Ergün, verimliliğin önemine işaret ederek, parlamentodan örnek verdi. Parlamento içtüzüğünün dahi milletvekillerinin verimli çalışmasının önünde en büyük engel olduğunu kaydeden Ergün, içtüzüğün değişmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:

"Böyle bir iç tüzükle Türkiye parlamentosu asla verimli çalışamaz. Bir takım dengeleri gözeten TBMM için yapılmış. Şimdi bakıyorsun, parlamentoda verimli bir çalışma yürütemiyorsun. Parlamentodaki verimlilik bu haldeyse ülkemizdeki diğer alanlara verimliliği nasıl yayabiliriz. Kurumların kendi iç düzenlemeleri de bu şekilde. Yönetmelikler, diğer uygulamalara ait hususlar eğer insanların verimliliğine olumsuz etki yapıyorsa o zaman iyi iş yapamıyorsun demektir. Buradan başlamamız lazım. Verimliliği artırıcı yasal bir düzenleme, bir teknik düzenleme en önemli hususlardan birisi olarak görünüyor."

"BİR SIÇRAMA YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının daha nitelikli ve daha verimli işletmeler sayesinde olacağını vurgulayan Bakan Ergün, "Bunu sağlayacak olan da bilgidir, teknolojidir. Daha radikal bir yenilenmeye ihtiyaç var. Bizim verimlilik anlayışımız, bugün bulunduğumuz yerden daha yukarı noktalara çıkmaya odaklı bir verimlilik anlayışıdır. Türkiye son yıllardaki başarıları sayesinde hayatın birçok alanında demokraside, teknolojide, milli gelirde önemli ilerlemeler kaydetti. Kaydettik ama geldiğimiz yer orta gelir düzeyi, orta demokrasi düzeyi, orta teknolojiler. Bir sıçrama yapmaya ihtiyacımız var. Bugün geldiğimiz düzey bize yeni bir sıçrama fırsatı veriyor. Türkiye’nin böyle bir potansiyeli var. Yeter ki biz doğru adımları, doğru zamanda doğru yerde atalım." sözlerini dile getirdi.

Gelişmiş ülkeler bir adım attığında, Türkiye’nin 3-4 adım atması gerektiğini, yoksa aradaki farkın kapanmasının mümkün olmayacağını bildiren Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda rekabet gücümüzü ve büyüme hızımızı artıracak 3 unsura onay verdik. İş gücü niteliğini ve gelişim kapasitesini artırmak, bilgiye dayalı üretim eksenli dönüşümü sağlamak ve verimliliği artırmak. Bundan sonra verimlilik artışını sağlamak çok daha planlı ve programlar sayesinde mümkün olabilir. Biz de bakanlık olarak verimlilik düzeyini artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu çalışmaların en önemlisi Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 2014 yılı başında uygulamaya koyacağız. Strateji ve eylem planı ile öncelikli olarak imalat sanayide verimlilik düzeyini artırılmasına odaklanacağız. Böylece ham madde ve diğer çevresel faktörlerinde daha verimli kullanılmasını getireceğiz."

VERİMLİLİĞE GÖRE TEŞVİK GELİYOR

Ergün, belirlenen stratejiye göre, Türkiye’nin bölgesel ve sektörel verimlilik haritasının oluşturulacağını, verimlilik alanında yapılacak lisansüstü çalışmalar için özel teşvikler oluşturacaklarını, ulusal verimlilik yönetimi kapsamında işletmelere belgelendirme mekanizması oluşturacaklarını ve verimliliklerine göre teşvik sistemi uygulanacağını söyledi.

CİHAN

Yorumlar